Élet-Stílus

Mit énekelt Lovasi a Bokros-csomag idején?

Huszonhárom év után hétfőn adja utolsó koncertjét a Kispál és a borz. E több mint két évtizedben volt körülöttünk minden: rendszerváltás, taxisblokád, tévéostrom, koronaúsztatás, Nobel-díj. A világban terrortámadások, háborúk olimpiák, focivébék. A Kispál nem egy politikus zenekar, de érdekes végigkövetni ilyen szemmel a zenekar történetét. Íme!

1987.

„Pörögtem minden mozduljon felém, néztem, nő-e fű a lépések helyén.” (Tökéletes helyettes)

Megalakul a Kispál és a borz. Az alapító atyák: Kispál András (gitár), Lovasi András (gitár, ének), Bräutigam Gábor (dob), Ózdi Rezső (basszusgitár). Kiadják az első demót, a Tökéletes helyettest.

Mit énekelt Lovasi a Bokros-csomag idején? 1


A KISZ KB kiadja a „Jövőnk a tét” felhívását. Megalakul az MDF.
Gustáv Husák lemond a Csehszlovák Kommunista Párt főtitkári tisztérő.
A U2 kiadja a The Joshua Tree című albumát.

1988.

„Ilyen forradalmár minden városba kell, nekem meg ez a város nagyon megfelel.” (Forradalmár)

A Kispál és a borz elsősorban Pécsett koncertezik, az egyetemi klubban zajos sikerekkel.

Megalakul a Szabad Demokraták Szövetsége, újjáalakul a Független Kisgazdapárt, Németh Miklós lesz a miniszterelnök. Megkezdődik a szovjet csapatok kivonása Afganisztánbó. Megjelenik Cseh Tamás-Csengey Dénes Mélyrepülés című lemeze.

1989.

„Homokba dugtad az ujjad, legyen egy olajlelőhelyed.” (Barlangban dobolok)

Ózdi Rezső kiválik Kispál és a borzból, helyére nem vesznek be senkit, azóta Lovasi András basszusgitározik. A zenekar trió formációban dolgozik tovább. Elkezdenek Pécsen kívül koncertezni.

Mit énekelt Lovasi a Bokros-csomag idején? 1

Megkezdődik a szovjet csapatok kivonása Magyarországról. Leáll a nagymarosi vízi erőmű építése. Újratemetik Nagy Imrét és mártírtársait. Meghal Kádár János. Lebontják a vasfüggönyt. Az MSZMP feloszlatja önmagát. Szűrös Mátyás kikiáltja a Magyar Köztársaságot. George H. W. Bush az USA 41. elnöke. Megkezdik a berlini fal lebontását. Romániában megdől a Ceauşescu vezette rendszer. Meghal Weöres Sándor, Márai Sándor, és Salvador Dalí.

1990.

„…kell egy rendszer, ami nem mozog, és megígérte Anyu is, hogy megkapod.” (Húsrágó, hídverő)

Több mint másfél száz koncertet ad a Kispál szerte az országban, egyre népszerűbb a zenekar. A Fekete lyuk stúdiójában felveszik az első albumot.

Szabad választások Magyarországon, az MDF nyer. Göncz Árpád a köztársasági elnök, Antall József a miniszterelnök. Ősszel taxisblokád. Kiszabadul Nelson Mandela, a Szovjatunió elnöke Gorbacsov. A Elkészül az első ismert World Wide Web oldal.

—-Az első négy lemez ideje (1991-1994)—-

1991.

„De majd lehoznak a hegyimentők, hogy nehogy a Holdon ébredj fel.” (Holdutazás)

Nagy Feró gondozásában megjelent a “Naphoz Holddal” című Kispál és a borz lemez, amellyel a zenekar alternatív körökben és az egyetemisták körében általánosan ismertté vált.

Mit énekelt Lovasi a Bokros-csomag idején? 1

Elhagyja az országot az utolsó szovjet katona. II. János Pál pápa Magyarországon. Meghal Aczél György és Csengey Dénes. Megkezdődik az Öböl-háború, megszűnik a Varsói Szerződés, a KGST és a Szovjetunió. Egy sor fontos album jelenik meg, többek közt a Guns N’ Roses Use Your Illusion, a Nirvana Nevermind, a Pearl Jam Ten, az R.E.M. Out of Time, a Red Hot Chili Peppers Blood Sugar Sex Magik, a U2 Achtung Baby című lemze.

1992.

„Kinek kell egy játék, amiben a csillagok mind kövek?” (Autók a tenger felé)

Újabb album “Föld, kaland, ilyesmi” címmel. Megszámlálhatatlan koncert, egyre népesebb rajongótábor előtt.

Borisz Jelcin bocsánatot kér a magyar néptől az 1956-os beavatkozás miatt. Az Antall-kormány dönt a 4-es metróvonal megépítéséről.

Megkezdődik a délszláv háború. Bill Clinton az USA elnöke.
Olimpia Barcelónában (11 magyar arany).

1993.

„Úgyse hiszi senki el magának, hogy amit lát az tényleg van.” (Zsákmányállat)

1993-ban új kiadóhoz, a Rózsa Recordshoz szerződik a Kispál és a borz, ami rögtön ki is adja az “Ágy, asztal, TV” -t. Az album megjelenését teltházas koncertek követik a Petőfi Csarnokban és országszerte.

Meghal Antall József, Boross Péter veszi át a miniszterelnöki posztot. Az MDF népszerűsége a mélyponton, a Fideszé és az MSZP-é egyre magasabban. A Fideszből kilép Fodor Gábor és köre. Csehszlovákiából két ország lesz. Életbe lép a maastrichti szerződés. Kijön Cseh Tamás–Bereményi Géza Nyugati pályaudvar című lemeze, meghal Federico Fellini, és Frank Zappa.

1994.

„Ma még a sültkrumpli meg a rántott hús mentén zöldül az élet, de a horizonton már
masíroznak az új keretlegények.” (Sültkrumpli)

Ismét kiadót vált a Kispál, az új albumot (Sika, kasza, léc) a PolyGram adja ki. Az aktív koncertezés mellett, Pécsett színházi előadásokban is részt vesznek.

Mit énekelt Lovasi a Bokros-csomag idején? 1

Az MSZP nyeri a választásokat, szocialista-szabaddemokrata koalíciós kormány alakul, Horn Gyula vezetésével.

Elkezdődik az első csecsen háború.
Meghal Kurt Cobain, Kim Ir Szen, Fábri Zoltán.

Nobel-díjat kap Oláh György magyar származású amerikai kémikus.

—-Válságévek, doboscserék,Csinibaba (1995-1999)—-

1995.

„Ki lehetett az, aki telefonált, hogy felejtsem már el?” (Jelvény nélkül)

Hazudós Zenekarok turnéja a Pál Utcai Fiúkkal és a Tankcsapdával, amelyhez néha a Nyers is csatlakozik. Megjelenik egy kislemez (Fák virágok fény), és kiadják Lovasi szövegeit könyv alakban.

Mit énekelt Lovasi a Bokros-csomag idején? 1

A parlament elfogadja a Bokros-csomagot, és a devizatörvényt.

A fradi első magyar csapatként bejut a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

NATO-bombázások Boszniában.


Dobosjárás a Kispálban – Tocsik ügy és koronaúsztatás

1996.

„A kis madár is hazatér minden tavasszal Afrikából, néhány rossz tapasztalattal. Fölénk ér, “S na nézzük idén milyen Hungary, füttyent és, elkezdi megint teletojni a fészkét, mert lelkes, amilyen volt még régen a Kispál és a Borz.” (Űrrock)

Februárban unplugged koncert a Fővárosi Nagycirkuszban. Megjelenik az ötödik album (Ül). Tóth Zoltán (Csülök) veszi át Bräutigamtől a dobos szerepét. Két állandó vendégzenész – Dióssy D. Ákos (billentyűs hangszerek, vokál), Vittay Ferenc (gitár, vokál) – tűnik fel a koncerteken.

Óbudán fényes nappal agyonlövik Prisztás Józsefet. Nyilvánosságra kerül a Tocsik-ügy. II. János Pál pápa a katolikus vallással összeegyeztethetőnek írja Darwin evolúciós elméletét. Meghal Grósz Károly, és Francois Mitterrand. Megszületik Dolly bárány, az első sikeresen klónozott emlős. Atalantában 7 magyar olimpiai érmet szerez Magyarország.

1997.

„És egy pár üveg sörtől majd mindenki elfelejti, hogy az lett, amit így pont nem akart itt senki” (Disznók tánca)

A Kispál és a borz közreműködik a “Csinibaba” című mozifilm zenéjében. A “Kicsit szomorkás” feldolgozása az év legsikeresebb dala lett. Kijön a hatodik önálló nagylemez is, a “Bálnák, ki a partra”. A zenekar megalakulásának 10. évfordulóját, két koncerttel is megünnepelték. Ez alapján kiadták az első koncertlemezt, “Happy Borzday” címmel.

Mit énekelt Lovasi a Bokros-csomag idején? 1

Népszavazást tartanak Magyarországon a NATO-csatlakozásról. A New York-i tőzsdén megjelenik az első magyar részvény (Matáv). Ősszel beindul a TV2 és az RTL Klub. Hongkong visszakerül Kínához. Leszáll a Marsra a Mars Pathfinder amerikai űrszonda. Meghal Diána, walesi hercegné, Bohumil Hrabal, Allen Ginsberg, és William Burroughs.

1998.

„… száraz fehér, de amúgy mindent szeretek, néha karácsony, térdemre gyereket” (Múlató)

Kijön a hetedik Kispál-sorrlemez, a Holdfényexpressz. Zenét írtak Grünwalsky Ferenc “Visszatérés” című filmjéhez.

Mit énekelt Lovasi a Bokros-csomag idején? 1

A Fidesz nyeri a választást, Orbán Viktor alakít kormányt Torgyán Józseffel.

Bill Clinton beleegyezik abba, hogy 850 000 dollárt fizet Paula Jonesnak azért, hogy ejtse a szexuális zaklatás vádját.

1999.

„Ha az életben nincs már több móka, meghalunk, mintha nem volna több dolgunk a világban és édes lenne a halál.” (Ha az életben)

Jancsó Miklós “Anyád! a szúnyogok” filmjében szerepel a Holdfényexpresszen szereplő “Ha az életben”, és egy Lagzi Lajossal közös instrumentális szám.

Magyarország, Csehország és Lengyelország belépése a NATO-ba. A Bolognai Nyilatkozatot aláírása. Nyáron teljes napfogyatkozást láthattunk. Érvényét veszti az 50 filléres érme. Borisz Jelcin orosz elnök lemond hivataláról, utódjául Vlagyimir Putyint jelöli ki.


—-
Bandi már a hegyről álmodik (2000-2004)—-

2000.

„A nőnk nem akar dugni, a pasitok meg élni, azér’ néha megvan, az ember csak igényli” (Az emberek megértik)

Csendes-ülős koncertek. Kijön a Velőrózsák, valamint egy Remix album (Kispálramix), ahol DJ-k dolgozták fel a zenekar számait.

Mit énekelt Lovasi a Bokros-csomag idején? 1

Hivatalába iktatják Mádl Ferenc köztársasági elnököt. Lövöldözés Budapesten az Oktogonnál, a McDonald’s-ban. Megszűnt a TV3.

A Kurszk orosz atom-tengeralattjáró teljes legénységével elsüllyed a Barents-tengeren.

2001.

„Már elmúltam húsz, még nem vagyok negyven, tudom, hogy kell győztesnek lenni, de nincsen hozzá kedvem.” (Mire megtanultam – Bandi a hegyről)

Megjelenik Lovasi szólólmeze, a Bandi a hegyről. Azt nyilatkozza a „milyennek képzeled el magad és környezeted 25 év múlva”- olvasói kérdésre, hogy a „Vad Angyal lesz a csajom, és a Michael Jackson a csicskám (mint öreg néger pincér), és a lézerkardommal birizgálom a hamut a kandallóban”.

Mit énekelt Lovasi a Bokros-csomag idején? 1

Nagyboldogasszony napján a korona esztergomi hajókiránduláson vesz részt. Bevezetik a diákhitelt. Átadják a Mária Valéria hidat Esztergom és Párkány között.
George W. Bush az USA 43. elnöke. Szeptember 11-én terrortámadás éri New Yorkot és Washingtont.

Elindul a magyar Wikipédia nulladik változata. Meghal Sinkovits Imre, és Zámbó Jimmy.

2002.

„Valami dal szól gyerekkoromból, örülök, hogy a refrén még megy és lassan a többit is kitalálom” (Hang és fény)

Csatlakozott a Kispál és a borzhoz Michael Zwecker (dob). Korlátozott számban kijön az „Élősködés tour” fellépéseiről szóló koncertelemez-sorozat.

Megalakul a Medgyessy-kormány. Móri bankrablás. Kertész Imre Nobel-díjas. Forgalomba kerül 12 országban az euró. Merényletet próbálnak elkövetni Jacques Chirac ellen. Brazília nyeri a futball VB-t. Meghal Hofi Géza.


2003.

„Mint egy kocsi, amiből szemetet dobálnak egyfolytában, olyan mögöttem az út.”(Köszönöm, köszönöm)

Megjelenik a Turisták bárhol, az utolsó előtti sorlemeze a Kispálnak. A Bárka Színházban együtt lép fel Cseh Tamással a zenekar.

Mit énekelt Lovasi a Bokros-csomag idején? 1

Népszavazás Magyarország EU-tagságáról. Megverik Szász Károlyt, PSZÁF-elnököt. A 6-os villamoson majdnem felrobbant egy házi készítésű bomba. Hamis Teller-levelet közölt a Népszabadság.

Elindul a Wikipédia internetes lexikon magyar nyelvű változata.

A légkörbe lépve kigyullad és darabokra hullik a Columbia űrrepülőgép. Újabb háború Irak ellen.

2004.

„Onnan fogod tudni, hogy jól vagy, ha nem találsz senkit, akinek a helyébe lennél, és bármibe kerül, vagy akármi fáj, tudod, hogy élni lehet is, nem csak muszáj”

Megjelenik az utolsó „normál” Kispál és a borz album, az Én, szeretlek, téged.

Mit énekelt Lovasi a Bokros-csomag idején? 1

Május elsejétől Magyarország az EU tagja. Megbuktatják Medgyessy Pétert, Gyurcsány Ferenc veszi át a miniszterelnöki posztot. A Magyar Honvédségtől leszerel az utolsó sorkatona, ezzel megszűnik a sorkatonai szolgálat. Eredménytelen népszavazás Magyarországon a kettős állampolgárságról és az egészségügy privatizációjáról. Megint George W. Busht az USA elnöke. „Karácsonyi szökőár” (cunami) Ázsia dél-keleti részén. Athénben lezajlik a nyári olimpia (8 arany).

—-Kicsi csillag helyett Kiscsillag (2005-2010)—-

2005.

„Könnyű reggel ez, vicces, ami fájt. Hagyd magad, isteni Földet érsz, ippon lite.” (Ippon lite)

Lovasi az Ős-Kispál tagokkal (kivétel Kispál András) plusz Leskovics Gáborral létrehozza a „szabadidős zenekarát”, a Kiscsillagot. A Kispál is koncertezik, de a hangsúly egyre inkább a “B” zenekaron van.

Mit énekelt Lovasi a Bokros-csomag idején? 1

Sólyom Lászlót a köztársasági elnök. Kihirdetik, ki lesz 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa (Pécs). Turul-botrány. Az Egri csillagok lett az ország Nagy Könyve. Megnyitják a Művészetek Palotáját.

Meghal II. János Pál pápa, Joseph Ratzinger német bíborost választják pápává.

Terrortámadás a Londonban. A Katrina hurrikán szinte megsemmisíti New Orleans-t. Egy szökőmásodperccel tovább tart az esztendő.

2006.

„Ezüst Magyarország, arany a szegélye, beteg a királyunk, de boldog a népe” (Hú de sötét – Kiscsillag)

Kijön az első Kiscsillag album, a Greatest Hits Vol. 01. A Kispál csökkentett habzással üzemel.

Gyurcsány Ferenccel az MSZP újrázik kormányon. Előtte a miniszterelnök elmondja az őszödi-beszédet, ami csak szeptemberben kerül nyilvánosságra. Zavargások, tv-ostrom, állandó Kossuth-téri demonstrációk kezdődnek, október 23-án zavargásokra és brutális rendőri fellépésre figyel a világ. Olaszliszkán romák meglincselnek egy tanárt. Meghal Puskás Ferenc. A németországi focivébét az olaszok nyerik. A Föld népessége eléri a 6,5 milliárd főt.

2007.

„Együtt leszünk, mint a gemenci szarvasok árvízkor, még sosem volt nagyobb esély, We are the World, give peace a chance, I like Gemenc” (I like Gemenc)

Az év a 20 éves szülinap ünnepléséről szól, kijön egy dupla lemez (válogatáslemez és csendes-ülős koncertfelvétel). Két új szám is van a CD-n, az I like Gemenc és a Laknak-e nálatok állatok.

Mit énekelt Lovasi a Bokros-csomag idején? 1

Bevezetik a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Gyurcsány a kormányfői poszt mellett az MSZP elnöke, Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Beindult a 4-es metró alagútját fúró két fúrópajzs. Ellopták Kádár János csontjait. Az OMV betámadja a Mol-t. A Fővárosi Bíróság bejegyzi a Magyar Gárdát, a Fővárosi Főügyészség kezdeményezi annak betiltását. Átadják a Kőröshegyi völgyhidat.

2008.

„Van-e nálatok maffia? Nálunk mindenki kiscica. Nálatok laknak-e állatok? Nálunk laknak, de nem nagyok.” (Nálatok laknak-e állatok?)

Semmi különös nem történik a Kispál és a borzzal, de megvan a néhány szokásos koncert. A Kiscsillag viszont dübörög.

Mit énekelt Lovasi a Bokros-csomag idején? 1

Össztűz a kormányra, de már nem csak az utcán: szociális népszavazás. Kormányválság, koalíciós szakítás, kisebbségi kormányzás. Bevezetik a közúti közlekedésében a zéró tolerancia és az objektív felelősség elvét. Kivonják a forgalomból az 1 és 2 forintos címletű érméket. Pekingi olimpia (3 aranyérem). Csődbe megy a világ negyedik legnagyobb bankja, a Lehmann Brothers, ez a gazdasági világválság kezdete. Egy iraki újságíró „kutyá”-nak nevezi és cipőjével megdobja George W. Busht.

2009.

„Jövök szembe a hídon és a szívem dobog, dobog, pedig nem fiatal” (Dobog)

Megjelenik a zenekar első (!) DVD-je, a „Koncert”. Ezen a 2007-es pécsi 20 éves jubileumi koncertjük anyaga látható. Négy új számot – Ürbemarkoló, Többiektől , Van-e nálatok alkohol egy érdekes verzioja és Dobog – is tartalmaz az anyag. Kijön a 2. Kiscsillag, az Örökre.

Mit énekelt Lovasi a Bokros-csomag idején? 1

Gyurcsány Ferenc lemond, Bajnai Gordon lesz a miniszterelnök. Jogerősen feloszlatják a Magyar Gárdát. Pozsony megtagadja Sólyom László belépését Szlovákiába. Megkezdi adását – a Sláger és a Danubius helyett – a Neo FM és a Class FM rádió. A Pécsi Tudományegyetem egy hallgatója tüzet nyit csoporttársaira, egy diáktársát megöli. Veszprémben meggyilkolják Marian Cozmát. Sorozatgyilkosok támadnak több településen roma családokra, házakra. Szlovákia bevezeti az eurót. Barack Obama lesz az amerikai elnök. Megjelenik a H1N1 influenza vírus Mexikóban, majd világszerte. Meghal Michael Jackson.

2010.

„Mert a végén mindenki összeáll majd egy képpé, vakuk vívnak, közvetíti a TV” (Ágy, asztal, TV)

A Sziget Fesztiválon, 23 év után búcsúzik a zenekar.

A Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többségre tesz szert. Orbán Viktor bejelenti a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. Minden idők legnagyobb árvize pusztít Borsodban. Scmitt Pál lesz a házelnök, néhány hét múlva köztársasági elnök. Pécs Európa kulturális fővárosa. Dél-Afrika rendezi a 19. focivébét, Spanyolország lesz a világbajnok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik