Élet-Stílus

Rúzsa Magdi és Dj Palotai a Múzeumok Éjszakáján

Akár időjárás-jelentők is lehetünk vagy bekukkanthatunk a repülőtéri speciális tűzoltó autóba, benézhetünk egy indiai partira, vagy Rúzsa Magdi koncertjére de el is biciklizhetünk a Museum Massel, a Múzeumok Éjszakájára. A múzeumok ilyenkor ugyanis nemcsak kiállításokat adnak, de aktívan is részt vehetünk a programjaikon.

A Múzeumok Éjszakája különleges programkínálatára az egyik legjobb példa, hogy az amúgy kortárs képzőművészeti tárlatairól híres Ludwig Múzeumban most a képek mellett divatbemutatón kaphatunk képet arról, hogy a budapesti Modell Divatiskola ruhatervező szakos tanulói hogyan látják, milyen is lesz a divat 3000-ben, és mi lesz trendi vagy éppen ciki. Utána Dj Palotai egészen hajnali 3-ig pakolja majd a lemezeket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat is kinyitja kapuit. Előadásokon tárlatvezetésen és kreatív programokon tudhatjuk meg, hogyan készülnek az előrejelzések, sőt lehetőségük nyílik arra, hogy a tévéstúdióban időjárás-jelentőként is kipróbáljuk magunkat. Aki pedig vacsorázni szeretne ezen a napon, annak legjobb választás az Iparművészeti Múzeum, ahol különleges indiai ételekkel várják a látogatókat. Majd a gasztronómia élvezetek után az indiai partin dj Milendee-vel lehet teljesen ellazulni.

Akit inkább a technika érdekel, most ne hagyja ki a Ferihegy Repülőgép Emlékparkot. Ezen az estén különleges repülőgépeket is meg lehet tekinteni belülről pl. a Li-2, Yak-40 típusú gépeket. De az idegenvezetők végigvisznek a repülőtér, látogatók elöl elzárt részein is, és a gyerekek nagy örömére, helikoptereket és speciális tűzoltó autókat is mutatnak.

Rúzsa Magdi és Dj Palotai a Múzeumok Éjszakáján 1

Nem lesz csönd a könyvtárban

A Magyar Televízió látogatása során szó szerint benne lehet a tévében bárki, pontosabban a tévé épületében, és ott a kulisszák mögé is benézhet. Lehetőség lesz találkozni a népszerű és ismert műsorvezetőkkel, valamint a tévézés történetét is megismerheti.

Most nem lesz csönd az Országos Széchényi Könyvtárban sem, a tárlatvezetés után Rúzsa Magdi unplugged koncert lesz: „ A koncert színházi jellegű, a Megasztárból megismert slágerek, a lemezeimről dalok, illetve kedvenc világslágereim feldolgozásaiból áll a repertoár.” – írja ajánlójában az énekesnő.
Fáklyafényben a soproni várfalsétányon.

A Múzeumok éjszakája természetesen nem csak a fővárosban hív aktív múzeumozásra. Pécsen például a BMMI-JPM Vasarely Múzeumban Alkossunk Vasarelyvel! című rendezvénnyel várják a gyerekeket. Míg a szülők megnézik a múzeum híres gyűjteményét, addig a gyerekek igazi festőművésszé válhatnak.
Ha desszertre vágyunk, akkor a Soproni Múzeum-Fabricius- házban amellett, hogy megismerkedhetünk a csokoládé történetével, a vásár keretében egy kicsit nassolhatunk is. Ezek után, aki nem ette tele magát és még mozdulni is tud, annak érdemes felmásznia a várfalsétányra, ami egy órán keresztül fáklyafényben lesz látható.

A Cziráky-kastélyban, Lovasberényben is érdekes programmal várják a látogatókat. A gyertyafényes tárlatvezetés során bepillantást kapnak egy építészettörténeti kutatás kulisszatitkaiba is. Az est fénypontja pedig az “Álomkeringő” című fekete-fehér magyar film lesz, ami 1942-ben, Podmaniczky Félix rendezésében készült.

Nyolcadik éve a leghosszabb szombaton

A programsorozatot európai mintára, 2003-tól nálunk is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombaton rendezik meg. Késő délutántól egészen hajnalig nyitva lesznek a múzeumok, amelyre rendhagyóan színes programokkal készülnek. A belépő felnőtteknek 1300 forint, gyerekeknek 600 forint, a jegyek az összes a programban résztvevő múzeumokba érvényesek.

Hogy a közlekedés se legyen akadály, a jeggyel átvett karszalag aznap 18-órától hajnali 3-ig érvényes a BKV járataira, és a múzeumok közt közlekedő múzeumbuszokra is. A biciklisek számára pedig itt a Museum Mass – Kerekezze körbe a Múzeumok Éjszakáját szlogennel.

A szerző a Sanoma Médiaakadémia hallgatója

Ajánlott videó

Olvasói sztorik