Élet-Stílus

Csoportmustra: együtt a két brazil

A G jelű négyes csapatai az „eredeti" és az „európai brazilokkal", Észak-Koreával, valamint Elefántcsontparttal a dél-afrikai vb halálcsoportját alkotják.

Az 1966 után ismét vb-résztvevő Észak-Koreán kívül a csoport valamennyi válogatottja a csúcsra tör, egy, magát esélyesnek tartó válogatottnak azonban távoznia kell a csoportkör végén. A G csoport küzdelmei már csak Kaká (Real), Cristiano Ronaldo (Real) és – ha felépül – Didier Drogba (Chelsea) különcsatái miatt is érdekesnek ígérkeznek.
A csoport favoritjai

Brazília
A legutóbbi világbajnokságon nagyot koppanó brazil válogatott Dunga irányításával ismét a csúcsra érhet. A brazilok erejét mutatja, hogy a Copa Americát és a Konföderációs Kupát is megnyerték, továbbá első helyen jutottak tovább a dél-amerikai selejtezőből.

A szövetségi kapitány ellenszegült a népakaratnak, Ronaldinhót és Adrianót sem vitte el magával Dél-Afrikába, persze így is hemzsegnek a keretében a sztárok, az olyan kipróbált labdarúgók, akik egymaguk is képesek eldönteni egy-egy mérkőzést, elég csak Kaká, Luis Fabiano és Robinho nevét megemlíteni. Ráadásul Brazília ezúttal nem csak a támadósorban, hanem hátul is bombaerős, sőt, védői akár az ellenfél kapujára is veszélyesek lehetnek. A brazilok az ötről a hatra léphetnek a vb-címek tekintetében, miután egységes csapatot alkotnak, és megtanultak küzdeni, harcolni is. A KK döntőjében például kétgólos hátrányból sikerült fordítaniuk az amerikaiak ellen.

Portugália
Bár a portugálok a vártnál nehezebben jutottak ki a dél-afrikai tornára – pótselejtezőre kényszerültek Bosznia-Hercegovina ellen -, jó eséllyel pályáznak a továbbjutásra, miután Carlos Queiroz szövetségi kapitány keretében nem Cristiano Ronaldo az egyetlen minőségi futballista, az Afrikában született szakvezető több sztárral is számolhat.

Ezzel együtt megjósolni is nehéz, hogy Portugália mire lesz képes Dél-Afrikában, 2002-ben ugyanis hasonlóan erős, hanem erősebb kerettel leszerepelt, még a csoportjából sem jutott tovább, 2006-ban viszont egészen az elődöntőig menetelt. „Európa braziljai” a csoportkörben az „eredeti” brazilokkal is megmérkőznek, s külön pikantériája lesz a csoport rangadójának, egyszersmind a világbajnokság leginkább várt mérkőzésének, hogy a ma már portugál Pepe, Deco és Liédson is Brazíliában született.

Futottak még?

Elefántcsontpart
Az afrikai csapat második világbajnokságára készül. A premier biztatató volt, azzal együtt, hogy az „elefántok” lemaradtak Argentína és Hollandia mögött, csak Szerbia és Montenegrót előzték meg a németországi seregszemle csoportkörében. Ráadásul négy év alatt még inkább javult, erősödött Elefántcsontpart válogatottja, amely vereség nélkül, nyolc győzelemmel és négy döntetlennel zárta az afrikai selejtezőt. Guy Demel, Emmanuel Eboué, Kolo és Yaya Touré, Salomon Kalou, valamint Didier Drogba nevével fémjelzett együttes nem esélytelen a csoportból való továbbjutásra, csakhogy kérdéses, hogy a japánok elleni tesztmeccsen csontját törő, később megműtött Chelsea-csatár tud-e játszani a dél-afrikai vb-n, és ha igen, sérülése mennyire befolyásolja majd a teljesítményt. Az elefántcsontpartiak taktikája ugyanis elsősorban Drogba játékára épít.

Észak-Korea
A koreai együttes már azzal meglepetést keltett, hogy kijutott a világbajnokságra, miután az utolsó selejtezőkörben Szaúd-Arábiát, Iránt és az Egyesült Arab Emírségeket is megelőzte. Kim Dzsong Hun csapata tipikus „sötét ló”, a szakemberek a fejüket vakargatják, ha szóba kerül, nehéz megjósolni, mire lesz képes Brazília, Portugália és Elefántcsontparttal szemben, de nehezen hihető, hogy meg tudja ismételni első és eddig egyetlen világbajnokságán mutatott teljesítményét. Az 1966-os vb csoportkörében ugyanis 1-0-ra legyőzte Olaszországot, ezzel bejutott negyeddöntőbe, ahol már 3-0-ra is vezetett a portugálok ellen, a mesternégyest elérő Eusébio vezetésével azonban a rivális végül 5-3-ra nyert. A kiesés ellenére hősként tértek haza az észak-koreaiak.

Akiktől sokat várnak

Kaká (brazil), Luis Fabiano (brazil), Cristiano Ronaldo (portugál), Liédson (portugál), Didier Drogba (elefántcsontparti), Dzsong Te Sze (észak-koreai)

Kulcsmeccs

A papírforma szerint Brazília lesz első és Észak-Korea pedig az utolsó a G jelű négyesben, így a továbbjutás szempontjából sordöntőnek ígérkezik Portugália és Elefántcsontpart randevúja, amely rögtön a csoport nyitányán, 2010. június 15-én esedékes. Egyébként a két nemzet válogatottja korábban még nem feszült egymásnak.

Mementó

Az utolsó két brazil-portugál meccsen egy-egy győzelmet aratott mind a két válogatott. Portugália volt az első olyan csapat, amelyik Dunga irányítása alatt legyőzte Brazíliát, aztán a 2007 februárjában elszenvedett 2-0-ás vereségért méltó bosszút állt az ötszörös világbajnok: 2008 novemberében 6-2-re verte Cristiano Ronaldóékat.

A csoport halmozói

44 – ennyi éve esett meg utoljára, hogy Brazília nem élte túl a világbajnokság csoportkörét. A dél-amerikai válogatott 1966-ban, Angliában 2-0-ra ugyan legyőzte Bulgáriát, de a folytatásban a magyaroktól és a portugáloktól egyaránt 3-1-re kapott ki, és az utóbbi vereség egyszersmind a korai búcsút jelentette a számára.

A csoport mérkőzései
2010. június 15.
16:00: Elefántcsontpart-Portugália, Mandela Stadion, Port Elizabeth
20:30: Brazília – Észak-Korea, Ellis Park Stadion, Johannesburg (vezeti: Kassai)

2010. június 20.
20:30: Brazília-Elefántcsontpart, Soccer City, Johannesburg

2010. június 21.
13:30: Portugália – Észak-Korea, Green Point Stadion, Fokváros

2010. június 25.
16:00: Portugália-Brazília, Durban Stadion, Durban
16:00: Észak-Korea-Elefántcsontpart, Mbombela Stadion, Nelspruit

Ajánlott videó

Olvasói sztorik