Élet-Stílus

Az Atlético az első EL-győztes

A madridiak Diego Forlán duplájának köszönhetően fennállásuk második nemzetközi sikerét ünnepelhették. Az Atlético az 1962-es KEK-diadal után majd ötven évvel jutott ismét a csúcsra: megnyerte az első alkalommal kiírt Európa Ligát.

A találkozót egy Gera-lövés vezette fel, ám az angolok riogatása ezzel oda is lett, rövid „biztonsági játék” után a spanyolok ragadták magukhoz a kezdeményezést. Szögletet követően Raul Garcia próbálkozott távolról, majd Murphy érezte úgy, hogy kedveskedik a madridiaknak – az ex-liverpooli vissza-passzát Agüero elcsípte, s egyből Forlánhoz továbbított, az uruguayi viszont pechjére a bal kapufa tövére lőtt.

Az első negyedóra elteltével nyilvánvalóvá vált, hogy elsősorban a spanyolok erőltetik a gólszerzést, s pláne Agüero révén igencsak megkavarták az angolok védelmét. Különösen a Baird-Hughes kettős retteghetett, hisz az argentin jószerével akkor tette lóvá őket, amikor akarta. Egy Gera-lövést követő kontra során az argentin szokásához híven betört a bal szélről, ám – ahogy később is – lövés helyett önzetlenül középre tálalt: ahonnan az angol védők vígan kifejelték a labdát.

A 32. percben a két legveszélyesebb madridi, Agüero és Forlán összjátéka vezetéshez juttatta az Atléticót. Reyes jobboldali beívelt labdáját Simao továbbította Agüerónak, az argentin lecsúszott lövése viszont épp jó lett a védők közül (s talán mögül) kilépő Forlánnak, aki a jobb kapufa érintésével lőtt a kapuba. Az angolok lest reklamáltak, némi joggal.

Galéria

Galéria

Az első félórát végigtámadó spanyolok a gól után kissé megnyugodtak, s ez lett a vesztük. A 37. percben Zamora betört a tizenhatos bal sarkánál, lövés helyett visszagurított, s bár a labda Duff mögé ért, az ír szélső elvetődve az akciót a jobb oldalon követő Gera elé kotort. A magyar középre ívelt, s Assuncao fejese nyomán az ötös bal sarkánál érkező Davies került helyzetbe – kapásból a hálóba lőtt. A félidő hajrájában ismét az Atléticónál volt a labda, azonban a területi fölény csupán – az angol védelem számára nem sok veszélyt okozó – szögletrúgásokban merült ki.

Szünet után a londoniak kezdtek határozottabban, Gera előbb Duffot ugratta ki, a szélső labdája azonban nem jutott el Zamorához. Nem sokkal később a magyar egyedül roboghatott volna kapura, az első érintése viszont nem volt a legsikeresebb, s így De Gea lefülelte előle a labdát. A két játékos ütközött, a madridiak gyorsan ott teremtek, de Rizzoli még azon hamarjában levezette a kupaktanácsot – lap nélkül folytatódott a találkozó.

A Fulham nekiveselkedése az első negyedóra végéig tartott, ezt követően inkább az Atlético uralta a játékot, a spanyolok steril fölénye azonban a tizenhatos előtt elillant, a hajráig izgalmasabb momentumok nélkül csordogált a döntő. A hátralévő időben a felek elsősorban szabadrúgásból riogattak, az egyik oldalon a szünet után igencsak eltűnő Agüero, a másik kapu előtt Murphy próbálkozott, kevés sikerrel – 90 perc alatt nem született döntés.

Még több kép

Még több kép

A ráadásban ismét az – főként a labdákért rendre visszalépő Gera által mozgatott – angol csapat kezdett jobban, Nevland egy alkalommal tisztán lőhetett, majd Davies végezhetett el szabadrúgást – eredmény nélkül. Akárcsak a másik oldalon Forlán, a támadó csak kevéssel késett le egy veszélyes indításról. Az első tizenöt perc végén az uruguayi gondolt egy merészet, az alapvonalig cselezett, s visszagurítása Salvio érintésével eljutott a bevetődve érkező Agüeróig, az argentin azonban kevéssel célt tévesztett – óriási ziccer volt.

A hosszabbítás főszereplője, Forlán fölé zúgó lövéssel kezdett az utolsó játékrészben is, De Gea kapuja előtt meg Davies emelt Nevland elé, a norvég fordulásból igencsak fölé emelt. Négy perccel a vége előtt a második sikeres Forlán-Agüero koprodukció eldöntötte a kupa sorsát. Agüero a baloldalról Hughes mellett könnyedén lőtte középre a labdát, s Forlán megelőzve Hangelandot, a kapuba perdített.

európa liga, döntő

Atlético Madrid (spanyol)-Fulham (angol) 2-1 (1-1, 1-1, 1-1) – h.u.
Hamburg, Nordbank-Arena, 50 ezer néző. Vezette: Rizzoli (olasz)
Gól: Forlán (32., 116.), illetve S. Davies (37.)
Sárga lap: Salvio (107.), Raul Garcia (114.), Forlán (117.), illetve Hangeland (63.)
Atlético: De Gea – Ujfalusi, Perea, Alvaro Dominguez, Antonio Lopez – Paulo Assuncao, Raul Garcia – Reyes (Salvio, 78.), Simao (Jurado, 68.) – Forlán, Agüero. Szakvezető: Quique Flores
Fulham: Schwarzer – Baird, A. Hughes, Hangeland, Konchesky – D. Duff (Nevland, 84.), Etuhu, Dan. Murphy, S. Davies – Gera – Zamora (Dempsey, 55.). Szakvezető: Roy Hodgson
Lövések: 10, illetve 3
Szögletek: 9, illetve 2
Szabálytalanságok: 15, illetve 17

Olvasói sztorik