Élet-Stílus

Akik Rózsa-Flores nyomában jártak

Két fiatal magyar „digitális riporter” kézikamerákkal utazott ki Bolíviába, hogy a dél-amerikai országról forgassanak, de belefutottak a bolíviai elnökbe, akit a Rózsa-Flores-ügyről kérdeztek, és meglátogatták a börtönben raboskodó Tóásó Elődöt. A Spektrum sorozatának készítői szombaton – közel Rózsa Floresék lelövésének egyéves évfordulójához – mutatják be filmjüket. Az fn.hu Cseke Eszterrel és S. Takács Andrással beszélgetett.

Azzal a céllal mentetek Bolíviába, hogy Rózsa-Flores csoportjáról forgassatok?

S. Takács András – Mi úgy mentünk ki, ahogy az összes On the Spot-helyszínre. „Ledobnak” minket két kis kamerával és egy laptoppal, mi felfedezzük magunknak az országot, és megpróbáljuk ennek egy sűrítményét itthon 48 percben közreadni. Aztán a második napon bejutottunk az elnöki palotába, Evo Moraleshez.

Hogy sikerült Morales közelébe férkőzni?

S. Takács – Úgy, hogy elhallgattuk azt, hogy mi magyarok vagyunk. Annyit mondtunk, hogy a Spektrum egy európai csatorna.
Cseke Eszter – A tolmácsunk pedig úgy mutatott be, mint közép-európai újságírókat.

És Morales ilyen nyitott, hogy így be lehet jutni hozzá?

S. Takács – Nem, Morales nem nyitott. Ráadásul az egy évvel ezelőtti események után a kommunikációs tanácsadói azt javasolták, hogy ne nyilatkozzon magyar újságíróknak. Ezt tartotta is, de nem tudta, hogy magyarok vagyunk. Az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy megtartja-e Morales a nemzetközi sajtókonferenciát.
Cseke – Bolíviában épp akkor voltak a választások (2009. decemberében – a szerk.), ezért mi regisztráltattuk magunkat, mint a választásra érkező közép-európai újságírók.
S. Takács – Nem a Rózsa-ügyről akartunk forgatni, de aztán odakerültünk Moraleshez, aki úgy válaszolt a Tóásó Előddel kapcsolatos kérdésünkre, hogy még újságíróknak sem ajánlja, hogy védelmébe vegyék ezeket az embereket. Ott kaptunk vérszemet és onnan kezdve végig erről forgattunk.
Cseke: Az volt a célunk, hogy kinyomozzuk, mi és főleg miért történt 2009. április 16-án hajnalban a Las Americas Hotelben. Három embert kivégeztek, kettőt letartóztattak akkor, ami azóta nem hagyja nyugodni a bolíviaiakat.

Kivégzést említettél, ezek szerint a tűzpárbaj nem volt igaz?

S. Takács – Ha felmegy harminc ember és megöl hármat, akkor ezt nevezhetjük kivégzésnek?

Két kézikamerával és két hetet eltöltve az adott helyszínen, hogy tudjátok ellenőrizni a filmben bemutatott tényeket?

Cseke – A Bolíviában töltött két hét alatt annyi emberrel beszéltünk, hogy ki tudtuk szűrni, ki az, akinek a véleményét nem kéne képviselni. Az természetes volt, hogy a politikailag kettészakadt országban Santa Cruz lakói szidták a kormányt, La Pazban pedig az ellenzéket. Nem az volt a film célja, hogy kiderítsük a teljes igazságot. Erre nem mertünk vállalkozni, de van a kormány verziója mellett két olyan változat, ami Magyarországon talán nem közismert.

Van olyan, amelyik közelebb áll hozzátok?

S. Takács – Nincs. Ez egy igazi krimi, amelynek mi felvázoljuk három lehetséges narratíváját.

A filmből úgy tűnt, hogy a kormány verzióját ti sem hiszitek el…

S. Takács – Nem gondoljuk, hogy Tóásó Előd le akarta lőni az elnök helikopterét. Azt gondoljuk, hogy megilletné őt egy korrekt per.
Cseke – Amire jelen pillanatban esélye sincs. Nem tudjuk, hogy Tóásó Előd mit akart, mit hallgat el és mennyit tudott. De az biztos, hogy olyan szerepet nem tölthet be Tóásó Előd, hogy Evo Morales bolíviai elnök kampányanyagában a „Terrorizmus és Szeparatizmus Bolíviában” fejezet rá épüljön. Egy 29 éves informatikatanárról van szó, aki nagyon nagy lehetőséget kapott azzal, hogy elmehetett egy trópusi országba, és jobban érezhette magát, mint itthon a nyolcvanezer forintos fizetéséből.

Mit mond a bolíviai közvélemény?

S. Takács – La Pazban inkább elhiszik a kormány verzióját, Santa Cruzban egyáltalán nem.
Cseke – Mindig nagyon hasznos, ha alá van támasztva a hatalom egy ellenségképpel. Bolíviában ez most Tóásó Előd és a Rózsa-Flores-csoport. Az ügy még mindig nagyon komolyan foglalkoztatja a helyieket.

A filmetekben felvetődik a kérdés, hogy Rózsa-Floresék vagy terroristák voltak, vagy balekok. Ez utóbbi nem túl erős kifejezés egy olyan emberre, aki megjárta a balkáni háborút?

S. Takács– Az a mondat nem Rózsára vonatkozik, hanem a csapatára, amely az ír biztonsági őrből, a huszonéves erdélyi gitáros-énekesből, egy idősödő horvát extábornokból és egy huszonkilenc éves informatikai tanárból áll. A kormány szerint terroristák, mások szerint balekok.

A film elkészítése után ti hová sorolnátok őket?

S. Takács – Nem tudjuk, hogy mit csináltak. Találkoztunk már az al-Qassam Brigád tagjaival Gázában. Őket az egész nyugati világ terroristának hívja, Tóásó Előd nem hasonlított hozzájuk. Cseke – Ahhoz, hogy te egy idegen országban meg akard zavarni a vizet, ahhoz kicsivel több ideológia, elgondolás és képzettség kell.

Hogy van most Tóásó Előd, mit tudtok róla?

Cseke – Mi pont a születésnapján látogattuk meg a börtönben, ahol vádemelés nélkül ül, lassan egy éve. Az ügyében nincsenek fejlemények, nincs olyan nemzetközi jogvédő szervezet, amelyik felvállalná az ügyét. Nincsenek jó kilátásai, tisztában van vele, hogy a későbbiekben is meghurcoltatás vár rá.
S. Takács – Nem tudjuk, hogy mit csinált, de jó lenne, ha a szerint ítélnék el, hogy mit tett és nem egy politikai per áldozata lenne.

On the spot

A sorozat már öt részen túl van, hol éreztétek leginkább, hogy nektek most nem kellene itt lenni?

Cseke – Afganisztánban kézzelfogható volt a veszély, ott számítasz rá, hogy mindennap jöhet a rakéta, lelőhetnek. De aztán átveszed a katonáktól, hogy ebben a légkörben is dolgoznod kell.
S. Takács– Amikor ott állsz a gázai csempészalagút bejáratánál és azon morfondírozol, hogy beülsz-e abba a kosárba, amit egy ismeretlen, talán Hamasz-tag palesztin férfi ereszt majd le egy járatba, akkor félsz, de a kíváncsiság segít legyőzni ezt a félelmet.


Mennyire nehéz Közép-Európából érkezett újságíróként szóra bírni egy arab terroristát vagy a bolíviai rendőröket?

Cseke – Nem újságíróként tekintenek ránk, hanem két kíváncsi fiatalra, akik érdeklődnek.
S. Takács– A sivatag közepén mindegy, hogy honnan jöttél, fehér ember vagy. A Gázai övezetben szintén, csak ne izraeli vagy amerikai legyél.

Előfordult olyan helyzet, amikor úgy éreztétek, hogy ki kell lépnetek a kamera mögül?

S. Takács – Ilyen lehetett volna a női körülmetélésről készült anyagunk. De ha ott vagy, odaenged egy törzs, hogy megmutathatom ezt, amin később a nézők elgondolkozhatnak, akkor nem vehetem el a Gillette-pengét.

Legközelebb hová mentek?

S. Takács – Nepálba megyünk, és két helyszínen dolgozunk. Eszter megy a Mount Everestre az alaptáborba, én pedig a vallásos és a maoista Nepálról forgatok.

a film a spektrumon

Premier:

On The Spot – A helyszín: Bolívia

2010.04.03 szombat 22:00h

Ismétlések:

2010.04.04 vasárnap 0:45h

2010.04.09 péntek 22:20h

2010.04.14 szerda 23:20h

2010.04.14 szerda 3:55h

2010.04.19 hétfő 23:20h

2010.04.19 hétfő 3:55h

2010.04.29 csütörtök 22:20h

Olvasói sztorik