Élet-Stílus

Eddig tartott a kanadai és az orosz lendület

Az oroszok és a kanadaiak is büntetőpárbajba bonyolódtak az olimpiai jégkorongtornán, ellenben az amerikaiak simán, öt góllal nyertek.

A két legnagyobb esélyes, Oroszország és Kanada egy cipőben jár: a nyitókörben mind a kettő nyolc gólt szerzett, ezzel simán nyert, csütörtökön pedig túlórára kényszerült. Nagy különbség ugyanakkor, hogy a kanadaiak megnyerték a szétlövést, míg az oroszok elveszítették, viszont az sem elhanyagolható tényező, hogy a házigazda ellenfele Svájc, míg a „szbonajáé” az alpesi ország csapatnál azért sokkal acélosabb Szlovákia volt.

Sidney Crosby volt a megmentő (MTI/EPA)

Sidney Crosby volt a megmentő (MTI/EPA)

A derék svájciak a legutóbbi, torinói olimpia alapszakaszában 2-0-ra megverték a kanadaiakat, akik ezúttal, főleg hazai pályán nem engedhettek meg maguknak ekkora botlást, éppen ezért péntekre virradóra rendesen „odatették magukat”. A kapuralövések tekintetében jelentős fölényre tettek szert (47-23), mindez azonban nem tükröződött a találatok elosztásában. Gólból 60 perc alatt mindkét csapat kettőt-kettőt szerzett.

Svájc kétgólos hátrányból állt talpra, 10 másodperccel a második harmad vége előtt egyenlített, a záró felvonásban és a hosszabbításban pedig már nem változott az eredmény. A szétlövésben mindössze egyvalaki, nevezetesen a fővezérnek kikiáltott, a párbaj során már másodszor próbálkozó Sidney Crosby volt képes betalálni.

Az orosz-szlovák meccsen elsősorban a két kapus, Jaroslav Halak (36 védés) és Ilja Brizgalov (31) játszotta a főszerepet, mindketten csak egy gólt kaptak 65 perc játékidő alatt – előbbi csak Alekszej Morozov megpattanó korongjánál, utóbbi pedig Marian Hossa kapáslövésénél volt kénytelen elővenni a megadást jelző fehér zászlót. A mérkőzést lezáró büntetőpárbaj csak a hetedik párban hozott döntést. Orosz részről a legnagyobb sztár, Alekszander Ovencskin háromszor is kísérletezhetett, de csak egyszer sikerült túljárnia Halak eszén, átellenben viszont Jozef Stumpel és Pavol Demitra is betalált.

Megbotlottak az oroszok (MTI/EPA)

Megbotlottak az oroszok (MTI/EPA)

Az előző kettőnél lényegesen simábban alakult az Egyesült Államok és Norvégia találkozója, amelyen az amerikaiak a papírformának megfelelően könnyedén, 6-1-re nyertek. Az európai csapat 0-3-nál, emberhátrányban szépített, majd erre a gólra a „jenkik” a nap legszebb találatával válaszoltak: egy nagyszerű szólót, majd a kapusról kipattant lövést követően Ryan Malone kapásból vágta be a levegőben úszó pakkot.

A győzelmet végül a védő Brian Rafalski tette fölényessé egy duplával, ezzel Malone, Phil Kessel, Chris Drury és Patrick Kane mellé feliratkozott a gólszerzők közé, míg a kapus, Ryan Miller a gólpasszadók táborát erősítette a tengerentúliaknál, miután tőle indult a negyedik USA-gólt eredményező akció. Sikerükkel az amerikaiak a csoport élére álltak.
Férfi torna, 2. forduló
A csoport:
Kanada-Svájc 3-2 (1-0, 1-2, 0-0, 0-0, 1-0), szétlövéssel
Egyesült Államok-Norvégia 6-1 (2-0, 1-1, 3-0)

Az állás:
1. Egyesült Államok 6 pont
2. Kanada 5
3. Svájc 1
4. Norvégia 0

A csoport korábbi eredményei:
Egyesült Államok-Svájc 3-1
Kanada-Norvégia 8-0

B csoport:
Szlovákia-Oroszország 2-1 (0-0, 0-1, 1-0, 0-0), szétlövéssel

Az állás:
1. Oroszország 4 pont/2 mérkőzés
2. Csehország 3/1
3. Szlovákia 2/2
4. Lettország 0/1

A csoport korábbi eredményei:
Oroszország-Lettország 8-2
Csehország-Szlovákia 3-1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik