Élet-Stílus

Hirvonen nyerte a szezonnyitót

A finn Mikko Hirvonen diadalmaskodott a Svéd-ralin, 42 másodperccel megelőzve a világbajnoki címvédő Sebastien Loeböt. Kimi Räikkönen jókora hátrányban fejezte be a versenyt.

Az első nap élre állt Mikko Hirvonen a Svéd-ralin, és a Loeb ugyan szorongatta, de a különbség végig megmaradt, és végül tetemes előnnyel nyerte a szezonnyitót. Az új szabályok szerint lebonyolított futam gyakorlatilag az első nap eldőlt.
Az ötödik gyorsaságin összeszedett hátrányát képtelen volt ledolgozni Loeb, aki vasárnap már nem is nagyon erőlködött, inkább csak arra törekedett, hogy bebiztosítsa a második helyet, és a pontokat. Harmadikként Hirvonen csapattársa, és honfitársa, Jari-Matti Latvala teljesítette a 415 kilométert.

„Nyolcadik évemben először sikerült megnyernem a szezonnyitót. Szeretném ugyanitt folytatni Mexikóban” – nyilatkozta a futamgyőztes a célban, aki komoly előnye ellenére nagyon izgult az utolsó szakaszokon.

Loeb sportszerűen elismerte, hogy riválisa hibátlanul vezetett a hétvégén, és teljesen megérdemelte a győzelmet. „Egy apró hiba hátráltatott minket, de Mikko egyszerűen túl gyors volt. Bármivel próbálkoztam, nem volt esélyem” – így Loeb, aki az elmúlt hat évben megnyerte az összetett pontversenyt.

A viadalon rajthoz állt az Érdi Tibor, Táborszki Attila kettős is, a magyarok a 35. helyen végeztek. A 2007-es Forma-1-es világbajnok finn Kimi Räikkönen szintén indult a Svéd-ralin: a finn pilóta a 30. lett.

svéd-rali, végeredmény

1. Mikko Hirvonen, Jarmo Lehtinen (finn, Ford Focus WRC) 3:09:30.4 ó
2. Sébastien Loeb, Daniel Elena (francia, monacói, Citroën C4 WRC) 42.3 mp hátrány
3. Jari-Matti Latvala, Miikka Anttila (finn, Ford Focus WRC) 1:15.4 p h.
…30. Kimi Räikkönen, Kaj Lindström (finn, Citroën C4 WRC) 37:47.2 p h.
…35. Érdi Tibor, Táborszki Attila (Subaru Impreza WRC) 49:34.0 p h.

A vb-pontverseny állása: 1. Hirvonen 25 pont, 2. Loeb 18, 3. Latvala 15

Következik: Mexikó-rali, március 5-7.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik