Élet-Stílus

Lerohanják a Szépművészetit

Miközben az olasz reneszánsz mesterek kiállítása még nyitva tart február közepéig, január 28-án megnyílik az új gigatárlat, a Degas-tól Picasóig is. Rekordlátogatottságra számítanak.

Az előző századfordulón két orosz nagyiparos, Szergej Scsukin és Ivan Morozov egy olyan francia festészeti gyűjteményt gyűjtött össze, amely világszerte is párját ritkítja. A budapesti tárlaton ebből az anyagból 55 festmény lesz látható – többek között Manet, Monet, Degas, Renoir, Matisse, Cézanne és Picasso művei -, amelyek már meg is érkeztek a Puskin Múzeumból Budapestre. A január 28-án nyíló tárlat anyaga 60 év festészetét öleli fel, s felfogható egy rövid művészettörténeti összefoglalásnak is.

Különösen februárban lesz érdekes ellátogatni a múzeumba, amikor még tart az október végén nyílt Botticellitől Tizianóig című kiállítás is. Így azon ritka alkalomnak lehetünk tanúi, amikor egy épületben látható egy átfogó reneszánsz és egy szintén átfogó modern kiállítás. Leonardo Hermelines hölgye és Picasso egy épületen belül. A két hétben történelme egyik legnagyobb látogatottságára számít a Szépművészeti Múzeum.

Lerohanják a Szépművészetit 1

Mint Baán László múzeumigazgató korábban az fn.hu-nak elmondta, a Szépművészeti terveiben szerepel még idén a „Nuda Veritas. Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei”, majd 2011-ben egy Cézanne-kiállítás, 2012-ben a Rembrandt és a holland festészet aranykora, 2013-ban pedig az idei itáliai reneszánsz tárlat folytatása a barokk időszakkal, Caravaggiotól Canalettóig címmel. Az ötéves periódust 2014-ben Toulouse-Lautrec zárja majd.

Rövidesen a múzeum épülete is megújul: májusban megkezdődnek a bővítési munkálatok, melyek végeztével 2011-re egy több mint 7000 négyzetméteres új, térszint alatti épületszárnnyal bővül a Szépművészeti. Az épület homlokzati része előtt-alatt kialakított szárnyban helyet kap egy közel 1200 négyzetméteres időszaki kiállítótér, előadó, étterem, gyermekfoglalkoztatók és múzeumi bolt is, így az intézmény “mindazt tudja majd, amit nagy nyugat-európai társai”. A múzeum előre láthatóan csak néhány hónapra zár be majd az építkezés alatt, szeptember végétől a Klimt-tárlattal nyit meg újra.

Baán László kifejtette azt is, hogy az elmúlt években a Szépművészeti vált a leglátogatottabb magyar múzeummá. Jelenleg 400-500 ezer az évi látogatószám, ám ha megnyílik a tervezett térszint alatti épületszárny, akkor évente akár 100 ezerrel több látogató is érkezhet, tehát 500-600 ezerre nőhet a számuk. Ezzel pedig tartósan megkapaszkodhatunk a közép-európai térség leglátogatottabb múzeumainak listáján az élmezőnyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik