Élet-Stílus

Karácsonyi desszertajánlat: Kávétorta

A karácsonyi desszert elkészítéséhez a budapesti Lukács cukrászda séfje, Devin Ticmanis ad segítséget az fn.hu olvasóinak. A kávétorta elkészítéséhez még videós segítséget is nyújtunk, hogy biztosra mehessünk karácsonykor.

Hozzávalók 4 főre

Krém: 480 g tejszín, 480 g tej, 40 g jó minőségű eszpresszóhoz való kávébab /egész kávészemek/, 8 tojássárgája, 180 g kristálycukor
Tészta: 125 g vaj, 90 g cukor, 1 tojás, 250 g liszt


A cukrot összekeverjük a szétválasztott tojássárgákkal. Ezt kézzel (kézi habverővel) vagy gépi habverővel végezhetjük el.

A tejet és a tejszínt egy nyeles lábosba öntjük, és beleszórjuk a kimért kávét, majd a tűzhelyre helyezzük, ahol 10-15 percig főzzük. Ha megváltozik a színe (sárgássá válik), akkor már levehetjük a tűzről. Ezután átszűrjük, hozzáadjuk a tojásos-cukros keverékhez. Ezt egy újabb, tiszta nyeles lábosba öntjük át, amelyet visszahelyezünk a tűzre, és kevergetve főzzük a krémet. Ha elérte a krémes állagot, vegyük le a tűzről.

Az édestészta (ebbe töltjük majd bele a krémet) elkészítése:
Az édestészta hozzávalóit összekeverjük, és a hűtőbe helyezzük pihentetni a tésztát kb. fél órára. Kinyújtjuk, és nagyobb, kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk, majd belehelyezzük a (csipkés szélű) sütiformánkba. Ha a belehelyezéskor kissé kilóg a széle, késsel lefaraghatunk belőle. Azért, hogy sütés közben is megtartsa a formáját, tegyünk a forma közepébe egy kisebb zacskónyi rizst. 170 fokon 12 percig süssük. Ha kihűlt, késsel óvatosan benyúlva a széléhez, kivesszük a formából.

A tészta mélyedésébe kanállal töltsük bele a keveréket, kicsit ütögessük az előkészítő pulthoz, hogy eltűnjenek a légbuborékok, és minden rést kitöltsön a krém.

Majd szórjunk a tetejére a durván felaprított diót (de lehet pisztáciát, mandulát vagy mogyorót – tetszés szerint, akár vegyesen is), vagy pedig kristálycukrot is szórhatunk rá, amelyet majd karamellizáló pisztollyal ráolvasztunk.

Ezután tegyük be a hűtőbe kb. 10-20 percre. Akkor jó a sütemény, ha kissé megmozgatva már nem lötykölődik benne a krém.

Olvasói sztorik