Élet-Stílus

Loki: utolsó kísérlet a pontszerzésre

A Debrecen Bajnokok Ligája-kalandja szerdán, Lyonban véget ér, persze nem mindegy, hogy hogyan. Ahogy mondani szokás, búcsúzni csak szépen szabad - a magyar bajnok esetében ez annyit tesz, hogy ponttal vagy pontokkal.

A DVSC szép búcsú reményében utazott Lyonba, de nem lesz könnyű megszereznie története első pontját, pontjait a BL-ben, annak ellenére sem, hogy a már továbbjutott francia csapat nincsen kirobbanó formában – hat mérkőzés óta nyeretlen, közben kétszer ki is kapott. A Lokinál három alapember kiesése teszi az amúgy sem egyszerű feladatot még nehezebbé: Vukasin Poleksics borda-, Rudolf Gergely térdszalag-sérülése miatt nem léphet pályára Lyonban, Leandro pedig nincs játékra megfelelő állapotban.

„Abban bízom, hogy akik a helyükön játszanak, jól megoldják a feladatot, mint ahogy tették a bajnoki mérkőzéseken is” – mondta Herczeg András a klubja hivatalos honlapján.
Ehhez hozzátette: az Olympique Lyon erős csapat, és nyilván nem veszi félvállról a találkozót. A szakember egyébként arra számít, hogy a franciák nagyobb nyomás alatt tartják majd együttesét, mint a 4-0-s vereséggel végződő budapesti mérkőzésen.

Búcsúzni csak szépen szabad (MTI)

Búcsúzni csak szépen szabad (MTI)

„Nem mi vagyunk az esélyesek, de nagyon jó lenne, ha kellemes meglepetést tudnánk szerezni ezen az utolsó összecsapáson” – szólt az edzői óhaj. A Loki eddig három mérkőzést vívott francia csapatok ellen, és két súlyos vereség mellett egy győzelem a mérlege: 2001. szeptember 27-én a Girondins Bordeaux-t verte 3-1-re az UEFA-kupa első fordulójában, ezzel együtt 6-4-es összesítéssel elveszítette a párharcot.

„Tilos megijedni, mert ha nem hozza mindenki a legjobb formáját, baj lehet” – mondta Szélesi Zoltán, aki „francia szakértőnek” számít, lévén korábban két évet húzott le a Strasbourgnál. A válogatott védő úgy véli: csak egységes csapatjátékkal reménykedhet a Debrecen a pontszerzésben, amellyel a hajdúságiak 400 ezer eurót (győzelem esetén 800 ezret) pakolhatnának a főtáblára jutással eddig megkeresett 7,1 millió euróhoz, azaz mintegy 1,9 milliárd forinthoz – nyilván azért ez sem mellékes.

2009. 09. 29, Puskás Stadion: Debreceni VSC-Olympique Lyon 0-4

Ami a dolog sportszakmai részét illeti: csupán a csoportelsőség okán van tétje a Loki lyoni, illetve a Fiorentina liverpooli vendégjátékának, a továbbjutó helyek ugyanis már elkeltek, és az is eldőlt, hogy az E csoportból a Liverpool folytathatja az Európa Ligában.

Még négy továbbjutást érő hely kiadó

Ugyanakkor az F jelű négyesben még „bármi lehet”, ráadásul ott igencsak kusza a helyzet. A Dinamo Kijevhez látogató, címvédő és jelenleg éllovas Barcelonának a döntetlen is elég a továbbjutáshoz, többgólos vereség esetén azonban akár ki is eshet. A Dinamónak viszont mindenképpen nyerne kell, és számára az lenne igazán üdvözítő, ha emellett az Inter és a Rubin Kazany döntetlenre végezne egymással. Viszont azzal a csapattal, amelyik nyer a San Siróban, tavasszal is találkozunk a Bajnokok Ligájában.

A G csoportban a Sevilla páholyból várja az utolsó fordulót, legrosszabb esetben is második lesz, ez a helyzet akkor áll elő, ha hazai pályán kikap a már kiesett Glasgow Rangerstől, a román Unirea Urziceni pedig nyer Stuttgartban. A németek viszont kizárólag akkor juthatnak tovább a 16 közé, amennyiben legyőzik a románokat.

A H csoportból az Arsenal már bejutott a legjobb 16 közé, a második helyre pedig az Olympiakosznak van a legnagyobb esélye. A görög csapat is csak akkor csúszik le a továbbjutásról, ha kikap az angoloktól, a Standard Liége legyűri az Alkmaart.

Bajnokok Ligája, 6. forduló
E csoport:
Olympique Lyon (francia)-Debrecen, 20:45
Lyon, Stade de Gerland, v.: Meyer (GER)

Liverpool (angol)-Fiorentina (olasz), 20:45
Liverpool, Anfield, v.: Skomina (szlovén)

Az állás:
1. Fiorentina* 12 pont
2. Olympique* Lyon 10
3. Liverpool 7
4. Debrecen 0

F csoport:
Dinamo Kijev (ukrán)-Barcelona (spanyol), 20:45
Kijev, Valerij Lobanovszkij Stadion, v.: Webb (angol)

Internazionale (olasz)-Rubin Kazany (orosz), 20:45
Milánó, Stadio Giuseppe Meazza (San Siro), v.: Vink (holland)

Az állás:
1. Barcelona 8 pont (5-2)
2. Internazionale 6 (5-6)
3. Rubin Kazany 6 (4-5)
4. Dinamo Kijev (6-7) 5

G csoport:
VfB Stuttgart (német)-Unirea Urziceni (román), 20:45
Stuttgart, Mercedes-Benz-Arena, v.: Kassai (magyar)

Sevilla (spanyol)-Glasgow Rangers (skót), 20:45
Sevilla, Ramón Sánchez-Pizjuán, v.: Layec (francia)

Az állás:
1. Sevilla* 10
2. Urziceni 8
3. VfB Stuttgart 6
4. Glasgow Rangers 2

H csoport:
Olympiakosz (görög)-Arsenal (angol), 20:45
Pireusz, Georgiosz Karaiszkakisz Stadion, v.: Batista (portugál)

Standard Liege (belga)-AZ Alkmaar (holland), 20:45
Liege, Maurice Dufrasne, v.: Atkinson (angol)

Az állás:
1. Arsenal* 13 pont
2. Olympiakosz 7
3. Standard Liege 4
4. AZ Alkmaar 3

*Már továbbjutott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik