Élet-Stílus

Aranyfonal a Belvárosban – videó

Jövő nyárra új főutcája lesz Budapestnek, ez már biztos. Milyen lesz majd itt az élet? És milyen most a felújítások közepette? Van akinek jól jött a válság? Helyszíni szemle Cselovszki Zoltánnal, az ötödik kerület főépítészével.

A Main Street (Főutca) programok közismertek szerte a világban – kezdi Cselovszki. Hasonló volt a Mariahilfer Stasse újrapozícionálása is. Azzal az óriási különbséggel, hogy míg Bécsben alig tíz százalék kereskedelmi forgalomcsökkenés nyomán sort kerítettek erre, addig nálunk szinte „lenullázódott” a Belváros mire elindult a program.


Mi ez a Belvárosi Új főutca?



Közel három kilométer hosszú, radikálisan csökkentett gépjárműforgalmú, egyszintű korzó
a Kecskeméti utca – Egyetem tér – Károlyi Mihály utca – Petőfi Sándor utca – Bécsi utca – Erzsébet tér – Október 6
. utca vonalán.

A romlás virága

Válság van, de nekünk ez kapóra jött – folytatja. Semmi esélyünk nem lett volna egy hasonló méretű átrendezésre. Szinte minden ház egy külön projekt lett volna „békeidőben”, amit képtelenség egyeztetni. Most mindent egyben lehetett megcsinálni. A terület újraértelmezése kapcsán már látszik, rengeteg olyan nagy divatmárka van, ami egyszerűen eddig nem talált alkalmas helyet, hogy megtelepüljön. Ezek a márkák valami hasonló belsővárosi hangulatú környezetről álmodtak, de nem kapták meg. Voltaképp „B” variánsnak foglalták el az Andrássy utat.

Mégis, ami igazán fontos: nem a plázák szívják el a vásárlókat a hagyományos üzletektől, hanem ahhoz a Belvárost kell fejleszteni, hogy a kereskedelemnek helye legyen, és azt ki is tudják szolgálni.

Az üzletek majdani hozamáról nyilván még nincsenek adatok, de EU-s projekt lévén az unió megköveteli, hogy ennek a szűken vett területnek a bérleti állományát és annak alakulását öt éven keresztül nyomon kövessük. Indirekt forrásokból már most lehet tudni, hogy például a Kecskeméti utcában nagyon nagy a tülekedés. Érdekes az is, már most látszik, hogy a Kecskeméti utca és környékének egyetemi negyed jellege erősödik. A Petőfi Sándor utca a nagyméretű exkluzív áruházak helyszíne lesz, míg az Október 6. utca már most jól láthatóan a gasztro negyed.

Lehetőségépítészet

Sokan csak legyintenek; megint szétbombázták a várost, majd csak kész lesz aztán lehet menni kocsival. Nem, ide többet nem tér vissza ugyan az forgalom. A korábban tranzitútvonalként használt Petőfi Sándor utca nem lesz többé egy óránként 3000 autót átengedő főútvonal – hangsúlyozza az egyik legfontosabb pontot a főépítész.

De erre nincs is szükség, jelenleg a világ nagyvárosainak belvárosaiban nem ipari termelés folyik, hanem egy furcsa elvont szellemi termékgyártás, hogyan lehet vonzóbb a város. Mi is kreatív várost akarunk. A város pedig a négyzetméterekre jutó interakciók számától lesz kreatív. Ennek fontos eleme lesz, egy furcsa, mondjuk úgy “szökőkút” – a projekt záróeleme -, a Szabadság térnél. Amit, ha meglátnak már nem fogják szökőkútnak nevezni. Ilyet még sehol sem láttak!

A Belvárost tehát csak helyzetbe kellett hozni. A főutca egyébként pontosan ugyan olyan hosszú lesz, mint az Andrássy út. Egy aranyszál, ami újraegyesítheti a Belvárost.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik