Élet-Stílus

Újratervezték Magyarországot

Molotov-koktél, „Továrisi konyec”- parafrázis, Moly motorosok, bestoppolt lyukas zászló - csütörtökön nyílik meg a 10. ARC Kiállítás. Geszti Péter szerint a Restart-Újratervezés című pályázat nevezői úgy vélik, a válságon úgy lehet túllépni, ha megnyugszunk, és humorral szemléljük a világot.

Mintegy ezer pályamunkát nyújtottak be a kiállításra a jelentkezők, ezek közül 130-at láthat a közönség szeptember 3-tól 22-ig. Az Ötvenhatosok terén ötven óriásplakátot állítanak ki, a többi beválasztott képet három, úgynevezett „gyűjtőplakáton” helyezik el a szervezők. Geszti Péter, Bakos Gáborral és Fatér Barnával álmodta meg tíz éve az ARC-ot, hogy tegyenek valamit a „virtuális környezetszennyezés ellen, legyenek színvonalasabbak az köztéri plakátok”. Bár Geszti szerint e téren nem értek el sokat, a kezdeményezés mégis egy új kommunikációs forma lett, amely a legkülönbözőbb társadalmi csoportok gondolatait, elképzeléseit képes bemutatni.

Képgaléria!

Képgaléria!

Kialakult arcosság

A pályázók nagyon figyelik, hogy a korábbi években milyen plakátokat értékelt a zsűri, és így kialakult egyfajta sajátos hangvétele a kiállításoknak – fejtette ki Geszti Péter az FN-nek, aki két-három fajta plakáttípust látott kialakulni az évek során. Az egyikben paródiaként, a plakát nagy méretét és különleges médiatípusát saját műfaja ellentéteként értelmezik az alkotók. („A hatalmas plakáton egy-egy szó.”) A másik típusban szavak nélkül, csak képet raknak ki a tervezők. Geszti ezt szereti a legjobban, mert ebben – a vizualitás nyelvén közlekedve – szöveg nélkül is értelmezhető gondolatokat közvetítenek. A harmadik „a van egy jó képem és megpróbálok egy vicces aláírást írni hozzá” – típus. Ezt nem szereti a zsűri, nem is nagyon válogat be ezekből a kiállításra. „Általánosságban elmondható, hogy leginkább gondolkodó, ironikus, groteszk, helyenként nagyon kemény és őszinte közéleti gondolkodás hatja át a pályázatokat” – foglalja össze az ARC tematikáját a szakember.

Geszti Péter kiemelte, hogy a Restart-Újraetervezés témakörrel azt akarták, hogy ne a válságról szóljanak a pályázatok, hanem arról, hogyan lépjünk tovább azon. Magyarországon évek óta válság van, és évek óta – különböző ideológiák mentén – vitatkozunk róla. Aki viszont nem pártpolitikán keresztül, hanem normális civilként nézi a valóságot, annak a válságot nem úgy kell kezelnie, hogy panaszkodik, magába roskad, hanem meg kell próbálnia ezen túllépni. Erről akar szólni a Restart – Újratervezés – magyaráz Geszti.

Kovács Tamás: Önerő (képgaléria)

Kovács Tamás: Önerő (képgaléria)

A képi kifejezés demokratizálódik

A pályaművekben sokszor kerül elő, hogy meg kell nyugodni és humorral kell szemlélni a világot. A másik jellemző gondolatmenet, amikor nagyon őszinte kérdéseket tesznek fel a plakátok alkotói, és általában a közösség felé mozgásban látják a megoldást.

Az ARC-alapító reméli, hogy lesz 20. szülinapja is a tárlatnak. Az elmúlt 10 évben ez egy nagyon erős civil véleményalkotási fórum, egy erős társas kommunikációs szerveződés lett – véli. És egyre nagyobb igény mutatkozik erre a fajta vizuális kommunikációra. Ráadásul a technológiáknak köszönhetően egyre inkább demokratizálódik az otthoni képalkotás, egyre többen mondják el gondolataikat nem pusztán verbálisan, hanem vizuálisan is. Ez benne van a levegőben, ez a korszak szelleme – szögezi le Geszti.

Kordonszalagot mindenre!

Idén a kiállítás egyik újdonsága a „Mi szúrja a szemed? – kordonszalag-akció”. A „Restart-feliratú” szalagból bárki téphet majd a plakátkiállításon, amelyekkel megjelölheti az őt leginkább zavaró jelenségeket. A körbekerített munkákról a szervezők fotókat várnak, amelyeket az ARC weblapjára töltenek majd fel. Ugyanezt virtuálisan is megtehetik az érdeklődők: a letölthető kordonszalaggal – különböző képkezelő programokkal – bárkit vagy bármit körbetekerhetnek, amit arra érdemesnek tartanak. A honlapon az ARC készítette példákat is meg lehet tekinteni, láthatunk például szalaggal körbetekert BKV-buszt, a Parlamentet vagy a Szabadság téri szovjet emlékművet.

Takács Béláné: Cím nélkül (képgaléria)

Takács Béláné: Cím nélkül (képgaléria)

Az ARC fődíjat idén Kovács Tamás Önerő című munkája kapta, a második helyezett egy valószínűleg álnéven beadott mű, Takács Béláné Cím nélkül elnevezésű, a lyukas magyar zászlót ábrázoló plakátja lett – a képen valaki az egykori címer helyét nemzeti színű szalaggal befoltozta. Harmadik helyen Sasvári Dóra és Szűcs Alexandra Újrakezdés magyar módra című munkája végzett. Különdíjat, úgynevezett Borz-díjat kapott a legmeghökkentőbb plakát, Turai Balázs Kuruc.infant című, gyerekrajzot imitáló pályaműve, az ARC+ – Bűvös vegyület: H2o különdíját pedig Udvardi Ramóna és Nagy Máté kapta Hangover című munkájáért. Az év kulturális plakátja címet megosztva kapta Tóth Andrej és az A38 állóhajó Vive című, a kulturális intézmény 6. születésnapját beharangozó plakátjáért, illetve Szőke Gergely, aki a Sátoros című munkájáért vehette át az elismerést.

A csütörtöki „válságmegnyitó” után (vagyis, hogy nincs megnyitó, mert nem jutott rá pénz), közel három hétig, szeptember 22-ig nézhetjük meg a kiállítást, amely a maga műfajában egyfajta görbetükröt mutat a mai közállapotokról. Nevessük ki azokat, nevessük ki magunkat!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik