Élet-Stílus

Kétgólos hátrányból brazil címvédés – videó

A címvédő Brazília nyerte meg a Dél-afrikai Köztársaságban rendezett, nyolcadik labdarúgó Konföderációs Kupát, miután a vasárnapi döntőben 0-2-ről fordítva 3-2-re legyőzte az Egyesült Államok együttesét.

A csoportkörben már találkozott egymással a két csapat, s a 3-0-s eredmény alapján egyértelműen a dél-amerikaiak tűntek esélyesnek. Az amerikai csapat azonban alaposan meglepte a brazilokat, és az első támadásból gólt szerzett. Spector ívelt a középpályáról a tizenhatoson belülre, a tétovázó védők mellett Dempsey lőtte a labdát a kapu jobb sarkába.

A brazilokat nem zavarta a bekapott gól, beszorították ellenfelüket, de az Angliában védő Tim Howard remek napot fogott ki az amerikaiak kapujában: az Everton légiósa előbb Robinho majd Maicon lövését védte. Sőt az amerikaiak egy gyönyörű kontrából megduplázták előnyüket. Öt passzal eljutottak Julio Cesar kapujáig, ahol Donovan átjátszotta védőjét és kilőtte a bal alsó sarkot.

Galéria

Galéria

Kétgólos hátrányban nagyon nyomtak a brazilok, Robinho, Andre Santos és Maicon is alaposan megtornáztatta Howardot. Gól azonban már nem esett az első félidőben, a fordulás után viszont azonnal betaláltak a brazilok: Maicon beívelését vette le a tizenhatoson belül Fabiano, lefordult a védőjéről, és esélyt sem hagyott az amerikai kapusnak.

Egy óra alatt ki is egyenlítettek a dél-amerikaiak, de a bíró úgy látta, hogy Lucio fejesét még a vonal előtt kiütötte Howard.

Néhány perc múlva azonban már nem volt kegyelem: Kaká beadása után Robinho közeli lövése még kipattant a felső lécről, de Luis Fabiano egy méterről a kapuba bólintott. Lendületben maradtak a dél-amerikaiak, többet is veszélyeztettek, melynek következtében egy szögletből Lucio fejelt gólt. Brazília tehát 0-2-ről fordítva védte meg címét a fináléban.

Az 1997 és 2005 utáni harmadik KK-diadalukkal rekorder brazilok 2,7, míg az ezüstérmesek 2,3 millió euróval gazdagodtak.

Konföderációs Kupa, döntő:
Brazília-Egyesült Államok 3-2 (0-2)
Gól: Luis Fabiano (46., 74.), Lucio (84.), illetve Dempsey (10.), Donovan (27.)
Johannesburg, 50 ezer néző, v: Hansson (svéd)
Brazília: Júlio César – Maicon, Lucio, Luisao, André Santos (Daniel Alves, 66.) – Ramires (Elano, 67.), Gilberto Silva, Felipe Melo – Kaká – Luis Fabiano, Robinho
Egyesült Államok: Howard – Spector, DeMerit, Onyewu, Bocanegra – Dempsey, Feilhaber (Kljestan, 75.), Clark (Casey, 88.), Donovan – Davies, Altidore (Bornstein, 75.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik