Élet-Stílus

Kaká mentette meg a brazilokat

A korábbi kétszeres győztes, címvédő Brazília győzelemmel debütált, egy 91. percben szerzett tizenegyes góllal, 4-3-ra győzte le Egyiptomot a Dél-Afrikában zajló Konföderációs Kupa csoportkörének első fordulójában, Bloemfonteinben.

A mérkőzés elején úgy tűnt, a csapatok nem tudnak hibázni, hiszen valamennyi helyzetből gól született, így 11 perc után 2-1-re vezetett az ötszörös világbajnok brazil válogatott.

A gólgyártást a Realba igazolt Kaká kezdte meg: három védő közül „hámozta” ki a labdát, majd 10 méterről a bal alsó sarokba gurított. A másik oldalon kisvártatva Zidan villant, Hajnal Tamás dortmundi csapattársa Aboutreika jobb oldali beadása után fejelt a kapu jobb oldalába.

Újabb négy perc elteltével azonban ismét a brazilok vezettek, köszönhetően Luis Fabianónak, aki Elano szabadrúgása után 12 méterről bólintott a hálóba. A 36. percben Juan is a fejét használta a gólszerzéshez, és a „feladó” ismét Elano volt.

Az egyiptomiak egyébként nem álltak be védekezni, sőt, többet birtokolták a labdát, mint az esélyesebb brazilok, s olykor bátran megindultak előre, de a gólon kívül komoly veszélyt nem okoztak az első 45 percben – leszámítva a hajrában Hoszni fejesét, amely után alig ment fölé a labda. Brazília sem brillírozott, de helyzeteivel jól sáfárkodva, félgőzzel is biztosan vezetett.

Kaká két gólt vállalt (MTI/EPA)

Kaká két gólt vállalt (MTI/EPA)

Meglepően indult a második félidő: az afrikaiak villámgyorsan 3-3-ra módosították az állást. Az 54. percben Savki 18 méterről lőtt a jobb alsó sarokba, majd egy perc múlva Zidane mattolta Julio Césart egy pazar, amolyan „brazilos” támadás végén.

Brazíliát sokkolta a gyorsan bekapott két gól, képtelen volt felpörögni – Pato fejesén és Kaká lövését leszámítva helyzete sem volt -, Egyiptom viszont elhitte, hogy lehet keresnivalója.

A második játékrészben többet próbálkozott, helyenként egyértelműen az ellenfele fölé nőtt Afrika legjobbja, a végén mégis vesztesen hagyta el a pályát. Lúcio lövését a csereként beállt El-mohamadi kézzel hárította (kár, hogy nem kapus…), így kiállították, míg a megítélt büntetőt Kaká váltotta gólra, beállítva ezzel a 4-3-as végeredményt. Az egyiptomiaknak a legvégén ugyan még volt egy nagy helyzetük, de elpuskázták.

B csoport, 1. forduló:
Brazília – Egyiptom 4-3 (3-1)
Gól: Kaká (5., 91., utóbbi 11-esből), Luis Fabiano (12.), Juan (37.), ill. Zidan (9., 55.), Shawky (54.)
Kiállítva: Al Muhamadi (90.)
Egyiptom: el-Hadari – Fati, A. Szaid, H. Szaid, Gomaa, Moavad – Savki, Hoszni, (El-mohamadi, 75.) Hasszan (Eid, 51.) – Abutrika – Zidan
Brazília: Julio César – Daniel Alves, Lúcio, Juan, Kléber (Santos, 83.) – Elano (Ramires, 62.), Gilberto Silva, Melo – Kaká – Luis Fabiano, Robinho (Pato, 62.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik