Élet-Stílus

Fisher volt a Lakers hőse – videó

A Los Angeles Lakers hosszabbításban kiharcolt orlandói diadalával 3-1-re módosította az állást az NBA négy sikerig tartó nagydöntőjében, így egy győzelemre került a bajnoki címtől.

Az első címére hajtó Orlando kezdte jobban az egyik fél negyedik sikeréig tartó finálét, és a török Hedo Türkoglunak köszönhetően négy ponttal hozta a nyitónegyedet.

A folytatásban beindult a címvédő Bostont és az alapszakasz győztesét, a Clevelandet is búcsúztató floridaiak sztárja, a tavalyi zsákolóverseny óta Supermannek becézett Dwight Howard is, miközben a tavalyi döntőt 4-2-re elbukó kaliforniaiak vezére, Kobe Bryant egymaga “cipelte” a hátán csapatát. A félidőben 49-37 volt az állás.

A lelátón sem teltek eseménytelenül a percek. A Miamiból átruccanó Dwyane Wade mellett a golf-fenomén Tiger Woods, illetve a „pankrátor-színész” Hulk Hogan is helyet foglalt a nézőtéren, utóbbi hátulról közelítve ijesztegette a “mit sem sejtő” golfost.

Nyerő trió: Bryant, Fisher és Gasol (MTI/EPA)

Nyerő trió: Bryant, Fisher és Gasol (MTI/EPA)

A szünetig 12 pontos előnyt kovácsoló Magic a második félidőben alaposan megtorpant. Nem utolsó sorban legjobbja, Howard csapnivaló büntetői miatt is. A találkozó egészét tekintve a tizenhat pontja mellé 21 lepattanót és kilenc blokkot (döntő találkozón még senki sem szerzett ennyit) is felvonultató center tizennégyből nyolcat rontott a vonalról. Csapata összesen tizenötöt.

Nézze meg a meccs legszebb jeleneteit!

A vendégek fantasztikus harmadik negyedet produkáltak, ekkor több mint kétszer annyi pontot szereztek, mint riválisuk. A 63-67-ről induló utolsó felvonásban óriási csata zajlott a pályán, az edzőként tizedik bajnoki aranygyűrűjére áhítozó Phil Jackson sárga-lila alakulata a végén mégis időzavarba keveredett – Derek Fisher viszont ismét bizonyította, ő a kiélezett szituációk egyik nagymestere. A találkozón az első öt (!) hárompontos kísérletét elvétő veterán kevéssel – 4.6 másodperccel – a vége előtt egy triplával egyenlített: jöhetett az ötperces hosszabbítás.

Öt esztendeje egy San Antonio elleni rájátszás-mérkőzésen Fisher 0.4 másodperccel a vége egy labdaszerzés utáni dobással vétette észre magát, ezúttal több ideje volt.
„Legalább annyira fontos volt, mint az öt évvel korábbi – árulta el Fisher. „Sőt, talán lényegesebb is mint a 0.4-es. Hiszen emiatt karnyújtásnyira kerültünk attól, amiért idejöttünk.”

Nehéz helyzetben a Magic: Pietrus, Howard és Nelson (MTI/EPA)

Nehéz helyzetben a Magic: Pietrus, Howard és Nelson (MTI/EPA)

A ráadásban Fisher triplái és a spanyol világbajnok Pau Gasol zsákolásai révén a Lakers bizonyult jobbnak, így már csak egy győzelemre van szüksége ahhoz, hogy elhódítsa 16. bajnoki trófeáját.

A találkozó egyik hőse előtt az első – Shaquille O’Neal nélküli – bajnoki címére hajtó Kobe Bryant is kalapot emelt.

„Dereket ismerem már egy ideje, régóta, s mindig megcsinálta. Elképesztő az önbizalma, s ezek a mérkőzéshajrákban eleresztett dobások,… nos, neki valahogy mindig jobban sikerülnek mint másoknak.”

A finálé magyar idő szerint hétfőn hajnalban folytatódik, ugyancsak Orlandóban.

nba, rájátszás

Döntő, 4. mérkőzés:

Orlando Magic-Los Angeles Lakers 91-99
(24-20, 25-17, 14-30, 24-20, 4-12) – hosszabbítás után
Legjobb dobók: Türkoglu 25, Howard 16, Pietrus 15, illetve Bryant 32, Gasol 16, Ariza 16, Fisher 12
Lepattanók: Howard 21, Lewis 7, illetve Gasol 10, Ariza 9
Assziszt: Lewis 4, illetve Bryant 8
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása:3-1 a Lakers javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik