Élet-Stílus

Bajnok a Manchester United

A Manchester United egy fordulóval a zárás előtt megnyerte az angol labdarúgó Premier League 2008/2009 kiírását, miután az Arsenal elleni gól nélküli döntetlennel behozhatatlan előnyre tett szert a Liverpoollal szemben.

Teljesült Sir Alex Ferguson óhaja: a MU hazai pályán biztosította be újabb, sorozatban a harmadik, a Premier League bevezetése óta a 11., összességében pedig a 18. bajnoki címét, amellyel beérte a vonatkozó örökranglista élén tanyázó Liverpoolt.

A 37., utolsóelőtti forduló nyitó mérkőzésén a „vörös ördögöknek” a gól nélküli döntetlen is aranyat ért (méghozzá szó szerint) a vendég, szívósan küzdő Arsenallal szemben.

Az első félidőben kevés helyzet akadt, vendégrészről Van Persie, átellenben pedig Rooney veszélyeztetett fejjel, majd Giggs lőtt közelről kapu fölé. A szünet után, egész pontosan az 59. percben Gibbs 16 méterről riogatta a manchesteri szurkolókat, de lövése után a labda elkerülte a kaput, éppen úgy, ahogy a másik oldalon Ronaldo próbálkozását követően.

A portugál később szabadrúgásból veszélyeztetett, s csak néhány centiméter hiányzott ahhoz, hogy a labda a bal felső sarokban kössön ki. A 72. percben az alig öt perce becserélt Pak ugyan betalált, csakhogy Dean bíró les miatt kifelé ítélt szabadrúgást – a visszajátszásból kiderül, alighanem tévesen.

Az édesanyja gratulál az igazi Ronaldónak (MTI/EPA)

Az édesanyja gratulál az igazi Ronaldónak (MTI/EPA)

A hajrában az Arsenal – amely a BL elődöntőjében oda-vissza kikapott a MU-tól – csaknem keresztülhúzta a Ferguson-csapat számításait, csakhogy Van der Sar ujjheggyel – és a kapufa segítségével – védte Fabregas lövését, s Van Persie közelről sem tudott kifogni a veterán hálóőrön. A holland csatár góllal kecsegtető szabadrúgása után pedig Carrick mentett fejjel.

A lefújás után önfeledten ünnepeltek a hazaiak, akik a szezon során korábban az angol Szuperkupát és Ligakupát, valamint a klub-világbajnokság győztesének járó trófeát már begyűjtötték, és még hátra van a Bajnokok Ligája döntője, amely során a spanyol éllovas Barcelona lesz a friss angol bajnok ellenfele.

Premier League, 37. forduló:
Manchester United-Arsenal 0-0
Manchester United: Van der Sar – O’Shea, Vidics, J. Evans, Evra – Fletcher, Carrick, Giggs – Cristiano Ronaldo, Tevez (Pak, 67.), Rooney (Anderson, 90.)
Arsenal: Fabianszki – Sagna, Touré, Song, Gibbs (Eboué, 77.) – Nasri (Bendtner, 69.), Denilson, Diaby, Fabregas, Arsavin (Walcott, 69.) – Van Persie

Az elmúlt évtized bajnokai

1999: Manchester United
2000: Manchester United
2001: Manchester United
2002: Arsenal
2003: Manchester United
2004: Arsenal
2005: Chelsea
2006: Chelsea
2007: Manchester United
2008: Manchester United
2009: Manchester United

Az örökranglista

18: Liverpool, Manchester United
13: Arsenal
9: Everton
7: Aston Villa, Sunderland
5: Newcastle United
4: Sheffield Wednesday
3: Huddersfield, Leeds, Wolverhampton, Blackburn, Chelsea
2: Portsmouth, Preston North End, Burnley, Manchester City, Tottenham Hotspur, Derby
1: Sheffield United, West Bromwich, Nottingham, Ipswich Town

—-Geráék nyertek, Hamosiék ikszeltek—-

A Fulham – Gera Zoltánnal a soraiban – idegenben 1-0-ra legyőzte a kiesés elől menekülő, a 60. perctől kezdve tíz emberrel futballozó Newcastle Unitedet, így továbbra is nemzetközi kupaszereplésre jogosító helyen áll, momentán hetedik, a „szarkák” viszont komoly bajban vannak…

Halmosi Péter csapata, a bennmaradásért küzdő Hull döntetlent játszott Bolton vendégeként, így meg van az esélye arra, hogy ősszel a Premier Leage-ben kezdje a szezont. A válogatott középpályás csereként, a 83. percben lépett pályára a Hullban.

A Hull City jelenleg a 17. helyen áll, egy pont az előnye a mögötte, már kiesőhelyen tanyázó Newcastle-vel szemben, s az utolsó fordulóban a már bajnok Manchesterrrel találkozik.

Premier League, 37. forduló:
Bolton Wanderers-Hull City 1-1 (1-0)
Gól: Steinsson (26.), illetve Fagan (47.)

Everton-West Ham United 3-1 (1-1)
Gól: Saha (38., 76., előbbit 11-esből), Yobo (48.), ill. Kovac (24.)
Kiállítva: Tomkins (37., West Ham)

Middlesbrough-Aston Villa 1-1 (1-0)
Gól: Sanli (14.), ill. Carew (57.)

Newcastle United-Fulham 0-1 (0-1)
Gól: Kamara (41.)
Kiállítva: Bassong (60., Newcastle)

Stoke City-Wigan Athletic 2-0 (0-0)
Gól: Fuller (69.), Beattie (76.)

Tottenham Hotspur-Manchester City 2-1 (1-0)
Gól: Defoe (29.) Keane (86., 11-esből), ill. Bozsinov (65.)

Vasárnap:
West Bromwich Albion-Liverpool, 14:30
Chelsea-Blackburn Rovers, 17:00

Hétfő:
Portsmouth-Sunderland 21 ó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik