Élet-Stílus

Kercsó: elkallódnak a hokis tehetségek

Kercsó Árpád, volt szövetségi kapitány szerint a jelenlegi keret magjával az elkövetkező 2-3 évben visszajuthatunk az élvonalba, de arra nincsen esély, hogy tartósan megmaradjunk a legjobbak között. Az utánpótlás-nevelésben hagyjuk elkallódni a tehetségeinket, a fiatalok beépítését hamarabb el kellene kezdeni.

A magyarok számára véget ért az A csoportos kaland, a jégkorong-válogatott hat vesztes meccsel mutatkozott be a világbajnokságon. A volt szövetségi kapitányt, jelenleg a HC Felcsík utánpótláscsapatánál dolgozó szakembert az elmúlt másfél hét tapasztalatairól és a közeljövőről kérdeztük.

Négy jó meccsre képes a csapat

Kercsó Árpád félelmei beigazolódtak. A szakemberrel a csoportmeccsek után beszélgettünk, és akkor aggodalmának adott hangot, hogy a kulcsembereink a kiesési rangadókra fejben el fognak fáradni. A trénernek lett igaza, a magyar csapat nem tudta megismételni a szlovákok, illetve a fehéroroszok ellen nyújtott teljesítményét, és végül pont nélkül esett ki a legjobbak közül.

Kercsó: elkallódnak a hokis tehetségek 1

„Tapasztalatból mondom, hogy a válogatott sorozatban négy mérkőzésen képes kimagasló teljesítményre. Ez be is jött, a csoportmeccsekre nem lehetett panasz. Ehhez nyugodtan hozzávehetjük a torna rajtja előtt két nappal lejátszott oroszok elleni felkészülési meccset, ott is hajtaniuk kellett a fiúknak, hogy csak 5-1-re kapjanak ki. Az ötödik, osztrákok elleni találkozón aztán elérkezett a mélypont” – nyilatkozta az FN-nek a szakember.

Kercsó szerint nem a játékosok erőnlétével volt baj, fejben fáradtak el. „Ezen a szinten minden mérkőzésen 60 percig folyamatosan kell koncentrálni. Nincsenek a magyar játékosok hozzászokva az ilyen sorozatterheléshez. Adott esetben 30 percet még ki lehet így is húzni, de az osztrákok ellen ez sem sikerült, összeomlott a csapat” – mondta a tréner, aki bízik abban, hogy hamarosan megismétlődhet az A-csoportos kaland.

„Ha a jelenlegi kulcsjátékosok még lehúznak néhány évet a válogatottban, akkor a következő 2-3 évben visszajuthatnak az élvonalba, de már jövőre is nagyon nehéz lesz, hiszen úgy tűnik a rendkívülien erős szlovénokkal kerültek össze. Ráadásul a közvélemény most már elvárja a sikereket a csapattól” – így Kercsó, aki jó pár éve a magyar válogatottat is irányította. Ezért nem is akart Pat Cortina jövőjével kapcsolatban nyilatkozni.

a sikerkapitány

Pat Cortina megbízatása a vébé végeztével lejárt. A szakember szeretné folytatni a megkezdett munkát, most a szövetség vezetőinek a kezében van a döntés. Cortina a német másodosztályban az EHC München együttesénél is dolgozik, ingázik Magyarország és Németország között. Sokak szerint emiatt nem látja át az itthoni klubok helyzetét, a segédeire van utalva.

Annyit azért elmondott, hogy a tréner jól átlátja a jelenlegi helyzetet. „A feltörekvő fiatalok nem tudják, miként kell keményen dolgozni. Hosszú és kőkemény munkával jutott el a mostani csapat az élvonalba, teljesen más körülmények között kellett hokizniuk, mint manapság” – mondta Kercsó, aki szerint ez elsősorban a mai utánpótlás-nevelés hibája.

Elkallódnak a tehetségek

„Ha a jelenlegi korosztály kiöregszik, akkor még nehezebb lesz. Az utánpótlás-nevelést Magyarországon nem veszik komolyan. Összefogásra van szükség, hogy ne hagyjuk elkallódni a fiatal tehetségeket. Dunaújvárosban például hosszú éveken keresztül egy olyan szlovák szakember dolgozott a fiatalokkal, aki egyetlen egy erőnléti edzést nem vezetett.”

Kercsó úgy vélte: „Pedig tehetségek nálunk is vannak. A ’88-as korosztály néhány éve Zell am Seeben úgy nyerte meg a Világkupa-versenyt, hogy gólt sem kapott. Sajnos a magyar kluboknál a legtöbb esetben nem a magyar fiatalokra építenek, hanem a nagy hokinemzetek kiöregedett játékosaival erősítenek. Más országban nem ez a gyakorlat. Aztán ha elmaradnak a sikerek, akkor kimagyarázzuk, ebben a magyarok mindig is jók voltak.”

Hozzátette: „A válogatottnál is rövid időn belül generációváltásra lesz szükség. Egy-két játékost leszámítva a fiatalok nem kaptak lehetőséget, így nagyon nehéz lesz, hiszen a Palkovics-Ocskay-féle összeszokottság kialakítása nagyon hosszú folyamat” – mondta Kercsó, akinek elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a csapat kijutott a svájci vébére, hiszen a mostani csapat 12 játékosát ő vezette be a sportág rejtelmeibe.

kercsó árpád

Kercsó Árpád maga is jégkorongozott, 28 éves koráig a Gyergyószentmiklós csapatában játszott hátvédet. Pályafutása csúcsa két bronzérem volt a felnőtt román bajnokságban. 1976-ban edzői diplomát szerzett a román TF-en. Tanulmányait három évig Galacon végezte, a jégkorong-szakedzői egy esztendőt Bukarestben.

1977-ben kezdte el a gyakorlati munkát. A gyergyói Csomafalván vállalt állást. A kalandos években vadregényes körülmények között dolgozott a fiatalokkal. A Maros folyó egyik zsilipjét kinyitva árasztották el a pályát vízzel, amely a nagy hidegben megfagyott. Összesen 14 román válogatott hokis került ki innen. Az utánpótlás-válogatottakkal többen A csoportba jutottak.

Négy év után szülővárosába távozott, majd Dunaújvárosba folytatta a munkát. Itt figyelt fel a mai válogatott meghatározó játékosaira: Szélig, Ladányi, Ocskay, Palkovics, Gröschl, Tokaji, Horváth, a Vas testvérpár, Peterdi, Benk és Hetényi. Közben sok éven át volt a magyar utánpótlás és a nagyválogatott szövetségi kapitánya (1995-2001 között négyszer).

A dunaújvárosi munkát, csakúgy, mint a válogatottnál, szakítás követte, amelyet követően Káposztásmegyeren kapott lehetőséget és edzői feladatot a szakember az újonnan alakult Budapest Starsnál, ám a korosztályos sikerek után ő és az egyesület útjai különváltak egymástól.

Zalaegerszegen ismét a fiatalokkal kezdett el nulláról csapatot építeni, szép sikereket ért el, de mivel hónapokig nem kapott fizetést, rengeteg támadás érte, és a szövetséggel is sokadszorra összetűzésbe került, a távozás mellett döntött. Jelenleg a HC Felcsík utánpótláscsapatánál dolgozik.
(Forrás: jegkorong.blog.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik