Élet-Stílus

Még nincs veszélyben a Sziget

Az önkormányzat nem vonta vissza, sőt ki is egészítette az ismeretlen tettes ellen tett feljelentését a Hajógyári-sziget galériaerdejének megritkítása miatt, de úgy tudjuk, a felek nem hivatalosan már egyeztettek. Óbudának nem célja a fesztivál ellehetetlenítése.

Óbuda-Békásmegyer önkormányzata két levelet is küldött a Sziget Kft.-nek a Hajógyári-szigeten történt fakivágások ügyében, de hivatalos válasz eddig nem érkezett – mondta el az FN-nek Szerdahelyi Kinga, az önkormányzat sajtófőnöke.

Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője is megerősítette lapunknak, hogy érdemi tárgyalásra még nem került sor, de különböző „médiaszereplések” alkalmával személyesen egyeztettek Bús Balázs polgármesterrel. Ezek eredménye, hogy a Sziget Kft. most összeállítja a fakivágás előtti és utáni állapotok dokumentációját, és bemutatja a jegyzőkönyveket. Gerendai bízik benne, hogy ezzel sikerül tisztázni a helyzetet.

forrás: Óbuda-Békásmegyer önkormányzata

forrás: Óbuda-Békásmegyer önkormányzata

Az előzmény

Ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést Óbuda, miután „fakitermelésre emlékeztető módon” ritkították meg a Hajógyári-sziget északi részén található védett galériaerdőt. A ritkítást és tereprendezést a Sziget Kft. végezte, állításuk szerint a beteg és veszélyessé vált fákat távolították el. Az önkormányzat viszont erre nem adott engedélyt. Az előzményeket ide kattintva olvashatja el.

Az önkormányzat akkor tekintené lezártnak az ügyet, ha a Sziget Kft. megtérítené az önkormányzatnak okozott kárt, és helyreállítaná az eredeti állapotokat a szigeten. A 2008-as szerződésben vállaltakkal ellentétben ugyanis a nagy rét a mai napig nincs befüvesítve – fogalmazott lapunknak az önkormányzat. A természetkárosítás ügyében tett feljelentést nem vonták vissza, hanem falopás vádjával ki is egészítették.

A múlt héten a polgármester egy Gerendainak írt nyílt levélben úgy fogalmazott: „Az ügyben tett nyilatkozata és elhárító magatartása megkérdőjelezik számomra a Sziget Kft. további együttműködési szándékát. A III. kerületi Önkormányzat megfontolja, hogy a jövőben bármilyen módon elősegítse a rendezvény megtartását.”

A fesztivál megrendezéséhez szükséges az önkormányzat engedélye is, egyebek mellett a tulajdonosi hozzájárulás vagy a zajkibocsájtás rögzítése. A kerület azonban még nem gondolkodott azon, hogy esetleg megakadályozná a az idei Sziget Fesztivál megrendezését – fogalmaz Szerdahelyi Kinga.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik