Élet-Stílus

Szovjet szex Gorbacsov idején

Még senki nem sejti, hogy a vég közeleg: 1988-at írunk, a gorbacsovi politika zenitjén jár, az ortodox kommunisták még nem indulnak támadásra, enyhül a párt szorítása a Szovjetunión. A kis Vera című film hősei azonban nem érzik, hogy forr körülöttük a történelem, őket a mindennapi élet mindennapi problémái kötik le. A nézőket pedig a szovjet filmipar első „szexjelenete”, amelyben az első szovjet „nyuszilány” játszik.

Vaszilij Picsul A kis Vera című filmjének hőse egy átlagos fiatal. Haverokkal lóg, szerelmes, lázad a szülei ellen, azaz éli világát, foglalja össze mindennapjait bátyjának. Házasodni készül, félig-meddig azt is csak azért, hogy csináljanak valamit, de közben mérhetetlenül boldogtalan. Ez eddig messze nem a szovjet valóság, Vera története játszódhatna akár a hatvanas évekbeli Egyesült Államokban is vagy egy finn beatregény lapjain.

Ám mi valahol Dél-Ukrajnában járunk, a Fekete-tenger partjainál. Ez a vidék történelmileg nem tartozott Ukrajnához, a szovjet közigazgatás kialakításakor csatolták oda ellensúlyként, mivel hagyományosan oroszlakta terület volt. Olyannyira, hogy a második világháborúig Harkov volt az Ukrán SZSZK fővárosa, mutatott rá Sz. Bíró Zoltán történész, az Anno 1989 Filmklub vendége.

Szovjet szex Gorbacsov idején 1

Egy álmos szovjet kisvárosban járunk. Tudják milyen az? Hatalmas. A kamera panoráma-felvételt mutat: elöl panel lakótelep húzódik kilométereken át, mögötte gyárkémények magasodnak végeláthatatlanul. A lakás egyszerű, de kétszobás, kicsit már szétesően, de azért összkomfortos, a család szolidan, ám tisztességesen él két keresetből. Jut baromfi, hatalmas paradicsomok és paprikák, mindig van az asztalon görögdinnye, hiszen ez a Szovjetunió egyik éléskamrája.

Nagy lendülettel gyártották a roncsokat

Az előadó megerősítette, ha csak minimális szinten is, de a nyolcvanas évek végéig nem volt gond az alapvető élelmiszer-ellátással. Emlékei szerint némi ritmusérzékkel tejre és joghurtra akár egyszerre is szert lehetett tenni. Ez nem az a fogyasztói kultúra, amit mi itthon az állandó életszínvonal-emelésre épített kádári konszenzusban megszokhattunk, de hol van még a kilencvenes évek első felének Oroszországában tapasztalható 2520 vagy az Ukrajnájában jelentkező 10255 százalékos infláció!

Ami szintén szembeötlő: roncsok mindenütt. A tengerparton korhadó hajók, félbe hagyott betontömbök, a kórház ablaka vasúti rozsdatemetőre néz. Ez a romhalmaz még nem a Szovjetunió összeomlását idézi – jelezte az előadó. Egyrészt a szocializmus nagy nekilódulásokkal és hirtelen fékezésekkel épült: nekikezdtek egyszerre több nagyberuházásnak, majd amikor a tervciklus közepén nyilvánvalóvá vált, hogy közülük több megvalósíthatatlan, elfogytak a források, bizonytalan időre leállították azokat. Sz. Bíró Zoltán úgy emlékezett, a Volgán is teljesen hétköznapi volt a régóta üzemen kívüli uszályok látványa. A szovjet ember megszokta, hogy ilyen környezetben él.

„Ma már szabad vállalkozni”

A film a szocializmus utolsó éveiben játszódik, ám olyan pillanatban még senki sem sejtheti, hogy a vég közeleg. 1988-at írunk – ez a gorbacsovi politika zenitje, vagyis pontosabban a két pártkongresszus közötti időszakban, az év nyarán 1941 óta először összehívott XIX. pártkonferenciától 1989 nyaráig terjedő egy év. Ellenfelei, a reformok mértékét keveslők és a nyitás következményeit végzetesnek tartó ortodox kommunisták nem indulnak még támadásba. A kezdeményezés 1988-ban egyértelműen Mihail Gorbacsov kezében volt. Törekszik arra, hogy csökkentse a párt befolyását a kormányzati tevékenységre, a végrehajtó hatalomban bevezeti az államelnöki intézményt, és új törvényhozó testületet hoz létre.

Szovjet szex Gorbacsov idején 2 Korábban, 1988 májusában érvénybe lépett a gazdasági társaságokról szóló törvény, amely újra engedélyezte a magántulajdon megjelenését a szolgáltatásokban, kisiparban, külkereskedelemben. Vera apja, egy ipari vállalat sofőrje erre utal, amikor tervezgeti, hogyan jöhet egyenesbe a család, mert hát az esküvő sokba fog kerülni, de nem vitás, nagy lagzi, nagy mulatság dukál. Vagy nyúltenyésztésbe fog, vagy vesz egy kis földet testvérével és dinnyét termeszt rajta, „elvégre ma már szabad vállalkozni”: Még korábban, 1987 végén Gorbacsov visszatér a hruscsovi desztalinizációs politikához, ezúttal azonban a rehabilitációt nem csak politikai, hanem jogi úton is megindítják.

A harmincas, negyvenes és ötvenes évekre már nem úgy tekint, mint egy véletlen kisiklásra, hanem egy olyan időszakra, amelyben komoly strukturális problémák keletkeztek. 1988 a glasznoszty éve is: Gorbacsov a nyilvánosság biztosításával, a közügyek vitathatóságának megteremtésével szeretné reformjait keresztülverni a pártapparátusokon. Ez egyben az előzetes cenzúra és a direkt pártellenőrzés szorításából szabaduló sajtó szerepét is felértékelte. Napi és hetilapok elképesztő példányszámokat értek el. Az olvasói kérdésekre az adott téma szakembereinek válaszát közlő Argumenti i fakti 27 millió példányban kelt el, ám még inkább tükrözi a különleges helyzetet, hogy a Voproszi Isztorii történelmi folyóirat több mint egymillió példányban jelenhetett meg.

Pikáns jelenet a fizikaszertárban

Hőseink azonban mit sem éreznek abból, hogy körülöttük forr a történelem. Mikor a fiatal pár kint fekszik a tengerparton, Szergej váratlanul komoly dolgokról kezdi kérdezgetni Verát, például, hogy mi célja az életben. Vera azzal hárítja el a választ, hogy „csak egy célunk lehet – a kommunizmus”. Ez a harmincas, ötvenes, de még a hetvenes években is egészen máshogy csengett volna, itt nyilvánvaló, hogy teljesen üresen kongó frázis. A nyolcvanas évekre a politikai mozgósítás már nem képezte a mindennapok részét, a települések képéhez nem tartoztak hozzá azok a késő brezsnyevi korban még elmaradhatatlan táblák és transzparensek, amelyeken a Szovjetunió Kommunista Pártja önmagát ünnepelte.

Picsul rendkívül ironikusan érinti csak a nagy eszméket: ez a generáció már sokadik a nagy októberi óta, Hruscsov óta, a hatvanas évektől a Szovjetunióban is nehéz volna igazi meggyőződést, nagy lelkesedést találni a felnövekvő generációknál. Vera legfőbb mozgalmi élménye szüzessége elvesztése: egy kommunista szombaton a fizika szertárt rendezgették, amikor tanárával megtörtént a dolog.

Szovjet szex Gorbacsov idején 2

A szovjet politikai viszonyok bírálata is csak nagyon áttételesen jelenik meg – elsősorban Vera kihallgatásakor. Teljesen abszurd az a rendőrségi jelenet, amelyben a vőlegényét részegen megkéselő apja védelmében – hamisan – tanúskodó Verát úgy kérdezik ki, hogy közben megjelenik osztálytársa, akit vele háttal, tőle húsz centire ültetnek le egy másik hivatalnok asztalához. Vera szenved, belezavarodik a kitalált történetébe, titkolná „bűnét” a kéretlen hallgatóság előtt, míg a fiú nem zavartatja magát, bár nyilvánvalóan hazudik, mint a vízfolyás. A jogállami normák abszolút hiányának döbbenetét azonban oldja a rendező, amikor az osztálytárs teljes természetességgel fordul oda Verához, hogy megkérdezze, mi is az egyik közös ismerősük második neve.

Az első szovjet nyuszilány

Nagyon áttételesen, de megjelenik a politika az apa alkoholizmusában is. Minden erkölcsi, gazdasági, társadalmi romlás oka a mértéktelen szeszfogyasztás – hirdetett a nyolcvanas évek közepén antialkoholista kampányt az SZKP. Ilyenekből nálunk sem volt hiány, emlékezhetünk még arra, hogy az üzletek kilenc előtt nem árusíthattak szeszesitalt. Ahogy az alkohol-ellenes kampányoknál már lenni szokott, mindössze annyit értek el, hogy az engedélyezett időpontokban hosszú sorok kígyóztak a boltok előtt a két üveg vodkáért. Picsultól távol áll, hogy erkölcscsőszként lépjen fel, de jelzi, milyen hatalmas társadalmi problémát jelent az alkoholizmus.

Az apa alapból legurít fél üveggel egy este alatt, ám a többiek is rendszeresen a pohárhoz nyúlnak, hogy enyhítsék a feszültséget. Megbeszélni úgyis képtelenek problémáikat, a családi lecke üres papolás, ordítóan hiteltelen minden példázat. „Vigyázz a becsületedre fiatal korodtól” – idézi Puskint Vera, de Picsul nem akar nevelni. Még közvetett eszközökkel sem, például úgy, hogy azzal lelkesítsen, a szovjet rendszerben bárki felemelkedhet. Kétségtelen, hogy nyitva voltak még a mobilitás csatornái, az egyszerű kisvárosi sofőr és a vállalati anyagbeszerzőnő fia orvos lehet a távoli Moszkvában.

Szovjet szex Gorbacsov idején 1

Ám Vera és vőlegénye között hamar kiütköznek a társadalmi különbségek: Szergej szülei Mongóliában vannak kiküldetésben, diplomaták vagy kereskedők, a fiú rengeteget olvas, csendes, visszafogottságában sok cinizmus szorul, a lány szüleivel nem jön ki. Akárcsak az anya által említett, „északon” értelmiségi férjet szerző munkáslány, akinek az anyósa állandóan komolyzenével leckéztette, mert nem tudta megkülönböztetni a Bizet-t az izétől.

Ami összetartja őket, az a testi vonzalom. A kis Vera éppen ennek a motívumnak köszönheti, hogy kultuszfilmmé vált. A prüdériára hajlamos pártvezetés Magyarországon is elért ezt-azt, így sokáig nem volt szabad a karikaturistáknak mellbimbókat rajzolni, vagy volt, hogy állítólag hgy egy téesz melléküzemág dolgozói azon szorgoskodtak, hogy egy lapban fekete csíkkal takarják ki egy hölgy melleit. Ám a meztelenség már a hatvanas években megjelent a filmvásznon.

A Szovjetunióban ugyanakkor ez volt az első film, amelyben a főhősnő többször is gátlástalanul ledobja ruháit, sőt szeretkezik a filmvásznon. A Verát alakító Natalja Nyegoda volt egyébként az első orosz színésznő, aki – 1989 májusában – megmutatta bájait a nyuszis magazinban: a címlapon „A békéért” feliratú apró topban, illetve a szovjetek első szexsztárja ajánlással.

A Politikatörténeti Intézet Anno1989 filmklubjának következő, ingyenes programja április 29-én lesz. Erdélyi Dániel: Előre! című filmjének vetítése után Galló Béla politológussal, az Egyenlítő főszerkesztőjével beszélgethetnek az érdeklődők a rendszerváltás előzményeiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik