Élet-Stílus

Hadiállapotok egész nyáron a Belvárosban

Sokakat meglepett, hogy rohamtempóban elindult az új pesti korzó kialakítása. Ennek legszembetűnőbb jele, hogy se parkolni, se közlekedni nem nagyon lehet az útfelbontások miatt. Az új Főutca építése miatt egész nyáron hadi övezet lesz a Belváros.

A végcél nem más, mint egy új pesti korzó létrehozása, amely a Kecskeméti utcától fut majd egészen a Szabadság térig. A csendesített forgalmú övezet a tervek szerint alig másfél év alatt elkészül. A hosszabbtávú grandiózus tervek közt szerepel még, hogy föld alá viszik a Kossuth Lajos utca forgalmát és sétáló övezet lesz az egész Ferencziek tere. A teljes projektről egy korábbi írásunk.

Hadiállapotok egész nyáron a Belvárosban 1

Az belvárosi önkormányzat 5 milliárdos uniós projekt keretében fogott neki a munkának, még tavaly meghirdették a kivitelezőre a közbeszerzést, amelynek győztesével március elejére meg is történt a szerződéskötés – mondták el érdeklődésünkre a Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft.-nél, a projekt kerületi felelősénél.

Az önkormányzat ugyan igyekezett felhívni a lakosság és az arra közlekedők figyelmét, hogy nehéz hónapoknak néznek elébe, azonban az első napok sokkolóak lehetnek. Az ötödik kerületben közlekedni próbálókat érintő változásokról plakátokat gyártattak. Az első ütemében érintett területek tehát: a Kecskeméti utca – Egyetem tér – Károlyi Mihály utca – Petőfi Sándor utca – Bécsi utca – Erzsébet tér – Október 6. utca útvonal.

A lezárások az említett területen április elsején megtörténtek és a munkaterület átadták a kivitelezőknek – írja a közlemény. A munkálatok április 6-tól a bontási munkálatokkal kezdődnek, amelyek első helyszínei a Kecskeméti utca (Magyar utcától az Egyetem térig), a Károlyi M. utca (Egyetem tértől az Irányi utcáig), a Bástya utca, a Papnövelde utca a Henszlmann utca a Petőfi S. utca a Bécsi utca az Erzsébet tér Október 6. utca (József Attila utcától az Arany János utcáig).

Szép lesz, ha kész lesz

Szép lesz, ha kész lesz

Az épületek megközelítése a kivitelezés teljes időtartama alatt biztosított lesz – ígérik a beruházók. A forgalmirend változások legfontosabbika, hogy április 6-át követően a projekttel érintett területeken a gépkocsi parkolás megszűnt.

A lakók mit sem sejtettek

Egy kerületi lakos levele cikkünk megjelenésére: 5 éve a Kecskeméti utcában lakunk a feleségemmel, és eddig a belváros új főutcája program kivitelezési munkálatairól és az ütemezésről az önkormányzat részéről egyetlen szó tájékoztatást nem kaptunk (a szomszédaink sem).
A lezárásokról egy a/4-es papír volt látható némely parkoló autón, melyet a kivitelező Városfejlesztő Kft. írt alá. Ezen a papíron az utcák lezárását megelőzően 2, azaz két nappal “tájékoztatják a lakosságot”.

…abban is biztos vagyok, hogy sem az Önkormányzat, sem a kivitelező Városfejlesztő Kft. nem gondolt arra, hogy a gépjármű tulajdonosok hova tegyék ez alatt az egy év alatt a járműveiket. A környékbeli parkolóházkban 42-62 ezer forintos havi bérleti díjat nem hiszem, hogy sokan megengedhetik maguknak…

A Kecskeméti utcában, a Károlyi Mihály utcában, a Petőfi Sándor utcában és a Bécsi utcában 6-tól június 20-ig egy forgalmi sáv járható. Ezután a terület teljes lezárására kerül sor a munkálatok befejezéséig, melynek várható időpontja 2010 májusa. Az Október 6. utca a munkálatok ideje alatt végig teljesen le lesz zárva.

A déli városrészben a Főutca mentén található kis utcák (Bástya utca, Képíró utca, Királyi Pál utca, Szerb utca, Papnövelde utca, Henszlmann Imre utca) is megújulnak, ezért ezeket az utcákat is lezárják a forgalom elől.

A tömegközlekedés viszont a Kecskeméti utca – Károlyi Mihály utca – Petőfi Sándor utca – Bécsi utcaútvonalon változatlanul megmarad június 20-áig, majd elterelt útvonalon közlekednek a járművek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik