Élet-Stílus

Hétköznapi szuperhősök a moziban

Watchmen: Az őrzők

Milyen lehet az a film, amit egy kultikus képregény alapján az X-Men-filmek forgatókönyvírója, David Hayter (Alex Tse-vel közösen) írt vászonra, és a 300 rendezője, Zack Snyder dirigált? Jó! Az ezúttal is lebilincselő képi világ mellett ezt a filmet az teszi felnőtté, hogy felnőttként kezeli a képregényhősöket – és persze és elsősorban a nézőket –, akikben ugyanúgy (és ugyanolyan mélységben) akadnak hibák, mint bennünk, átlagemberekben, és a testi vágyaik is éppúgy meghatározzák őket, senki sem nemtelen, a férfiaknak például fütyijük van, és ez olykor látszik is.

Hétköznapi szuperhősök a moziban 1

A Watchmen: Az őrzők – ahogy a képregény is – az 1980-as évek Amerikájának egy alternatív változatában játszódik, ahol Richard Nixon (szuperhősi segédlettel) megnyerte a vietnami háborút, sokadszorra elnök, amikor is az álarcos szuperhősök a társadalom szerves részét képezik, miközben a Végítélet Órájának mutatója – amely az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió közti feszültséget méri – lassan közeledik az éjfélhez (négy perc van hátra).

Hétköznapi szuperhősök a moziban 1

A híres „lepketesztről” elnevezett Rorschach, a törvényen kívüli, ám annál elszántabb igazságosztó egyik korábbi társa, a Komédiás gyilkosság áldozata lesz, erre a maszkos hős elhatározza, hogy leleplezi a múlt és jelen szuperhőseinek lejáratására és meggyilkolására szőtt gonosz tervet. Felveszi a kapcsolatot egy csapat visszavonult kollégával, akik közül csupán egy bír valódi szupererővel, és felfedez egy szövevényes összeesküvést, amely a közös múltjukban gyökerezik, és katasztrofális következményekkel fenyeget. A hősök (önként vállalt) küldetése az emberiség őrzése… – de kérdés, hogy ki őrzi az Őrzőket?

Snyder rendhagyó feldolgozása sokat idézett alkotás lesz, még akkor is, ha a benne feltáruló sötét tónusú világ elvileg pozitív figuráival nem lehetséges maradéktalanul azonosulni (bár lehet, hogy pont esendőségük miatt igen). Vigyázat, hiányzik a filmvégi felszabadító vég, és olykor súlyos morális dilemmákat vet fel, mint hogy például fel lehet-e áldozni milliónyi embert a milliárdos emberiség megmaradása érdekében.

Watchmen: Az őrzők (Watchmen)

színes, feliratos, amerikai–angol–kanadai akciófilm, 163 perc, 2009, rendező: Zack Snyder, szereplők: Patrick Wilson, Malin Akerman, Jackie Earle Haley, Billy Crudup, Matthew Goode, Carla Gugino, Jeffrey Dean Morgan, forgalmazó: UIP-Duna Film,
honlap

Hajrá boldogság!

Az angol Mike Leigh forgatókönyvíró-rendezőtől azt szokhattuk meg, hogy a való élet figurái közé vegyülve, kisebb-nagyobb problémáikra, azokra adott válaszaikra (pontosabban: nem-válaszaikra), a viselkedésükre koncentrál. (Vera Drake, Tinglitangli, Minden vagy semmi, Titkok és hazugságok, Mezítelenül.)

Hétköznapi szuperhősök a moziban 1

Most előtérbe egy harmincas szingli londoni tanítónőt helyez. Poppy (Sally Hawkins) azonban köszöni szépen, jól van, sokat vihog és vigyorog, trambulinon ugrándozik (szimbólumaként a könnyedségének), flamencózni tanul és autót vezetni, ahelyett hogy a rendőrségre menne, amikor ellopják a biciklijét.

Hétköznapi szuperhősök a moziban 1

A filmben nincs is jól leírható lineáris bonyodalom, csak Poppy és a mindennapi élete. Töretlen, az idiotizmussal határos gyermeki bizakodása (örömködése) egy idő után gyanússá válik, miszerint nem lehetséges-e, hogy ez a nonstop vigyor valami előre elszánt döntés eredménye, nevezetesen, hogy ha a fene fenét eszik, akkor is boldog lesz. Nyilván: de. Ha belegondolunk, együgyű élete nagyon is jól felépített – csak valahogy nem szimpatikus.

Hawkins Golden Globe-díjas játéka és Leigh Oscar-jelölt forgatókönyve maradandó nyomot hagy. Megtekintését követően azon érzést kelti bennünk, hogy biztosan az élet napos oldalán jártunk?

Hajrá boldogság!

színes, feliratos, angol vígjáték, 118 perc, 2008, rendező: Mike Leigh, szereplők: Sally Hawkins, Alexis Zegerman, Andrea Riseborough, Sinead Matthews, Eddie Marsan, forgalmazó: SPI International Magyarország Kft.,
honlap

Make It Happen – Dobd be magad!

Két tánciskolai felvételi közé ékelődik ez a „tinédzsernyelvre fordított Flashdance”: egy sikertelen és egy sikeres vizsga között kukkolhatjuk a fiatal főhősnő felkészülését.

Hétköznapi szuperhősök a moziban 1

Lauryn (Mary Elizabeth Winstead) vidéki kislány, akinek a szülei meghaltak, ám ahelyett, hogy a bátyjával megörökölt autószerelő családi vállalkozásban könyvelőként számolgatna, inkább álmai megvalósításának a nyomába ered. Konkrétan Chicagóba, ahol a helyi nagyhírű táncakadémián képezné magát professzionális táncossá, ahol első alkalommal kikosarazzák. Meginog a hite, de nem akar hazakullogni, és szerencséjére szállást és munkást is kap a nagyvárosban. A legnépszerűbb ottani bárban alkalmazzák – számfejtőnek, de nyilvánvaló tánctudása nem marad rejtve.

Hétköznapi szuperhősök a moziban 1

A sovány kerettörténet arra alkalmas, hogy a „kötelező táncokat” eljárják, a vonzó Winstead kisasszony ezt a feladatát megfelelően el is látja, ám mást nem, karizmája hiányán túl azonban ez nem az ő rovására írható.

Make It Happen – Dobd be magad!

(Make It Happen), színes, feliratos, amerikai zenés dráma, 90 perc, 2008, rendező: Darren Grant, szereplők: Mary Elizabeth Winstead, Tessa Thompson, John Reardon, Riley Smith, Julissa Bermudez, Erik Fielsted, Matt Kippen, Karen LeBlanc, forgalmazó: Budapest Film,
honlap

Largo Winch – Az örökös

A meglepően ügyes és ötletes Anthony Zimmer című thrillere után Jerôme Salle egy Magyarországon szinte ismeretlen népszerű belga képregény megfilmesítésébe fogott. A két alkotásban azonos, hogy a bűn világában járunk, és itt is (ahogyan ott is) tartogat a sztori váratlan csavarokat – igaz, ebben az esetben egy „jamesbondosabb” miliőbe lépünk.

Hétköznapi szuperhősök a moziban 1

Meggyilkolják az egykori árvaházi gondozott horvát üzletember-mágnást, Nero Winchet, a sok pénzért, persze. A fondorlatos tettes a multinacionális cégének az igazgatónője, Ann Ferguson, aki Nero örökbefogadott örökösét, Largót is üldözőbe veszi. Tiszta munkát akar csinálni. Amellett, hogy a korábban gondtalan világfiéletet élő, nagyokat csavargó Largónak mentenie kell az irháját, tisztára kell mosnia a Winch nevet – ezáltal bosszút állnia.

Hétköznapi szuperhősök a moziban 1

A szépen filmezett európai akciófilm gyöngélkedik az akciókat illetően. Vagy több és látványosabb verekedést vártunk volna el, esetleg ezek hiányában magvasabb gondolatokat. Igaz viszont, hogy ilyetén formájában a kisebbek is megnézhetik.

Largo Winch – Az örökös

színes, szinkronizált, francia kalandfilm, 106 perc, 2008, rendező: Jerôme Salle, szereplők: Tomer Sisley, Kristin Scott Thomas, Miki Manojlovic, Mélanie Thierry, Gilbert Meki, Karel Roden, Steven Waddington, Anne Consigny, forgalmazó: Best Hollywood,
honlap

Ajánlott videó

Olvasói sztorik