Élet-Stílus

BL: a Bayern az első továbbjutó

A Bayern München már az első mérkőzésen döntött a továbbjutásról, miután ötöt számolt a Sportingra Lisszabonban. A Chelsea hazai pályán egygólos előnyt szerzett a Juventusszal szemben, a Liverpool pedig Madridban tréfálta meg a Realt. A Villarreal is csak ikszelt, így a négy versenyben lévő spanyol csapatból egy sem tudott nyerni a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonásain.

Egy gól és más semmi

Joszi Benajun a 83. percben gondoskodott arról, hogy emlékezetes maradjon a Liverpool madridi vendégjátéka, amelynek érdekessége, hogy az angol csapatban több spanyol volt a kezdőben, mint a királyi alakulatban (3:5 volt az arány), és vendégek kispadján is spanyol, jelesül Rafa Benítez ült.

Az izraeli középpályás – aki a magyar válogatott ellen is győztes gólt szerzett a februári barátságos meccsen – a hajrában Fabio Aurelio jobboldali szabadrúgását követően 6 méterről fejelt a léc alá, és ezzel a Liverpool nagy lépést tett a továbbjutás felé.

Joszi Benajun fejesével nyert a Liverpool (MTI/EPA)

Joszi Benajun fejesével nyert a Liverpool (MTI/EPA)

A „vörösök” a gólt leszámítva a szünet után semmi veszélyt sem jelentettek a kapura, és az első félidőben sem sokat. Fernando Torres lövése és Xabi Alonso félpályás próbálkozása érdemel külön említést – mind a két esetben Iker Casillas védett.

Ugyanakkor Real Madrid sem hozta rá a frászt az angol szurkolókra, a mezőnyfölényben játszó hazaiak számára megoldhatatlan feladatnak bizonyult a Liverpool védelmének feltörése. Éppen ezért meglehetősen unalmas volt a két csapat csúcsrangadóként beharangozott szerda esti randevúja.

Madridi részről Raúlnak volt egy ígéretes helyzete a találkozó elején, de erőtlen lövését simán fogta Pepe Reina. Arjen Robben nagy kedvvel futballozott, de csak állhatatossága miatt érdemel dicséretet, ugyanis hiába igyekezett, rendre pontatlanul célzott, míg egy esetben Reina fosztotta meg a gólszerzés örömétől.

Drogba döntött

A Chelsea egygólos előnyt szerzett hazai pályán a Juventus ellen. Claudio Ranierit, az olaszok vezetőedzőjét – aki 2000-től 2004-ig a Stamford Bridge-en ténykedett – nagy szeretettel fogadták a kékek szurkolói. Ennek nyilván örült is, annak feltehetően már kevésbé, hogy jól kezdett a Chelsea.

Olyannyira, hogy az ötvenedik Bajnokok Ligája-találkozóját játszó Didier Drogba már a 12. percben megszerezte a vezetést a hazaiaknak, egyúttal 25-re tornászta fel a sorozatban elért góljai számát. Az elefántcsontparti támadó honfitársa, Salomon Kalou kiugratása után 11 méterről lőtt a jobb alsó sarokba.

Didier Drogba szárnyalt (MTI/EPA)

Didier Drogba szárnyalt (MTI/EPA)

A folytatásban mind a két csapat előtt akadtak helyzetek, de az eredmény már nem változott. A házigazdák kék mezében elsősorban Drogba villogott, fejjel és lábbal is is veszélyes volt, de Nicolas Anelka is megduplázhatta volna az előnyt, ám a hajrában eleresztett lökete elkerülte a jobb alsó sarkot.

A Juventus két veteránja, Alessandro del Piero, illetve a legvégén Pavel Nedved próbálkozásánál járt legközelebb az oly’ fontos idegenbeli gólhoz. Előbb azonban Petr Cech védett bravúrral a jobb alsó sarok elől, utóbb pedig az Alexen megpattant labda kerülte el centikkel a bal alsó sarkot.

Guus Hiddink mérlege így hibátlan, kettőből kettő a Chelsea menedzsereként, mivel csapata az Aston Villa után a Bajnokok Ligájában a Juventust is 1-0-ra verte meg. Más kérdés, hogy ez az egy gól mire lesz elég a torinói Stadio Olimpicóban…

Kiütéses Bayern-győzelem

A Bayernnek ugyanakkor már aligha kell izgulnia a visszavágó miatt. Miután kiütéses, ötgólós győzelmet aratott Liszabonban a Sporting ellen, így már negyeddöntősnek vallhatja magát.

A bajnokságban botladozó, legutóbb a Köln ellen vesztes bajorok a játék képe alapján váratlanul, Frack Ribéry villanásával szereztek vezetést az első félidő végén. A francia támadó két hazai védőn is áthámozta magát, majd a kapu közepébe lőtt.

A Bayern ötöt számolt a Sportingra (MTI/EPA)

A Bayern ötöt számolt a Sportingra (MTI/EPA)

A szünet után Miroslav Klose duplázta meg csapata előnyét, midőn Luca Toni csúsztatása után a combjával sodorta kapuba a labdát, és még fel sem ocsúdott a Sporting, amikor Ribéry értékesítette a Bayern Münchennek befújt büntetőt.

Toni a hajrában végleg padlóra küldte a portugál csapatot, előbb fejjel mattolta Tiagót, a 94. percben aztán kétszer is próbálkozhatott, előbb ugyan a kapusba püfölte a labdát, ám a kipattanót már a hálóba, pontosabban a bal alsó sarokba küldte.

Döntetlen az El Madrigalban

Mivel a Villarreal hazai pályán 1-1-re végzett a Panatinaikosszal, a mérleg megvonható: a négy versenyben lévő spanyol csapat közül egy sem tudott győzni a nyolcaddöntő első felvonásain.

A Villarreal hiába próbálkozott többet, mint ellenfele, végül a sárga tengeralattjárónak becézett együttesnek kellett futnia az eredmény után, mivel az 59. percben, egy ellencsapás során Georgiosz Karagunisz a kapu bal felső sarokba lőtte a labdát.

Ugyanakkor legalább az egyenlítés összejött a házigazda Villarrealnak: a 67. percben Giuseppe Rossi váltotta gólra a csereként beállt Robert Pires által kiharcolt büntetőt.

A Villarreal nem bírt a Panatinaikosszal (MTI/EPA)

A Villarreal nem bírt a Panatinaikosszal (MTI/EPA)


A SZERDAI JÁTÉKNAP KÉPEKBEN

BL, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések:
Real Madrid (spanyol)-Liverpool (angol) 0-1 (0-0)
Madrid, Santiago Bernabéu. V.: Rosetti (olasz)
Gól: Benajun (83.)
Real: Casillas – Sergio Ramos, Cannavaro, Pepe, Heinze – Robben, L. Diarra, Gago, Marcelo (Guti, 46.) – Higuain, Raúl
Liverpool: Reina – Arbeloa, Skrtel, Carragher, Fabio Aurelio – Xabi Alonso, Mascherano – Benajun, Riera (Gerrard, 88.), Kuyt (Lucas, 92.) – Fernando Torres (Babel, 62.)

Chelsea (angol)-Juventus (olasz) 1-0 (1-0)
London, Stamford Bridge. V.: Benquerenca (portugál)
Gól: Drogba (12.)
Chelsea: Cech – Bosingwa, Alex, Terry, Ash. Cole – Mikel – Ballack (Mancienne, 81.), Lampard, S. Kalou (Malouda, 72.) – Anelka, Drogba
Juventus: Buffon – Mellberg, Chiellini, Legrottaglie, Molinaro – Camoranesi (Marchionni, 52.), Sissoko (Trezeguet, 86.), Tiago (Marchisio, 62.), Nedved – Del Piero, Amauri

Sporting (portugál)-Bayern München (német) 0-5 (0-1)
Lisszabon, Estadio José Alvalade. V.: Layec (francia)
Gól: Ribery (42., 63., a másodikat 11-esből), Klose (57.), Toni (84., 90.)
Sporting: Tiago – Abel (Pereirinha, 61.), Tonel, Anderson Polga, Caneira – Rochemback – Izmajlov (Vukcevic, 61.), Joao Moutinho – Romagnoli – Liedson, Derlei (Yannick, 71.)
Bayern: Rensing – Oddo (Lell, 67.), Lucio (Van Buyten, 78.), Demichelis, Lahm – Van Bommel, Zé Roberto – Schweinsteiger (Hamit Altintop, 71.), Ribéry – Klose, Toni

Villarreal (spanyol)-Panatinaikosz (görög) 1-1 (0-0)
Villarreal, El Madrigal. V.: Plautz (osztrák)
Gól: Rossi (67., 11-esből), ill. Karagunisz (59.)
Villarreal: Diego Lopez – Angel, Fuentes, Godin, Bruno Soriano – Marcos Senna, Eguren (Pires, 62.) – Santi Cazorla, Rossi, Ibagaza (Cani, 70.) – Llorente (Nihat, 62.)
Panatinaikosz: Galinovic – Gumasz (Gabriel, 46.) Vintra, Sarriegi – M. Nilsson, Gilberto Silva, Simao, Wawrzyniak – Karagunisz (Szalpingidisz, 85.), Szpiropulosz – Manciosz (Rukavina, 94.)

Keddi eredmények:
Arsenal (angol)-AS Roma (olasz) 1-0
Inter (olasz)-Manchester United (angol) 0-0
Olympique Lyon (francia)-Barcelona (spanyol) 1-1
Atlético Madrid (spanyol)-FC Porto (portugál) 2-2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik