Élet-Stílus

Nadal megint jobb volt Federernél

Káprázatos játékkal verte Roger Federert a spanyol világelső az Australian Open fináléjában, és életében először diadalmaskodott Melbourne-ben. Federer zokogva vette tudomásul, hogy nem sikerült a csúcsbeállítás, továbbra is 13 GS-győzelme van, Pete Sampras vezet eggyel többel.

A spanyol Rafael Nadal nyerte az ausztrál nyílt teniszbajnokságot, az év első Grand Slam-tornáját, miután vasárnap a melbourne-i Rod Laver Arénában 4 óra 22 perc alatt, óriási csatában, öt játszmában győzött a svájci Roger Federer ellen. Az első helyen kiemelt Nadal pályafutása során először nyerte meg az ausztráliai Grand Slam-tornát, és ő a első spanyol, aki győzött a melbourne-i tornán.

A derbi azzal kezdődött, hogy Nadal azonnal elnyerte Federer adogatójátékát, ám a svájci játékos azonnal visszavette, amit elveszített, és kezdődhetett minden elölről. A hatodik játékban tovább javított a bázeli kiválóság, aki nagyszerű tenisszel ismét brékelte a spanyolt és ezzel 4:2-es előnyhöz jutott. Újabb fordulat következett, ezúttal a világelső Nadal brékelt, majd – viszonylag – simán nyerte a saját szerváját és ezzel kiegyenlített. Már 41 perce játszottak ekkor és még az első szett sem dőlt el. A folytatásban továbbra is a mallorcai vitézkedett; brékelte Federert, majd 57 perces játék után besöpörte az első szettet (7:5).

Az utóbbi négy GS-versenyből hármat megnyert Nadal (Galéria)

Az utóbbi négy GS-versenyből hármat megnyert Nadal (Galéria)

A második játszmában 2:2-ig fej fej mellett haladt a két gigász, aztán Nadal elnyerte Federer adogatását, amit a svájci azonnal visszavett. Ezt követően hatalmas csata alakult ki, amelyből a volt világelső jött ki jobban, és 5:3-nál az egyenlítésért adogathatott. Ezúttal nem remegett meg a keze, ismét a “régi” Federert láthatta a publikum, újabb 48 perc elteltével 6:3-ra hozta a második játszmát.

A folytatásban egészen parádés teniszt láthatott a közönség, mindketten teljes erőbedobással harcoltak, a játék összes szépségét bemutatták. Federer 4:4-nél három bréklabdához is jutott, ám riválisa valamennyit hárította, és 5:4-es előnyt szerzett. A svájci teniszező 5:5-nél ismét három bréklabdát “hagyott ki”, miközben Nadal elképesztő erővel harcolt, és újra vezetett. A válasz nem sokáig késett, így következhetett a rövidítés, amelyben 3:3-ig tartották a lépést egymással. Ezt követően azonban Federer hibázni kezdett, a spanyol pedig mindent elsöprő erővel teniszezett, és további 1 óra 18 perc (!) elteltével már csak egy játszma választotta el első ausztráliai diadalától.

Federer sírva fakadt a díjkiosztón (Kattintson!)

Federer sírva fakadt a díjkiosztón (Kattintson!)

A negyedik játszmában a második helyen kiemelt svájci teniszező 2:0-ás előnyt szerzett, ám ellenfele gyorsan kiegyenlített, sőt több bréklabdához jutott, de Federer – egészen elképesztő játékkal – valamennyit hárította (3:2). Ezután ismét a svájci percei következtek, pillanatok alatt elhúzott (5:2), és már csak egy gém választotta el az egyenlítéstől, amelyet végül be is söpört. A meccs 10 perc híján 4 órája tartott, és még semmi sem dőlt el.

Nadal az ötödik, egyben utolsó felvonásban a negyedik játékban brékelte riválisát, majd 4:1-es előnyhöz jutott. Megpecsételődni látszott a korábbi háromszoros bajnok sorsa. A spanyol 5:2-nél három meccslabdához jutott: az első kettőt hárította Federer, ám a harmadikat már nem tudta kivédeni.

A díjátadón aztán az érzelmeit a pályán nagyon ritkán kimutató svájcinál eltörött a mécses, zokogva méltatta ellenfelét.
“Rafa, gratulálok, fantasztikusan játszottál, megérdemled!” – préselte ki magából a szavakat.

Nadal, miután átvette jutalmát a stadion névadójától, Rod Lavertől, riválisát vigasztalta: “Roger, sajnálom, ami ma történt! Tudom, mit érzel, de emlékezz arra, hogy nagy bajnok vagy, az egyik legnagyobb játékos a tenisz történetében és ezt ma is bebizonyítottad.” – mondta, majd azt hangsúlyozta, hogy a döntőbeli sikerrel egyik nagy célja valósult meg. “Azzal, hogy Rod Lavertől átvehettem ezt a trófeát, valóra vált egy álmom. Nagyszerű két hét van mögöttem.”

Australian Open, férfi egyes, döntő:
Rafael Nadal (spanyol, 1.)-Roger Federer (svájci, 2.) 7:5, 3:6, 7:6, 3:6, 6:2

További győztesek
Férfi páros:
Bob Bryan, Mike Bryan (amerikai, 2.)

Női egyes:
Serena Williams (amerikai, 2.)

Női páros:
Serena és Venus Williams (amerikai, 10.)

Vegyes páros:
Sania Mirza, Mahesh Bhupathi (indiai)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik