Élet-Stílus

Síléc helyett hótalpra fel!

Az egyik legélvezetesebb és legmegnyugtatóbb téli sport, szinte terápiás hatása van. Amíg ki nem próbáljuk, addig nehéz elképzelnünk, hogy egy végtelenül egyszerű, ősi eszköz hogyan tudja olyan élvezetessé tenni a havas, téli napot. Kisokos a hótalpas túrázáshoz.

Olvasson további izgalmas élménybeszámolókat az iKalandtól>>>

Mongólia úttalan útjain

Síalpinista kalandok lavinaszondával

Egy dzsungeltúra viszontagságai

Egy biztos – külföldön és idehaza is egyre több túraklub, utazási iroda ad az utasaira hótalpat és viszi őket a havas hegyekbe. Érthető, hiszen a túraszezon “hagyományosan” tavasztól őszig tart. Hála a műanyagiparnak és a leleményes, hegyfanatikus vállalkozóknak, a modern hótalpak által megnyílt a túrázók előtt a sokméteres hóba öltöző téli hegyek tengernyi szépsége és kihívása.

Hótalpak nélkül igazán nehéz a haladás a mély hóban. Hatezer éve rájöttek az emberek, hogy ha a mély hóban hótalpakat csatolnak a bakancsra, akkor a megnövekedett felületen a testsúly jobban eloszlik, így kevésbé süppedünk bele a friss, puha hóba. Hótalpakkal a leglágyabb porhóban is legfeljebb térdig merülünk el, ami még lehetővé teszi a hatékony araszolást hegynek fölfelé és az önfeledt szaladást lefelé.

Milyen felszerelés szükséges?

A hótalpazás semmilyen előképzettséget nem igényel. Aki tud gyalogolni, az hótalpazni is tud. Néhány perc járkálás után már belejövünk, csak hozzá kell szokni a furcsa tappancsokhoz, amivel természetesen enyhén terpesztett lábakkal kell közlekedni. A mély hóban való haladáshoz okvetlen szükséges túrabot vagy síbot. A túrabot jól jön, egyrészt azért, mert minden lépésre rásegít, így könnyebb és gyorsabb a haladás; másrészről akár 10-12 százaléknyi testsúlyt is átvesz, azaz kevésbé fáradnak el a lábak.

Nehéz megtanulni?

Nincs mit rajta tanulni, inkább szokni kell azt, hogy a lábméretünk hirtelen megnő 20-30 számmal. Körülbelül 30 méter megtétele után már teljesen természetesen hat a hótalp a lábunkon.

Síléc helyett hótalpra fel! 1

Milyen hótalpat vegyünk?

A modern hótalpaknak három típusát különböztetjük meg:
– Futásra, versenyzésre készült hótalp: kicsi, könnyű, nem való komoly, mély hóba.
– Rekreációs hótalp: rövid, könnyed menetekre szánt, kevésbé strapabíró konstrukció.
– Hegymászóknak készült hótalp: nagy méret, strapabíró konstrukció, mély hóban és súlyosabb felszereléssel a hátunkon is lehetővé teszi a hosszú túrákat.

A legtöbb túrázónak erre az utóbbi kategóriára van szüksége, hiszen ha kiszabadulnak a Tátrába vagy az Alpokba, rendszerint legalább 6-8 órás, hátizsákos túrákat tesznek meg, és mély hóval kell számolniuk.

Hol lehet kipróbálni?

Akár a magyar hegyek között a 40-50 centis friss hóban bevethetőek a hótalpak, de ha biztosra akarunk menni, akkor az Alacsony-Tátra, a Magas-Tátra vagy a közeli osztrák hegyek felé vegyük az irányt. Hogyha saját hótalpra vágyunk, akkor 15-40 ezer forint erejéig kell a zsebünkbe nyúlni. Természetesen van mód hótalp bérlésére: néhány hazai túraboltban 500 forint körüli napidíj ellenében juthatunk hozzá a felszereléshez.

hótalpas tippek:

– Öltözködjünk rétegesen: felfele izzasztó dolog a túrázás, még kemény mínuszokban is, míg álló helyzetben hamar kihűl a test.
– Hordjunk külső pántokkal, csatokkal ellátott hátizsákot. Így a hótalpat könnyen fel lehet csatolni a zsákra, ha éppen jobb nélküle a haladás.
– Mindig legyünk tisztában a lavinahelyzettel, a helyi hegyi vezetők intelmeit pedig mindenképpen fogadjuk meg.
– Az útvonaltervezéskor vegyük figyelembe, hogy hosszú traverzek (vízszintes irányba vezető utak) nagyon kényelmetlenek hótalppal, ezeket inkább kerüljük.

Mikor kell lecsatolni a hótalpat?

Azért hátránya is van a hótalpnak, amikor is mély hó ide vagy oda, le kell vetni. Meredek hegyoldalban (30 fok felett) hátráltathat, illetve lejtők keresztezésére, traverzálására (harántmozgás) igen alkalmatlan. A síléccel, snowboarddal ugyebár élez az ember, tehát az élén siklik, hogyha nem lejtőirányban halad, ám a hótalpnál ez nem lehetséges. Kénytelenek vagyunk lapjára fektetni a hótalpat vagy esésvonalban haladni. Bizonyos mértékig hótalppal is lehetséges a síelésből ismert “halszálkázás”, vagyis a hótalpak párhuzamosan tartása helyett “V” alakba rakása hegymenetkor. Vízszintesen és felfele nehéz gyorsan haladni hótalppal. Ezért csak akkor csatoljuk fel, ha a hóhelyzet megkívánja. Hogyha bokánál mélyebbre nem süppedünk a hóban, akkor felesleges felvenni.

Síléc helyett hótalpra fel! 1

A hótalpazásnak azonban a lavinahelyzet is határt szab. A közhiedelemmel ellentétben a lavina elől nem nyújt menedéket sem az erdő, sem a völgyek. A hótalpazók gyakran járnak völgyekben, lavinalejtők alatt húzódó erdőkben. Minden esetben tájékozódjunk a lavinahelyzetről vagy fogadjunk hegyi vezetőt, aki rendelkezik mentési ismeretekkel.

(A szerző rendszeresen vezet hótalpas túrákat az iKalandnál.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik