Élet-Stílus

Visszatekerhetjük a villanyórát

Napkollektorral harmadára vághatjuk a melegvízszámlát, a napelemek segítségével pedig akár vissza is tekerhetjük a villanyórát – energiatippek a FigyelőNeten.

Ha egymás mellé tennénk a Németországban felszerelt napkollektorokat, több mint 1000 focipályányi területet kapnánk. Magyarország esetében körülbelül 12 futballpályán elférnének a napenergia segítségével hőt előállító berendezések. Pedig hazánk sokkal jobb helyzetben van a napsütéses órák számát tekintve, mint a napenergia hasznosításban élharcosnak számító Németország vagy Ausztria.

Napkollektor (MTI)

Napkollektor (MTI)

Harmadoljuk a melegvíz-számlát

Fontos megismerünk a különbséget a napelem és a napkollektor között. A napkollektor hőenergiát állít elő, amit így aztán használhatunk vízmelegítésre vagy épületfűtésre. A kollektor alapvetően egy egyszerű szerkezet, amelyet akár házilag is elkészíthetünk. Ehhez már itthon is indítanak tanfolyamokat, és az interneten is találhatunk építési útmutatókat. Ha erre nincs időnk, vagy profi rendszerhez szeretnénk jutni, átlagosan 100-150 ezer forintért kapunk egy négyzetméter napkollektort.

Egy megfelelően méretezett rendszer az éves melegvíz-igényünk 60-70 százalékát el tudja látni, azaz az eddigi melegvíz-számlánknak csak a harmadát kell, hogy fizessük. A befektetésünk 5-15 éven belül meg is térül.

Ossza meg velünk

Ön mit tett az energiatakarékosság érdekében? Kipróbálta valamelyik tippünket? Fotózza le, és töltse fel az FNTudósítóba! Vagy ossza meg velünk tapasztalatait e-mailben!

Délre nézzen

Ha a maximumot szeretnénk kihozni a napkollektorunkból, fontos, hogy a tetőnk +- 15 fok eltéréssel délre nézzen – tanácsolja az Energia Klub. Így érthető el, hogy a legtovább érjék a napsugarak. Fontos a tető dőlésszöge is, 30-45 fokos tetőn vagy sík felületen a napkollektorokat ilyen szögben döntve kapjuk a legjobb eredményt. Ne vigyük túlzásba a beruházást!

Ha azt szeretnénk, hogy télen a fűtési energiánk jelentős részét is a napkollektor termelje, gondoskodni kell a nyári hőfelhasználásról is. Erre szolgálhat egy kerti úszómedence, ám inkább érjük be azzal, hogy leginkább a melegvíz-igényünket fogja kielégíteni.

Napelemmel visszatekerhetjük a mérőórát


Lefoglalt, manipulált villanyóra - napelemmel erre nincs szükség (MTI)

Lefoglalt, manipulált villanyóra – napelemmel erre nincs szükség (MTI)

A napelemek elektromos áramot termelnek. Relatíve drágábbak a napkollektoroknál, azonban az utóbbi időben a fejlesztéseknek és az egyre nagyobb gyártókapacitásoknak köszönhetően gyorsan megy le az áruk. Egyelőre minimum 15 év kell a rendszer megtérüléséhez, de ez az idő a közeli jövőben 10 évre is csökkenhet, miközben élettartamuk legalább 25 év, azaz 10-15 éven keresztül ingyen jutunk áramhoz. Itt is érvényes, hogy a legtöbb energiát egy déli fekvési felületen tudunk megtermelni.

A napelemet csatlakoztathatjuk a villamosenergia-hálózatra. Ennek megvan az az előnye, hogy ha több áramot fogyasztunk, mint termeltünk, áramot vásárolhatunk a szolgáltatótól, ha pedig olyan sok energiát ad le a napelemünk, hogy azt nem használjuk fel házunkban, eladjuk a felesleget, a villanyóránk pedig visszafelé kezd pörögni.

Az úgynevezett szigetüzemet ezzel szemben a hálózattól távoli helyeken, például tanyánkon érdemes kiépíteni, ahová az infrastruktúra bevezetése nagyon költséges lenne. Ilyenkor akkumulátorral raktározhatjuk el a felesleges energiát.

A zöldenergia előnyeiről előző cikkünkben olvashat, jövő héten pedig a szélenergiáról lesz szó. További tanácsokért kattintson a Figyelőnet Energiatippek rovatára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik