Élet-Stílus

Használjuk többször az energiát!

Az egyre emelkedő villany- és gázszámlák időről időre arra figyelmeztetnek minket, hogy a hagyományos energiahordozók kora a végéhez közeledik. Érezzük, hogy változtatnunk kell energiaelőállítási gyakorlatunkon: ebben segíthetnek a megújuló energiaforrások – energiatippek a FigyelőNeten.

A megújulókról általában a zöld legelőkön kiemelkedő hatalmas szélkerekek jutnak eszünkbe, azok is elsősorban Ausztrián keresztülvezető kirándulásainkról. Pedig sok esetben mi magunk, saját otthonunkban is előállíthatjuk a zöld energiát.

A megújuló energiát házunknál hasznosító legfontosabb technikák a napkollektorok és napelemek, a szélkerekek, a Föld hőjét hasznosító technikák és a különböző biomasszakazánok. A megújuló energiaforrások nem csak környezetbarát megoldások. Az is fontos előnyük, hogy a gyakorlatilag kimeríthetetlen energiát helyben előállítva hasznosítjuk, így azt nem kell messziről drágán szállítani, mint például a kőolaj vagy a földgáz esetében.

Használjuk többször az energiát! 1

Mibe érdemes beruháznunk?

Az, hogy házunkhoz végül melyik berendezést is érdemes beszereznünk, az igényeink mellett függ attól is, hogy otthonunknál milyen környezeti adottságokat találunk. Napenergia hasznosítása esetében például fontos, hogy délre nézzen a tetőnk, szélkerék felszerelése előtt pedig érdemes szélméréseket végezni – ajánlja az Energia Klub. A ház típusát tekintve legideálisabb hely a megújulóknak természetesen egy kertes ház, de már Magyarországon is van példa napenergiát hasznosító panelházakra, társasházakra.

ossza meg velünk

Ön mit tett az energiatakarékosság érdekében? Kipróbálta valamelyik tippünket? Fotózza le, és töltse fel az FNTudósítóba! Vagy ossza meg velünk tapasztalatait e-mailben!

A megújulók a közvélemény szemében nemcsak környezetbarát, hanem high-tech, és egyre inkább divatos technikának számítanak. Elterjedésüket azonban egyelőre korlátozza, hogy kezdetekkor komoly befektetésre van szükség. Ebben segíthetnek azok a pályázati lehetőségek, amelyekkel állami támogatást és kedvezményes hiteleket kapunk a megújuló energia berendezésünkhöz.

Hosszú távon megéri

A kezdeti befektetésért cserébe hosszú távon jól járhatunk. Az, hogy ez az időszak hány év múlva kezdődik, azaz mikortól kezd pénzügyileg is nyereséget termelni a napkollektorunk vagy szélkerekünk, az alapvetően a kiválasztott berendezéstől, otthonunk adottságaitól, valamint a földgáz- és villanyárak növekedésétől függ.

Későbbi cikkeinkben részletesen is megvizsgáljuk a különböző technológiákat, korábbi tanácsainkat pedig elolvashatja a Figyelőnet Energiatippek oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik