Élet-Stílus

Megvan az első pekingi aranyérem – Percről percre

A 14. versenynapon végre megszületett az első magyar aranyérem a pekingi olimpián: a kenus Vajda Attila 1000 méteren egy hajóhosszal verte a teljes mezőnyt. Kövesse percről percre a kajak-kenu döntőket a FigyelőNeten!

A FigyelőNeten 12:20-tól élőben követhetik a Magyarország-Montenegró férfi vízilabda elődöntő eseményeit.

11:30: Vége a pénteki döntőknek. Bízzunk abban, hogy holnap is szép sikerekről számolhatunk be!

11:27: A Sík Márton-Vereckei Ákos-Beé István-Bozsik Gábor összeállítású magyar egység beragadt a rajtnál, végig az élmezőnytől leszakadva haladt, és esélye nem volt az érmes helyek elérésére.

A fehéroroszok újabb aranyérmet nyertek, az futam előtt legesélyesebbnek tartott szlovákok és a németek előtt.

11:23: Következnek a nap utolsó döntője, a kajak négyesek 1000 méteres fináléja. A magyar egység a címvédő, de a hajóban már nincsenek ott Athén bajnokai.

11:12: Óriási bravúr, harmadik lett a magyar hajó! Kiss Tamás és Kozmann György fantasztikus hajrával feljött a dobogóra az utolsó métereken. A számot hihetetlen hajrával a fehéroroszok nyerték a nagy esélyes németek előtt.

A Kolonics halálával frissen alakult magyar páros a rajt után sokáig az 5-6 helyen haladt, a németek pedig elléptek a teljes mezőnytől. A magyarok 600 méter utén kezdtek el felzárkózni, 750-nél már a negyedik helyen haladtak. A hajrában a románokkal külön versenyt vívtak Kozmannék, elől a németek a fehéroroszokkal csatáztak. A hajrában a mieink jobban rúgták be a hajót, a németek pedig nagy meglepetésre kikaptak.

11:00: A kenukettesek következnek. A Kiss-Kozmann páros már a döntőbe jutással teljesítette a célját, óriási bravúr lenne, ha érmet tudna szerezni a Kolonics halála miatt frissen alakult duó.

10:49: A magyar női négyes nem tűnik túl boldognak a dobogó második fokán. A németek mint már oly sokszor, ismét jobbnak bizonyultak. Kovács Kati és Janics Natasa szombaton visszavághat kajak kettesben.

nyilatkozat

Kammerer Zoltán:
“Ha újra kezdődne a verseny, akkor sem csinálnánk semmit másként. Mindig erősen szoktunk kezdeni, legfeljebb jobban bírjuk a végét. Hétszáz méternél már láttam, hogy jönnek fel a többiek, a végén pedig éreztem, hogy a dobogó is veszélyben van.”


10:39:
A Kammerer-Kucsera kettős teljesen kihajtotta magát, de ez csak az ötödik helyre volt elég. A rajtnál nagyon belekezdett a magyar egység, féltávnál még közel két hajóhosszal vezettek a németek és a dánok előtt.

A táv második felére azonban elfáradtak, és az utolsó métereken sorban hagyták le őket az ellenfelek. A németek nagy fölénnyel nyertek, a dánok jöttek be a második helyen, Kammererék ha nem is sokkal, de lemaradtak a dobogóról.


A németek győztek férfi kajakkettesben (MTI/Xinhua)

A németek győztek férfi kajakkettesben (MTI/Xinhua)


10:35:
A magyarok a négyes pályáról indulnak. A németekre, a lengyelekre kell odafigyelniük. Az első rajt nem sikerült.

10:27: Perceken belül következik a férfi kajakkettes fináléja. A Kammerer-Kucsera kettős is érmes reményekkel indul az 1000 méteres döntőben.

10:21: Második helyen végzett a magyar négyes. A németek 1992 óta tatró ötkarikás veretlenségi sorozata nem tört meg.

A nagy rivális sokkal jobban eljött a rajtnál, és végig kézben tartotta a versenyt. Kovács Katiék a lassú kezdés után fokozatosan jöttek fel, könnyedén mentek el a rivális hajók mellett, de a németek megszorítani sem tudták.


A németek mögöttük a magyar egység (MTI)

A németek mögöttük a magyar egység (MTI)


10:17:
Rövidesen jönnek Kovács Katalinék. A magyar négyes várhatóan hatalmas csatában lesz a német egységgel.

10:14: Vajda Attila a dobogó tetején. Először csendült fel a magyar himnusz a pekingi olimpián.

nyilatkozat

Vajda Attila:
“Bajnok vagyok! Úgy jöttem ki, hogy nyerni akarok, s köszönöm egy embernek, aki nem lehetett itt, de fentről figyelt engem, s az egész csapatot. Köszönöm Koló! Nagyon sok erőt adott a küzdeni akaráshoz, nagyon nehéz volt az egész verseny, ő végig velem volt, s az utolsó ötvenen már nem kellett, hogy velem legyen.”

“Arra gondoltam, hogy a kajakosok, kenusok között én leszek az első. Az volt a lényeg, hogy a táv elején az elsőkkel menjek, s végét meg tudjam nyomni. Ehhez nincs mit hozzátenni, fantasztikus érzés, csak így tovább!”


9:58:
Következik egy újabb éremesélyes magyar egység. A Kovács Katalin-Szabó Gabriella-Kozák Danuta-Janics Natasa összeállítású női négyes húsz perc múlva 500 méteren áll rajthoz.

9:49:
Megvan az első olimpiai arany! Vajda lassabb kezdés után szenzációsan hajrázott, 750 méternél az élre állt, és ellenállhatatlan versenyzéssel egy hajóhossz előnnyel verte a teljes mezőnyt.

Egyértelmű esélyesként ráijesztett a több száz helyszínen szurkoló magyarra Vajda Attila, sokáig csak 5-6. helyen utazott a mezőnnyel. A féltávnál feljött a harmadik helyre, majd 700 métertől beindította a rakétákat. A címvédő Cal és az addig vezető üzbég Menkov képtelen volt tartani a magyar klasszist, aki az utolsó métereken már nem is lapátolt.


Galéria

Galéria


9:38:
Készülödik a rajthoz a kenu egyes mezőnye. Vajda Attila a szám egyik nagy favoritja, aki kimondva is az aranyéremre hajt. A magyar kenusnak elsősorban a német Dittmerre és a spanyol Calra kell figyelnie.

9:33: Benkő Zoltánnak nem sikerült a pálya. A magyar kajakos az utolsó, azaz a kilencedik helyen érkezett be a célba. A számot a brit Tim Brabants nyerte meg a norvég Larsen és az ausztrál Ken Wallace előtt.

Benkő rajtja nem sikerült rosszul, 250-en még a harmadik helyen lapátolt, féltávnál azonban alaposan visszaesett, és 750-től már a mezőny hátát nézte. A világbajnok Brabants végig vezetve, rajt-cél győzelmet aratott, a riválisok megszorítani sem tudták, a célba is egy hajóhossz előnnyel érkezett.

9:30:
Benkőék elrajtoltak. A magyar versenyző a kilencedik pályán.

Csütörtökön még szitált az eső, a mai nap viszont már tűző napsütés fogadta a sportolókat. A szél alig fúj, ideálisak a körülmények.

A pénteki döntők:
9:30 (15:30): férfi K-1 1000 m:
1. Tim Brabants, …9. Benkő Zoltán

9:45 (15:45): C-1 1000 m
1. Vajda Attila

10:20 (16:20): női K-4 500
1. Németország, 2. Magyarország (Kovács Katalin, Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Janics Natasa)

10:35 (16:35): férfi K-2 1000 m
1. Németország, … 5. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor

11:05 (17:05): C-2 1000 m
1. Fehéroroszország, … 3. Kozmann György, Kiss Tamás

11:20 (17:20): férfi K-4 1000 m
1. Fehéroroszország, … 5. Magyarország (Sík Márton, Vereckei Ákos, , Beé István, Bozsik Gábor)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik