Élet-Stílus

A kutyák is leégnek

Nyáron a tikkasztó hőségben, árnyék és ivóvíz híján tengődő, láncra kötött, autóba zárt kutyák sokasága szenved, vagy akár pusztul el gazdáik nemtörődömségétől – kánikula idején fokozott járőrszolgálatot teljesít a kecskeméti Állatvédelmi Őrszolgálat.

Mire kell ügyelnünk az embert számára is nehezen elviselhető 30 Celsius-fok feletti kánikulában? Mindenekelőtt mindig legyen – ha lehet friss – ivóvíz a kutya előtt, valamint árnyékos hely , ahova elhúzódhat a perzselő napsugarak elől. Nagy melegben jól eshet nekik egy kis fürdő, vagy az, ha legalább vizes törülközővel vagy vizes kézzel megsimogatjuk őket. Tévhit hogy ha lelocsoljuk a kutyát, tüdőgyulladást kaphat.

Halálos lehet az autó

Persze a vizet nem szerető kutyusok ezt nem igazán fogják tűrni. A vízkedvelőknek azonban nagy örömet okozhatunk egy fél órás úszással , persze ezt se a déli órákban tegyük. A hosszú szőrű kutyák esetében megváltás lehet a szőr lenyírása akár házilag is, de inkább bízzuk ezt kutyakozmetikusra. Lakásban tartott kutyák esetében a kutyasétáltatást kora reggelre, illetve késő délutánra vagy az esti órákra időzítsük, védve ezzel is őket a hőgutától vagy akár a leégéstől. Merthogy fülük, orruk, a forró beton miatt pedig a tappancsuk, bizony leéghet.

Az igazi felfrissülés (fotó: Mentsvár)

Az igazi felfrissülés (fotó: Mentsvár)

Ha gépkocsiban szállítjuk a kutyát, mindig kapcsoljuk be a ventillátort vagy a klímát , esetleg az ablakot engedjük le, hiszen nyáron az autóban akár 50 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. És ami a legfontosabb: ne hagyjuk őket bezárva az autóban, ez számukra életveszélyes – figyelmeztet a Mentsvár Alapítvány.

A megelőzés a megoldás

Az Állatvédelmi Őrszolgálat találkozott már olyan esettel, hogy a gazdája autóban felejtette két kutyáját, mondván néhány perc alatt elvégzi a dolgát és már mennek is tovább. Ez a néhány perc azonban a két kutya életébe került, aminek állatkínzás gyanúja miatti feljelentés lett a vége. Mivel a tulajdonos hátrányos szociális helyzete mentő körülmény volt, így megúszta a bűntetést néhány nap közmunkával.

Ha azt látjuk, hogy egy állat a melegben az oldalára dől, nem mozdul, nagyon liheg, a bőre süt a forróságtól, vagy akár görcsöl, akkor azonnal kezdjük hűteni, lehetőleg hastájékon, vagy a lábaira tegyünk vizes borogatást és vigyük orvoshoz. A hőguta gyakran halálos, így a megelőzés jelentheti az igazi megoldást.

Segítségre várnak

A kutyák is leégnek 2

Ide kattintva megtekintheti a Mentsvár Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről-hétre frissül.

A kutyák is leégnek 2

Ide kattintva megtekintheti a Mancs-Rancs Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről-hétre frissül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik