Élet-Stílus

Gyurta Dániel – úszás

Az örök talány. Tizenöt évesen olimpiai ezüstérmet szerzett 200 mellen, utána azonban hullámvölgybe került, és a rövidpályán szerzett Eb-aranyai sem feledtethetik, hogy ő volt a magyar úszósport egyik legnagyobb reménysége.

A fiatal Gyurta tehetségére hamar felfigyeltek, egy ideig a Darnyi Tamás nevével fémjelzett úszóiskolában tempózott, nem sokkal később pedig Széchy Tamás irányítása mellett készült. Sokan azt tartották, hogy Egerszegi Krisztina óta nem fordult meg hasonló tehetség az uszodában.

Athénban – mindössze 15 évesen – sokkolta is a riválisokat, köztük a világcsúcstartó amerikai Brendan Hansent. Csak a jóval tapasztaltabb japán Katadzsima tudta tartani a 200 mell utolsó méterein félelmetesen hajrázó magyar klasszist, és négy év múlva is ő lehet Gyurta egyik legnagyobb ellenfele.

Az olimpiai ezüst óta a rivális folyamatosan szállította az eredményeket, néhány hete világcsúcsot is döntött 200 mellen, Gyurta viszont érthetetlen módon visszaesett. A 2005-ös világbajnokságot kihagyta, a 2006-os budapesti Eb-n pedig óriási csalódást okozott. Az utóbbi években, elsősorban rövidpályán már a régi önmagát idézte. Remélhetőleg Pekingben ismét a négy éve megcsodált Gyurta Dánielt láthatjuk.

GYURTA DÁNIEL
Születési idő, hely: 1989.05.04., Budapest
Klubja: Jövő SC-II. kerület
Versenyszámai: 100 m mell, 200 m mell
Olimpiai eredménye: 2. (200 m mell, 2004)
Kiemelkedő eredménye: vb-6. (200 m mell, 2007)
Pekingi célja: érem

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik