Élet-Stílus

A gazdát kell először megnevelni

A külföldi gyakorlathoz képest hazánkban igen kevés helyre engedik be a kutyákat. A hatóságok szemléletváltásán túl szükség van a gazdákra is: csak a megfelelően szocializált, kiképzett ebbel lehet „emberek közé” menni.

Néhány külföldi országban járva a magyar ember meglepődve tapasztalja, hogy a kutyákat gazdáik bevihetik és be is viszik sok helyre, például üzletekbe, bankba vagy kávézókba. Ezzel szemben Magyarországon a kutyát csupán tömegközlekedési eszközre lehet felvinni, és sok kerthelyiség is szívesen fogadja őket nyáron. Vannak már állatbarát szálláshelyek is, de mégis messze vagyunk a külföldi példától. A kutyatartók közül sokan sajnálják ezt, viszont az állatot nem tartó lakosság jelentős része örül, hogy nem kell kutyákat kerülgetnie vásárláskor.

Ahhoz, hogy mindenki számára elfogadható változás legyen ezen a téren, elsősorban szemléletformálásra van szükség: változtatni kell az állatokat ellenzők gondolkodásán, de ugyanúgy változtatni kell az állattartók viselkedésén is. Hiszen amíg valaki nem tanítja meg kutyáját megfelelően viselkedni a fent említett helyzetekben, nem várható el, hogy a többi ember tolerálja az állat jelenlétét.

Először a gazdát kell okítani (forrás: Tappancs)

Először a gazdát kell okítani (forrás: Tappancs)

Szemléletformálás

Az állatvédőknek és az állatbarátoknak közös célja lehet, hogy a háziállatok – leginkább a kutyák – olyan tartási, nevelési körülmények között éljenek, ahol megtanulják az alapvető viselkedési normákat. Ma már adottak a lehetőségek: egyre szélesebb választékban hozzáférhető szakirodalomszakirodalom, a kutyaóvodák/kutyaiskolák is egyre elterjedtebbek. Ezek mellett azonban szükség van arra is, hogy a kutyatartóknak legyen lehetőségük „kipróbálni magukat”.

A Tappancs Állatvédő Alapítvány minden évben megrendezi személetformáló rendezvényét, a Tappancs Állatfesztivált, ami jó példa arra, hogy valóban lehet kutyával, sőt, sok kutyával kulturáltan megjelenni, szórakozni. Ezen a rendezvényen az összes program azt a célt szolgálja, hogy a lakosság megismerkedhessen az állatvédelem fontosságával, kipróbálhassa kutyájának képességeit, és gyakorolhassa a kutyával a közösségben elvárt viselkedést.

A harci kutyákat “le kell mozgatni”

Idén július 20-án már a VII. Tappancs Állatfesztivált rendezték meg Szegeden. Nyitóprogram a kutyás futás volt, ami egy rendhagyó futóverseny: a kutya és gazdája együtt teljesíti a távot. Napjainkban egyre több lehetőség van kutyás sportokat űzni, ilyen például az agility, a szánhúzás vagy a dog dancing. Ezek a sportok, ha furcsának is tűnnek első látásra, elősegítik a gazda és kutyája közti kapcsolat erősödését, valamint segítenek a kutya nagy mozgásigényének kielégítésében.

Le kell vezetni az energiát (forrás: Tappancs)

Le kell vezetni az energiát (forrás: Tappancs)

A programban új sportágként először szerepelt a súlyhúzás, ahol a kutyák speciális eszközök segítségével különböző súlyokat húznak egy előre kijelölt sínpályán. Első ránézésre meglepő, ijesztő is lehet ez a sport, ugyanis főleg különböző bullterrierek, harci kutyák űzik. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az eredetileg harcra kitenyésztett kutyafajták mára teljesen feladat nélkül maradtak, és valahol le kell vezetniük – az átlagos kutyáénál sokszor nagyobb – energiájukat. A súlyhúzás mellett magasugrásban, kötélhúzásban is biztonságos körülmények között dolgozhatnak, versenyezhetnek az ebek.

Tilos az erőszak

A mozgás mellett minden kutyának szüksége van feladatokra is: szeretnek a gazdával együtt dolgozni, teljesíteni, sikereket elérni. A közös munka során a gazda-kutya kapcsolat is erősödik, és a jó kutyaiskolában elsősorban a gazda tanulja meg, hogyan foglalkozzon a kutyájával. A feladatok megtanulása után ha a gazda naponta tud pár percet a tanultak gyakorlására fordítani, akkor kutyája engedelmes, szófogadó lesz, és készen fog állni arra, hogy biztonságosan közösségbe vihető legyen. A felelős kutyatartás része az is, hogy a gazda minden körülmények között tudja kontrollálni a kutyát.

A gazdának kézben kell tartania az állatot (forrás: Tappancs)

A gazdának kézben kell tartania az állatot (forrás: Tappancs)

Azt azonban tudni kell, hogy a kutyanevelés nem azonos az erőszakos módszerek alkalmazásával! Egy jó kutyaiskolában vagy kutyatrénernél a nevelés eszköze nem a verés, a büntetés, hanem inkább a dicséret, a pozitív megerősítés, vagy esetleg a figyelem és a dicséret megvonása. Sokakban él még az az elképzelés, hogy a kutyákat szöges nyakörvvel, esetleg szíjjal-bottal kell nevelni, majd attól megtanulja „hol a helye”.

Valójában ilyen módszerekkel csak a kutya bizalmát lehet lerombolni. Ha valaki nem képes mondjuk nagytestű kutyáját más módon kordában tartani, az jobban teszi, ha nem tart olyan állatot. Természetesen nem várható el, hogy a nevelésben azonnal helyesen tegyen mindent magától a gazdi, azonban ha olyan szakemberhez fordul, aki nem az erőszak híve, könnyedén megtanulhatja a kutya erőszakmentes fegyelmezését.

A gazdán múlik

Rendkívül népszerű programpont a kutyaszépségverseny. Kissé rendhagyó módon zajlik, ugyanis itt nincsenek fajtánként külön kategorizálva az indulók, sőt, keverék kutyák is indulhatnak. Ennek célja megmutatni, nemcsak fajtatiszta kutyákkal lehet eredményeket elérni, hanem keverék kutyák is lehetnek szépek, bájosak, hűséges, odaadó társak.

Fontos még egyszer hangsúlyozni, hogy egy jól szocializált, megfelelő állategészségügyi ellátásban részesülő kutyát nyugati országokban éttermekbe, bevásárlóközpontokba is be lehet vinni. Ahhoz, hogy itthon is lehetséges legyen, két változásra van szükség: a gazda felelősségtudatára, és a hatóságok szemléletváltására. Az állatvédők csak az előbbiben tudnak változásokat beindítani.

Segítségre várnak

A gazdát kell először megnevelni 4Ide kattintva megtekintheti a Tappancs Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről-hétre frissül.

A gazdát kell először megnevelni 4

Ide kattintva megtekintheti a Mancs-Rancs Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről-hétre frissül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik