Élet-Stílus

Kazim Kazim: csaltak a németek (videó)

A törökök középpályása szerint a német játékosok nem tartották be a fair play szabályait, amikor megszerezték az elődöntőben a harmadik, és egyben finálét érő találatukat. Fatih Terim minden bizonnyal szerda este ült utoljára a válogatott kispadján.

Joachim Löw csapata hihetetlenül izgalmas hajrában verte 3-2-re a török együttest az Európa-bajnokság első elődöntőjében. A két csapat 1-1-es állásnál vonult az öltözőbe, a második félidő hajrájában a németek kerültek lépéselőnybe: Rüstü Recber elnézte Podolski beadását, s Klosének már gyerekjáték volt 11 méterről a hálóba fejelni.

Percekkel később Lehmann bakizott, Semih Sentürk pedig büntetett. Ekkor úgy tűnt ismét a padlóról állnak fel a törökök, de Lahm az utolsó pillanatokban csatárokat megszégyenítő mozdulattal beállította a végeredményt. A védő góljánál Kazim Kazim sérülten feküdt a bázeli stadion gyepszőnyegén, a németek mégis továbbvitték a labdát.


Kazim a földön, a labda a hálóban (MTI/EPA)

Kazim a földön, a labda a hálóban (MTI/EPA)

A törökök reklamáltak is az eset után a svájci játékvezetőnél, de – amúgy jogosan – Busacca szabályosnak ítélte a találatot. “Utólag talán ők is elgondolkoznak azon, hogy milyen körülmények között lőtték be a győztes gólt. Az egész Eb a fair playról szólt, a németek azonban a jelek szerint erről megfeledkeztek a sorsdöntő pillanatban. Hasonló esetben mi mindig kirúgtuk a labdát” – mondta a Londonban született középpályás. “Nem az a fajta játékos vagyok, aki ok nélkül fetreng. Nem véletlen, hogy az eset után a tréner le is cserélt” – mondta a Fenerbahce futbalistája.

A törökök teljesítményére a vereség ellenére nem lehet panasz, ám a szövetségi kapitány jelezte, hogy valószínűleg távozik posztjáról. “Még beszélnem kell a játékosokkal és a szövetség vezetőivel, de a legvalószínűbb, hogy távozom. Már korábban jeleztem, hogy nem akarok tovább Törökországban dolgozni és én be szoktam tartani az ígéreteimet. Egy európai országban szeretnék edzősködni” – mondta szerda éjszaka Bázelben a szövetségi kapitány.


Terim gratulál a győzteseknek (MTI/EPA)

Terim gratulál a győzteseknek (MTI/EPA)

“Nem engedjük el Fatih Terimet” – replikázott csütörtökön Hasan Dogan, a török szövetség elnöke.

A kiváló edző 2003-ban vette át másodjára a válogatott szakvezetői posztját, melyet korábban 1993 és 1996 között töltött be. Szakvezetőként a mostani Eb-n aratta legnagyobb sikerét, míg klubedzőként a Galatasarayjal érte el legfényesebb győzelmeit: négy bajnoki aranyérem mellett UEFA Kupát is tudott nyerni együttesével. A Galata mellett a Fiorentinánál és az AC Milannál is dolgozott.

A meccs összefoglalója.



Euro 2008: Germany vs. Turkey 3:2 – MyVideo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik