Élet-Stílus

Eltiltották a német kapitányt

Továbbjutást ígért Portugália ellen a labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében szerdán Joachim Löw annak ellenére, hogy a kontinentális szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága egy mérkőzésre eltiltotta.

A döntés értelmében a német válogatott szövetségi kapitánya nem irányíthatja csapatát a csütörtöki, bázeli Európa-bajnoki találkozón, amelynek tétje már a legjobb négy közé kerülés. A szabályoknak megfelelően az edző nemcsak a pálya szélén, a kispadon nem foglalhat helyet, hanem a tribünről mobiltelefon segítségével sem irányíthatja csapatát. Sőt a szünetben az öltözőbe sem mehet be, hogy szót váltson a játékosokkal, akiket egy órával a mérkőzés előtt láthat el utasításokkal “utoljára”. Ily módon a 48 éves szakembert a Portugália elleni 90 perc alatt a segédedző, Hans-Dieter Flick helyettesíti. Löw pedig csak a tribünön “egyszerű szurkolóként” foglalhat helyet.

Német körökben titokban reménykedtek abban, hogy az UEFA illetékes bizottsága “megkegyelmez” a német-osztrák találkozón osztrák kollégájával, Josef Hickersbergerrel, valamint az UEFA képviselőjével, történetesen a negyedik játékvezetővel összeszólalkozott Löwnek, ez azonban nem így történt. Egyébként Hickersberger is egy mérkőzésre szóló – s hasonló – eltiltást kapott, ez azonban az osztrákokat most a legkevésbé érinti a csapat kiesése miatt.

Számított az eltiltásra Joachim Löw (dpa)

Számított az eltiltásra Joachim Löw (dpa)

Löw még az eltiltás nyilvánosságra kerülését megelőző sajtókonferenciáján győzelmet, illetve továbbjutást ígért. Azt azonban elismerte, hogy ehhez az Ausztria ellen nyújtott játék kevés lesz.

A tréner igyekezett cáfolni, hogy az osztrákok elleni találkozó során, a kialakult vitában bárkit is megsértett volna, szavaiból azonban egyértelművé vált, hogy ennek ellenére számított az eltiltásra. Szakértőknek azonban feltűnt, hogy a német válogatottat a 2006-es világbajnokság óta irányító edző elvesztette korábbi nyugalmát, határozottságát és magabiztosságát.

Az eltiltás mellett az összeállítással kapcsolatos előjelek sem a legkedvezőbbek a Portugália elleni “vérre menő” megmérettetés előtt. Szerdai értesülések szerint két kulcsember, Torsten Frings és Lukas Podolski egyaránt sérüléssel bajlódik, s különösen az előbbi játéka bizonytalan. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az egy mérkőzésre eltiltott Bastian Schweinsteinger immár rendelkezésre áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik