Élet-Stílus

Vereséggel kezdett az Európa-bajnok

A görög válogatott vereséggel kezdte címvédési kísérletét. Salzburgban az Európa-bajnok és Svédország csatája a torna egyik leggyengébb színvonalú mérkőzését eredményezte, ám egyszer megcsillant valami: Ibrahimovic pazar góllal szakította meg két és féléves gólcsendjét a válogatottban.

Utolsóként az Európa-bajnok is bemutatkozott, s nem okozott nagy meglepetést, hogy Otto Rehhagel csapata a négy éve is bemutatott precíz védekezést tűzte pajzsára – igaz, a visszavonult Zagorakisz hiányában a középpályán hiányzott egy olyan vezér, aki a csapatot összefogta volna.

Ettől függetlenül a görögök nem szorultak a tizenhatosukon belülre, a svéd csapat ugyanis nem késztette túlzott erőbedobásra a címvédőt. Bár Svensson már az ötödik percben célba vette Nikopolidisz kapuját, a másik oldalon Hariszteasz fifikás csavarása ért meg egy elismerő csettintést.

“Gyorslábú” Ibrahimovic


Ibrahimovic jókor szakította meg rossz sorozatát (MTI)

Ibrahimovic jókor szakította meg rossz sorozatát (MTI)

Az első tíz perc után tovább csökkent az amúgy sem lélekölő iram, s az izgalmas pillanatok száma ezzel egyenes arányban fogyott: Ibrahimovic a kapuval háttal állva ugyan hatalmas tornára kényszerítette Nikopolidiszt – fejesét nehezen tolta fölé a kapus -, a svédek ezzel letudták a támadásokat, míg a görögök a hajrában egy Baszinasz lövéssel veszélyeztettek: összességében arról szólt a félidő, hogy a védelmek uralták a játékot.

Térfélcsere után szűk húsz percig folytatódott az első félidő tendenciája, ám a 67. percben egy remek egyéni helyzetfelismerés nyomán gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés. A tizenhatos jobb sarkánál a Larssontól visszakapott kényszerítő után Ibrahimovic gondolt egy merészet, majd jobb külsővel a jobb felső sarokba bombázott. Az Eb eddigi talán legszebb gólja volt – kellett is a 65 percnyi unalom után.

Görög tragikomédia

Amennyire zseniális volt az első találat, annyira bohózatba illő kooperáció a második. Ljungberg kemény lövését Nikopolidisz nem tudta megfogni, a kipattanót Svensson ugyan elvétette, a gellert kapó labda viszont megzavarta Kirjakoszt illetve a Hanssonnal együtt érkező Szeitaridiszt, s a hármas együttes erővel a görög kapuba ügyetlenkedte a labdát.

Kacuranisz és Svensson  csatája (MTI)

Kacuranisz és Svensson csatája (MTI)

A hírhedt görög védelem leszereplése a társakra is hatással volt – Görögország a hátralévő időben hiába támadott, a kapu előtt kevés helyzetet tudott kialakítani, s így vereséggel kezdte az Európa-bajnokságot.

Nyilatkozatok

Lars Lagerbäck, a svéd válogatott szövetségi kapitánya: “A csapat remekül játszott és nagyot alkotott. Már a vezető gólunk előtt is jók voltunk, de természetesen az a találat volt a megkoronázása a teljesítményünknek. Nagyon örülök, hogy megnyertük az első meccset, a körülmények rendkívüliek voltak, a görögöknek kevés helyzetük akadt.”

Otto Rehhagel, a görög válogatott szövetségi kapitánya: “Az első félidőben nem úgy játszottunk, ahogy elképzeltem. Sorsdöntő helyzetben egy pillanatra őrizetlenül hagytuk Zlatan Ibrahimovicot, és máris 1-0 volt az állás. A középpályán nem voltunk jelen, hiányzott a játékunkból a tűz és az elszántság.”

13. európa-bajnokság, ausztria és svájc

D-csoport, 1. forduló

Görögország-Svédország 0-2 (0-0)
Salzburg, Wals-Siezenheim, 30 ezer néző. Vezette: Busacca (svájci)
Gól: Ibrahimovic (67.), Hansson (72.)
Görögország: Nikopolidisz – Kirjakosz, Dellasz (Amanatidisz, 71.), Ancasz – Szeitaridisz, Toroszidisz – Kacuranisz, Baszinasz – Hariszteasz, Karagunisz – Gekasz (Szamarasz, 46.). Szövetségi kapitány: Otto Rehhagel
Svédország: Isaksson – Alexandersson (Stoor, 76.), Mellberg, Hansson, M. Nilsson – D. Andersson, A. Svensson – Wilhelmsson (Rosenberg, 79.), Ljungberg – H. Larsson, Ibrahimovic (Elmander, 72.). Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck

Az állás:
1. Spanyolország 3 pont (4-1), 2. Svédország 3 (2-0), 3. Görögország 0 (0-2), 4. Oroszország 0 (1-4)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik