Élet-Stílus

Spanyol lecke: meg kell tanulni győzni

Both József, az utánpótlás-válogatottak korábbi szakmai vezetője (és ez csak egy a magyar futballban betöltött számtalan pozíciója közül) elemezte a honlapunk felkérésére a szombaton startoló Európa-bajnokság D csoportjának csapatait. A szakember szerint a spanyolokkal mindössze egy baj van: nem tudnak győzni.

Svédország

A svédek a nagy tornákon rendre túlélik a csoportkört, de az egyenes kieséses szakaszban már nem szerepelnek valami fényesen. A megérzésem szerint most már a csoportküzdelmek után búcsúznak az Eb-től. Holott jó együttesről van szó, fizikálisan erős és szervezett a kiváló szakmai stáb által tudományos alapossággal felkészített svéd válogatott, és van egy világklasszis labdarúgója is: Zlatan Ibrahimovic.

Az olasz bajnok Interben nagyszerűen szerepel, az igazán fontos válogatott találkozókon azonban eleddig nem tudta a tudása legjavát nyújtani. Sok múlik rajta. Az ő teljesítménye mindenképpen sorsdöntő lesz, mint ahogy az is, hogy a svéd csapat ezúttal mennyire lesz felkészült mentálisan. Úgy gondolom, Svédország legnagyobb erőssége a csapatjáték, a hibája, hogy „túlszervezett”, s olykor kicsit sablonos is. Ezért hangsúlyozom úgy a váratlan egyéni villanás fontosságát.
Zlatan Ibrahimovic a svédek kirakatembere (AFP)

Zlatan Ibrahimovic a svédek kirakatembere (AFP)

Ez elsősorban Ibrahimovicban van benne, jóllehet, ott van mellette a veterán, rendkívül tapasztalt Henrik Larsson is. Nem tudom, mire számíthatunk tőle. Amennyiben összeszedi magát, képességeivel, rutinjával sokat segíthet a svédeknek. Ámbátor, ha ezúttal sem lesz egy-két kiemelkedő egyéni teljesítmény, az északiak fizikailag hiába nagyon erősek, nem jutnak messzire. Pusztán „izomerővel” nem lehet Európa-bajnokságot nyerni, de még a csoportból sem lehet továbbjutni ebben a mezőnyben.

Spanyolország

Minden egyes nagy labdarúgótorna előtt azt halljuk, hogy a spanyolok a titkos favoritok, és ezúttal a szövetségi kapitányuk is bizakodó, mit bizakodó, amit olvastam, Luis Aragonés azt állítja, hogy megnyerik az Európa-bajnokságot. Kétségkívül a spanyolok tele vannak kiváló képességű labdarúgókkal.

Raúl mellőzése ellenére pazar kerettel vágnak neki az Eb-nek, a névsor alapján ők azok, akiktől a legszebb és legkorszerűbb futballt várhatjuk – gondolok itt a gyors, kreatív, rövidpasszos játékra. A támadások felépítésben és azok befejezésében is kiválóak a spanyolok. A taktikájuk arra épül, hogy igyekeznek folyamatosan nyomás alatt tartani az ellenfelet. Előre játékban nincs, a védekezésben viszont már vannak hiányosságaik.

Most is elhasalnak a spanyolok? (AP)

Most is elhasalnak a spanyolok? (AP)

Ezzel együtt amondó vagyok, hogy a játékosok képességei alapján valóban aranyérmesek lehetnek, pontosabban lehetnének… De a trófea megszerzéséhez nem elég jól és szépen futballozni, ahhoz más is szükségeltetik. Jelesül meg kell tanulni győzni – de a spanyolok nem tanulnak meg, így pedig rendre elcsúsznak az Eb-ken és a vb-ken. Ez mentális kérdés is persze. A csoportból ugyanakkor biztosan továbbjutnak.

Oroszország

Guus Hiddink kinevezésével óriási változáson ment át a futball Oroszországban. A kiváló szakember stábjával együtt új szemléletet honosított meg, mondhatni, egyesítette az hagyományos orosz iskolát a holland stílussal: a lendületes kontrajátékot a németalföldiekre jellemző pozíciós futballal.

Mióta Hiidink dirigál, az utánpótláscsapatoknál is érezhető a változás: már a bemelegítés sem a szokásos menetben zajlik, hanem már az is úgynevezett holland módszerekkel. Hiddink irányításával megközelítette az európai élmezőnyt az orosz válogatott. Ha van előtte terület, kontrázik, mégpedig gyorsan és hatékonyan. A betömörülő ellenféllel szemben pedig a pozíciós futballra, a helyzetek kijátszására törekedik.

Guus Hiddink csapata meglepetést is szerezhet (AP)

Guus Hiddink csapata meglepetést is szerezhet (AP)

A taktikát persze a midig játékosokkal töltik meg tartalommal. Márpedig Hiddink szerencsés edző, hiszen képzett, sokoldalú labdarúgókkal dolgozhat, akik ha kell, visszaállnak, átadják a területet az ellenfének; ha pedig van lehetőség rá, feljebb tolják a védekezésüket, így a megszerzett labdával nem hetven, hanem csak 30 métert kell sprintelni a kapuig. Az oroszoktól sokat várok, szerintem a csoport élén végeznek majd.

Görögország

Négy esztendővel ezelőtt sem számított favoritnak, és most sem tartják túl komoly tényezőnek az Eb-n a görög csapatot, amelyre azt is mondják, hogy öreg. Ugyanakkor mégsem lehet teljesen leírni, tekintve, hogy mentálisan hihetetlen erős, és ez leginkább a tétmérkőzésen kerül felszínre. Ráadásul egy szakmailag rendkívül felkészült edző dirigálja a gárdát.

A nagy taktikus Otto Rehhagel űzi-hajtja előre az övéit, a játékosai pedig az igazán éles meccseken – éppen ezért erejüket illetően ne a budapesti fellépésükből induljunk ki – rendszerint német precizitással, türelemmel, fegyelemmel és nem mellékesen hallatlan önbizalommal futballoznak.

Címvédőként készülnek az Eb-re a görögök (AP)

Címvédőként készülnek az Eb-re a görögök (AP)

A görög labdarúgó-válogatott mindezek mellett nagyon szervezett, és a masszív védekezésből gyorsan vált, megy át támadásba. Szóval nem rossz ez a görög együttes, ha nem ebbe a csoportba került volna, azt mondanám, bejut a nyolc közé, így azonban a továbbjutására nem tennék sokat. Persze négy évvel ezelőtt is tudtak meglepetést szerezni Európának.

Tudósító

Kint jár a foci-Eb helyszínein? Vagy egy fotója, videója, tudósítása az előkészületekről? Töltse fel az FN-tudósítóba!


A csoport sordöntő meccsei:

Spanyolország-Oroszország 2-2
Szakmailag hihetetlenül érdekes lesz az a találkozó, hiszen a három iskola: az orosz, a holland és a spanyol találkozik.

Spanyolország-Svédország 2-1
A spanyolok birtokolják többet a labdát, fölényben futballoznak majd, s fel is törik a svéd reteszt. Egy góllal diadalmaskodnak.

Oroszország-Svédország 1-0
Ez úgynevezett ki-ki meccs is lehet az utolsó, 3. fordulóban. A két válogatott stílusában kicsit hasonlít egymásra, de véleményem szerint az oroszok jobbak a svédeknél.

A csoport végeredménye:
1. Oroszország
2. Spanyolország
3. Svédország
4. Görögország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik