Élet-Stílus

Várhidi: Eb-győztes a halálcsoportból

Várhidi Péter egykori szövetségi kapitány, az olimpiai válogatott szakvezetője szerint a halálcsoport továbbjutói akár meg is nyerhetik a szombaton kezdődő Eb-t. A szakember az FN-nek egyenként elemezte a C jelű kvartett csapatait.

Olaszország

Nem véletlenül lett két éve világbajnok. Nem árulok el azzal semmi újat, hogy taktikailag rendkívül felkészült, emellett stabil csapatjáték jellemzi, továbbá tele van olyan labdarúgókkal, akik egy-egy villanással képesek mérkőzéseket eldönteni.

A sok sztár jelenléte ugyanakkor kedvezőtlen esetben még vissza is üthet, hiszen közülük néhányan biztosan kimaradnak a kezdőcsapatból, s ha ezt nehezen emésztik meg, netán hőzöngenek, az még az eredményesség rovására is mehet.

Várhidi Péter az olaszokat favorizálja (MTI)

Várhidi Péter az olaszokat favorizálja (MTI)

Taktikailag túl nagy meglepetésre nem számíthatunk az olaszoktól. A 4-3-2-1-et és a 4-4-2-es hadrendet váltogatják majd, attól függően, hány csatárral játszanak. Az olaszok ötven-ötven százalékban támadnak és védekeznek.
Az alapjátékában feltétlenül meghatározó, hogy Luca Toni
képes megtartani, megjátszani a felpasszolt labdákat.

A jobb- és a baloldali védő is előre megy, így a széleken kialakítható a kettő az egy elleni szituáció. A középpályás sor nagyon masszív, sok labdát szerez, akciókat indít. De ha már a szélső védőkről szóltam: érzésem szerint baj lehet belőle, ha ők nem érnek időben vissza, hiszen egy gyors csapat előnyt kovácsolhat az üresen hagyott területek megjátszásából.

Amennyiben nem tömörül be az itáliai válogatott, abban az esetben olykor középen is zavarba hozható hátul, legyen bárki is Marco Materazzi társa. Fabio Cannavaro hiánya meghatározó lehet, de az is előfordulhat, hogy azt meg sem érzi az olasz csapat. Ő ugyanis vagy átjátszhatatlan, vagy meccsek mennek el a hibáin. Összességében sokat várok Roberto Donadoni együttesétől, szerintem a torna egyik nagy esélyese.

A világ nem elég - Eb-címre hajt Olaszország (AFP)

A világ nem elég – Eb-címre hajt Olaszország (AFP)


Hollandia

A hollandok rendszerint a pozíciós játékot helyezik előtérbe, sokat járatják a labdát az ellenfél tizenhatosa előtt. A mostani csapatukban ámbátor akad néhány gyors játékos, gondolok elsősorban Arjen Robbenre, aki a kontratámadások során is jeleskedhet, egy-egy megugrás során eredményes lehet.

Meg lennék lepve, ha a taktikai hadrend nem a 4-3-2-1 lenne, hiszen ez az alapjáték a holland labdarúgásban, a vezető ék pedig minden bizonnyal Ruud van Nistelrooy lesz. Marco van Basten legénységének gyenge pontja a hátsó alakzat lehet, hiszen a hollandoknak nincsen klasszis védőjátékosuk.

Hollandia ettől függetlenül jól szerepelhet, sikeres lehet az Európa-bajnokságon, ugyanakkor az eredményessége nagyban függ attól – persze ez a mezőny többi tagjára is igaz -, hogy a meghatározó játékosok, a sztárok mennyire lesznek képesek felpörögni a tornára a rendkívül fárasztó idény után.

Franciaország

A vb-ezüstérmes francia együttes játékosai kreatívak és nagyon labdabiztosak. Éppen ezért a csapatjáték a labda járatására, birtoklására épül, Raymond Domenech csapata így igyekszik nyomás alatt tartani az ellenfelet. Az persze már más kérdés, és Franciaország eredményeségét nagyban befolyásolhatja, hogy a támadók mennyire lesznek határozottak az ellenfél kapuja előtt.

David Trezeguet mellőzése nem lepett meg, a Juventus labdarúgója ugyan kiváló futballista, de kevés gólt szerzett az utóbbi időben a válogatottban, s nem bízik benne a kapitány. Sietve teszem hozzá: én azért magammal vittem volna.

A franciák a 4-4-2-es és a 4-3-3-as felállást alkalmazzák. A négy védő szerepeltetése egészen bizonyos, mint ahogy az is, hogy a pálya közepén két védekezni jól tudó, úgynevezett szűrő kap helyet, s szélsőjátékra is nagy hangsúlyt fektet Domenech.

Frank Ribery teljesítménye szintén meghatározó lehet, s a franciák esetében attól sem kell tartani, hogy egy játékosra szerveződik az együttes futballja, hiszen nem volt ez másképp akkor sem, amikor Zinedine Zidane játszott. Persze két különböző stílusú futballistáról van szó. Ribery nagyon lendületes, dinamikus, ráadásul remek formában van.

Fentebb már szóltam arról, hogy a franciák szeretik sokat járatni a labdát a pálya közepén, ugyanakkor ebben azért némi veszély is van. Tudniillik egy esetleges rossz passz esetén bajba kerülhetnek, minekután a hátsó emberek nem túl gyorsak.

Adrian Mutu vezetheti sikerre a románokat (Getty)

Adrian Mutu vezetheti sikerre a románokat (Getty)


Románia

Stabil, rendkívül szervezett csapatjátékot játszik a román válogatott. Főleg a biztonságra helyezi majd a hangsúlyt, én ugyanis arra számítok, hogy megszállják majd a saját térfelüket és lendületes kontrákkal igyekeznek majd veszélyeztetni az ellen kapuját, elsősorban Adrian Mutu megjátszásával.

A Fiorentina csatárának teljesítménye abszolúte meghatározó lesz. Ha használható labdákat kap, életveszélyes a kapura, akár távolról is eredményes lehet. Egyértelműen ő legnagyobb sztár.

Nagyon fontos lesz, hogy mennyire tudnak felszabadultan, könnyedén játszani a románok. Ha igen, akár meglepetést is szerezhetnek az Európa-bajnokságon, ha viszont begörcsölnek a nagynevű ellenfelektől, akkor simán kiesnek a halálcsoportból. Egy népszerű reklámot idézve: esetükben minden fejben dől el…

Tudósító

Kint jár a foci-Eb helyszínein? Vagy egy fotója, videója, tudósítása az előkészületekről? Töltse fel az FN-tudósítóba!


A csoport sordöntő meccsei:

Olaszország-Franciaország 1-1
Ezen a találkozón, a csoport rangadóján nagy taktikai csatát, kevés gólt várok. 1-1 a tippem, de mondattam volna 0-0-t is.

Olaszország-Románia 2-1
Fontos lesz, a nagyok mit játszanak majd a románokkal. Érzésem szerint az olaszok nem támadnak majd fejetlenül, súlypontáthelyezésekkel és a szélek megjátszásával kell megbontaniuk a tömörülő védelmet. Ez sikerül is nekik.

Franciaország-Románia 2-0
A románok szervezetten, szívósan fognak védekezni, megnehezítik az esélyesebb rivális dolgát. De a franciák érvényesíteni fogják az akaratukat, és meglehet, hogy még a gólkülönbségre is figyelniük kell majd ezen a mérkőzésen.

A csoport végeredménye:
1. Olaszország
2. Franciaország
3. Hollandia
4. Románia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik