Élet-Stílus

Egyhavi áramot spórol a “nagy piros gomb”

Kikapcsoltuk a tévét, monitort, rádiót? Nem biztos: a standby üzemmód csak bizonyos részeket áramtalanít, a készülék ilyenkor „észrevétlenül” fogyasztja az áramot. Nem is keveset, évente egy havi fogyasztást pörget a villanyórára – energiatippek a FigyelőNeten.

Sokan talán nem tudják, de háztartásokban található elektromos berendezések egy része – különösen a régebbi típusok – standby módban is majdnem ugyanannyi áramot vesz fel, mint működés közben!

Nem elég csak a távirányítót használni

Nem elég csak a távirányítót használni

A modernebb készülékek is sokat fogyasztanak készenléti üzemmódban, átlagosan a normál üzemmód 5-15 százalékát. Ez azért van, mert ilyenkor csak néhány alkatrészüket áramtalanítjuk, a készülékek többi része feszültség alatt marad – hívja fel a figyelmet az Energia Klub. A standby üzemmód tipikus példái a digitális órával ellátott rádiók, mikrohullámú sütők, üzenetrögzítők, a nyomtatók és a számítógép-monitorok kijelzője, illetve a távkapcsolós tévékészülékek, videók és hifitornyok.

Sajnos vannak olyan készülékek, amelyeket nem tudunk teljesen kikapcsolni, vagyis mindig standby üzemmódban vannak. Mit tehetünk ilyenkor? Vegyünk kapcsolóval ellátott elosztót, amellyel áramtalaníthatjuk készülékeinket, ha épp nincsenek használatban – vagyis: kapcsoljuk le a nagy piros gombot! Aki mégis ragaszkodik a színes, világító számlapokhoz, évente akár egy havi villanyszámlának megfelelő összeget is erre fordíthat.

A következő részben a számítógép energiatakarékos használatához adunk tanácsokat. Ha pedig a mosással, világítással és a fűtéssel is spórolna, kattintson a FigyelőNet Energiatippek rovatára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik