Élet-Stílus

Ribéry elrontotta Beckham jubileumát

A világbajnok olaszok egy góllal kikaptak Spanyolországban, a hollandok 0-3-ról fordítottak az osztrákok ellen, a németek kiütéssel győztek, a selecao pedig Pato góljával megverte a svédeket az 1958-as vébédöntő 50. évfordulóján. A portugáloknak nem sikerült a visszavágás a 2004-es Eb-döntőjéért, a franciák pedig Ribéry tizenegyesével legyőzték az angolokat.

A magyar-szlovén mérkőzés mellett világszerte 26 összecsapást rendeztek szerda este. A legnagyobb érdeklődéssel várt meccset Párizsban, pontosabban a Stade de France-ban játszották, ahol a házigazda franciák az Eb-ről lemaradó, és Fabio Capello keze alatt újjáalakuló angolokat fogadták.

A vendégeknél David Beckham 100. alkalommal lépett pályára címeres mezben, de minden bizonnyal nem szívesen fog visszaemlékezni az elveszített jubileumi csatára. A Los Angeles Galaxy középpályása egy óra játéklehetőséget kapott az olasz szövetségi kapitánytól, a mutatott produkcióval azonban nem játszotta be magát a kezdőbe. Capello az angol közakaratnak engedelmeskedve tette be a szurkolók kedvencét a csapatba, ám könnyen elképzelhető, hogy a továbbiakban nem számít Beckhamre.

Beckham utolsó fellépése címeres mezben? (Getty)

Beckham utolsó fellépése címeres mezben? (Getty)

Persze nem csak a szinte észrevétlen Becks hibája, hogy az angolok vereséget szenvedtek a vébéezüstérmestől, hiszen az egész csapat visszafogottan futballozott. A mérkőzés egyetlen említésre méltó momentumára jó fél órát kellett várni: David James elütötte a kapura törő Nicolas Anelkát, a tizenegyest pedig Franck Ribéry higgadtan értékesítette.

A világbajnok olaszok és a spanyolok összecsapásán is egy gól döntött, Iker Casillasék javára. A két dél-európai focinagyhatalom mérkőzése jóval izgalmasabban alakult a francia-angol rangadónál, az első félidőben a hazai pályán játszó spanyolok, a fordulás után pedig a vendégek játszottak enyhe fölényben. A találkozót végül David Villa bombája döntötte el: a Valencia ásza a tizenhatos bal sarkából lőtt irtózatos gólt a rövid felső sarokba.

A 2004-es finálében elszenvedett vereségért szerettek volna visszavágni a portugálok a görögöknek, de ezúttal is Otto Rehhagel csapata bizonyult a jobbnak. A hellének Georgios Karagounis (Panathinaikos Athen) két csodálatos szabadrúgásgóljával biztosították be a győzelmüket, a hajrában a tartalékos luzitánoknak (C. Ronaldo, Nani és Deco is hiányzott) Nuno Gomes révén csak a szépítésre futotta.

Győzelemmel ünnepelte 100. születésnapját a Nationalelf, amely Bázelben 4-0-ra elgázolta a nyári Európa-bajnokság társrendezőjét. A németeknek ez volt az utolsó meccsük a kerethirdetés előtt, így érthető, hogy mindenki óriási elánnal vetette magát a Svájc elleni csatába. Az első félidőben Miroslav Klose kotort be egy kipattanó labdát, a fordulás után pedig a látványos futballt játszó vendégek lerohanták ellenfelüket. A Stuttgartban futballozó Mario Gomez hat percen belül kétszer is megzörgette a hazaiak kapuját, a végeredményt pedig Lukas Podolski állította be.

A brazil válogatott Londonban játszotta újra a svédekkel az 1958-es világbajnokság döntőjét. Az 50 évvel ez előtti mérkőzés színvonalát megközelíteni sem tudták a felek, ráadásul hét (5-2 a braziloknak) helyett ezúttal egyetlen egy gólocska született. Mindkét fél a legnagyobb sztárjai nélkül lépett pályára, ám a mutatott gyenge produkcióra nem jelenthet mentséget, Ronaldindo és Kaká illetve Zlatan Ibrahimovic hiánya. A döntő gólt a kispadról érkező Alexandre Pato szerezte: a svédek cserekapusa félresikerült felszabadítása után az AC Milan fiatal sztárja az üres kapuba emelt az oldalvonal mellől.

A szerdai meccsek közül kétségkívül a legnagyobb izgalmakat az osztrák-holland összecsapás hozta. A sógorok az első félidőben óriási meglepetésre lefocizták Marco van Basten csapatát, és bő fél óra elteltével 3-0-ra vezettek a bécsi Ernst Happel Stadionban. A hollandok még a szünet előtt két gólra felzárkóztak, de a fordulás után sokáig úgy tűnt, hogy nem tudják feltörni a támadásokat teljesen feladó osztrákok védelmét. A 67. percben Heitinga faragott tovább a hátrányból, majd Hesselink a hajrában kiegyenlített. Ezzel azonban még nem volt vége, hiszen az Ajaxban futballozó Huntelaar második találatával végül 0-3-ról fordítva a győzelmet is megszerezték a hollandok.

Felkészülési meccsek:
Spanyolország-Olaszország 1-0
Gól: Villa (78.)

Franciaország-Anglia 1-0
Gól: Ribéry (32. 11-esből)

Portugália-Görögország 1-2
Gól: Nuno Gomes (75.), illetve Karagunisz (33., 60.)

Ausztria-Hollandia 3-4
Gól: Ivanschitz (6.), Prodl (18., 35.), illetve Huntelaar (37., 86.), Heitinga (67.), Venegoor of Hesselink (83.)

Svájc-Németország 0-4
Gól: Klose (23.), Gomez (61., 67.), Podolski (89.)

Svédország-Brazília 0-1
Gól: Pato (72.)

További eredmények:
Magyarország-Szlovénia 0-1
Bulgária-Finnország 2-1
Észtország-Kanada 2-0
Litvánia-Azerbajdzsán 1-0
Ukrajna-Szerbia 2-0
Dél-afrikai Köztársaság – Paraguay 3-0
Izrael-Chile 1-0
Málta-Liechtenstein 7-1
Fehéroroszország-Törökország 2-2
Románia-Oroszország 3-0
Montenegró-Norvégia 3-1
Egyiptom-Argentína 0-2
Bosznia-Hercegovina – Macedónia 2-2
Szlovákia-Izland 1-2
Dánia-Csehország 1-1
Luxemburg-Wales 0-2
Lengyelország-Egyesült Államok 0-3
Észak-Írország – Grúzia 4-1
Belgium-Marokkó 1-4
Skócia-Horvátország 1-1
Mexikó-Ghána 2-1
Peru-Costa Rica 3-1
Ecuador-Haiti 3-1
Venezuela-Bolívia 0-1
Honduras-Kolumbia 2-1
Jamaica-Trinidad és Tobago 2-2
Andorra-Lettország 0-3
Örményország-Kazahsztán 1-0
Tunézia-Elefántcsontpart 2-0
Algéria-Kongó 0-1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik