Élet-Stílus

Szigorodik a pontrendszer

Megszavazták a közlekedési pontrendszer szigorodásáról szóló törvényt. A jogszabály kidolgozói szerint kevés a rendőr, így a szabálysértési pontszámok megemelésével próbálják elrettenteni a szabálytalankodókat. Bíznak benne, hogy ezután kevesebben halnak meg az utakon.

Január 1- jétől 3 ponttal emelkedik a közúti szabálysértések miatt kiosztott pontok száma, így a szándékos szabálysértők 10 pontot, a gondatlanok pedig 7 pontot kapnak. Ha valaki egyszerre több bűncselekményt is elkövet, akkor még plusz 5 pontot kap.

Ha valaki csak szabályt sért, akkor 1 és 6 pont között kap az elkövető, több szabálysértés esetén pedig a kisebb szabálysértés felével toldják meg a büntetést.


Tiszta lappal indulhat viszont az, aki tanul hibájából, még akkor is, ha notórius szabálysértő – olvasható ki a közúti közlekedésről szóló törvény módosításából.


Az eredeti törvény nem volt elég hatékony

A hétfőn elfogadott módosítás indoklásában az olvasható, hogy a pontrendszer 2004-es bevezetése nem csökkentette a balesetek számát a várt mértékben, viszont több közúti ellenőrzésre nincs lehetőség, hiába forszírozták ezt többen. Ezért döntöttek úgy, hogy a pontszámok drasztikus emelésével igyekeznek kiszűrni a forgalomból a rendszeresen balesetet okozókat.

Aki ugyanis eléri a 18 pontot, attól bevonják a jogosítványt, és csak utánképzést követően kaphatja vissza. Aki ezt szeretné elkerülni, az ezentúl a helyi jegyzőnél érdeklődhet az eddigi teljesítménye után, és ha sokallja, önkéntes utánképzéssel csökkentheti pontjai számát. 12 pontig 9-et vonnak le, afölött pedig hatot. Akinek viszont bevonják az engedélyét, annak az összes pontját törlik.


7 pontot ér egy baleset

Az igazságügyi miniszter által benyújtott módosító javaslat melléklete szerint szándékos elkövetésnek minősül a segítségnyújtás elmulasztása, a veszélyeztetés, az ittas (vagy bódult) állapotban történő vezetés és a cserbenhagyás. A baleset okozása – mivel az eredhet gondatlanságból is – csak 7 pontot ér.

A törvény alól nehezebb lesz ezentúl kibújni, mert akinek – magyar engedély alapján kiállított – külföldi jogosítványa van, arra is vonatkozik ezentúl a szabály, így jövőre már nem lehet azt megcsinálni, hogy valaki csak a magyar jogosítványát adja le, utána pedig a külföldivel jár tovább.


Az Országgyűlés hétfői ülésén megszavazta a 2008-as költségvetési törvényt, szintén igent mondtak a tb-törvényre, döntöttek a népszavazás tavaszi kiírásáról, valamint megszavazták az autósok új felelősségre vonási rendszerét, döntöttek az élettársi kapcsolatokról, és elsőként mi ratifikáltuk az EU új szerződését. Nem vették napirendre viszont az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságáról szóló tervezetet, az ombudsmanjelölteket pedig leszavazták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik