Élet-Stílus

A FINA is felmentette Kovács Ágnest

Kovács Ágnes megúszta: a nemzetközi szövetség (FINA) ugyanis elfogadta a MÚSZ fegyelmi bizottságának döntését, miszerint Kovács Ágnes nem követett el doppingvétséget október 30-án, amikor fontos találkozója miatt úgy távozott a Kőér utcai uszodából, hogy nem szolgáltatott elegendő mintát. Az olimpiai bajnok úszó ügye ezzel lezártnak tekinthető.

Kapcsolódó linkek

uszas.lap.hu
sport.lap.hu

Kovács Ágnes október 30-án versenyen kívüli, előre be nem jelentett doppingellenőrzés során 25 milliliter mintát szolgáltatott, mely az előírt minimummennyiséget (75 ml) nem érte el.

Ezt követően a további mintaszolgáltatást a sportoló, hivatalos elfoglaltságával indokolva megtagadta, és a megtagadás tényét írásban is elismerte. A magyar szövetség (MÚSZ) fegyelmi testülete november 15-én azzal az indokkal felmentette az olimpiai bajnok úszót, hogy „nem valósított meg doppingvétséget”.

A határozat a Nemzetközi Nemzetközi Úszó Szövetség elé került, és a FINA jelezte, elfogadja a MÚSZ fegyelmi bizottságának döntését. Cornel Marculescu, a szervezet igazgatója szerint (is) teljesen valószínűtlen, hogy a sportoló azért talált ki ürügyet, hogy elkerülje a mintavételt. A FINA egyébiránt úgy ítéli meg, hogy az ominózus mintavételi eljárás nem követte a nemzetközi szabályok szokásos rendjét.


A FINA is felmentette Kovács Ágnest 1

Vége a cirkusznak (MTI)


„Elvárható lett volna, hogy egy kísérőt nevezzenek ki a sportoló mellé, aki a találkozót követően visszakíséri őt a mintavételi eljárás színhelyére. Mindezt a nemzetközi mintavételi szabvány egyik paragrafusa rögzíti” – olvasható a FINA által küldött levélben, melynek záró részében Marculescu, arra kérte a magyar szövetséget, hogy a fent említett aggodalmakat továbbítsa a magyar doppingellenőrzési hatóság számára. Ugyanakkor leszögezte, az eset nem szolgálhat precedensként. A FINA a továbbiakban is szigorúan elvárja, hogy a mintavételt mindenkor fejezzék be, és annak időleges megszakítását csak egészen különleges esetekben tartják elfogadhatónak.

“Természetesen nagyon örülök a döntésnek. Erre számítottam, hiszen nem követtem el hibát, ezt igazolja a FINA felmentő határozata is. Biztos ugyan nem lehettem benne, de végig bíztam abban, hogy ilyen ítélet, igazságos döntés születik” – reagált felmentése hírére Kovács Ágnes az MTI-nek.

Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök a FINA döntésének birtokában Kovács Ágnes doppingügyét lezártnak tekinti, az olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok, hétszeres Európa-bajnok klasszis most már nyugodtan készülhet a jövő csütörtökön kezdődő rövidpályás Eb-re, az ott elért eredményét biztosan nem semmisítik meg. Az elnök külön köszönetet mondott Ruza József főtitkárnak, a MÚSZ fegyelmi bizottságának, a maga nevében sajnálatát fejezte ki, hogy a sportolót meghurcolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik