Élet-Stílus

Csúcsfogyasztó: aranyozott gyorséttermi kokainkanál

Egy gyorsétteremi kanál bearanyozása már önmagában is bizarr. Azután pedig főként, ha kiderül, hogy a McDonald's a kanalat kivonta az éttermeiből, mert kiderült, hogy egyesek nem elsősorban a kávéjuk kavargatására, inkább kokain felszippantására használták.

Forma–1 két keréken
Kacsalábon forgó paloták
Vége a bebábozódásnak


A McDonald’s praktikus keverőkanala egy formatervezési bravúr: pont akkora, hogy kényelmesen fogható legyen, ugyanakkor elég nagy ahhoz is, hogy ténylegesen keverni lehessen vele. A praktikus forma és elérhetőség tette a kokainfogyasztók számára tökéletes kanállá. A dolognak híre ment, a gyorsétterem a 70-es években ki is vonta az ominózus kanalat az éttermeiből. A kultikussá vált keverőkanál is gyorsan az aukciós weboldalak egyik keresett tétele: kb. annyiért lehet lecsapni rá, mint amennyibe anno a kávé került, ami mellé adták.


Csúcsfogyasztó: aranyozott gyorséttermi kokainkanál 4

Képgaléria: Nézze meg, hogyan értelmezték újra a kanalat!



A kanál Tobias Wong designer fantáziáját is megmozgatta, aki aranyozott formában értelmezte újra, 18 karátos arannyal vonta be, és láncot is mellékelt hozzá, hogy nyakban hordható legye. A 300 dollárt kóstáló kanál a tervező szerint „ironikus képet ad arról, hogy a kultúra hogyan határozza meg egy tárgy funkcióját, és ad neki státust”. A McDonald’s jogászainak humorérzékére azonban nem volt pozitív hatással a mű: az aranyozott változatnak is hamar illegalitásba kellett vonulnia – a tervező többi terméke azonban igen populáris lett.

Tobias Wong oldala


Kövesse nyomon Csúcsfogyasztórovatunkban a high-end fogyasztói ipar és tárgykultúra peremvidékének fejlődését! Csúcsfogyasztó rovat – a címlap alján!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik