Élet-Stílus

Peking 2008: veszélyben az olimpia?

Egy orvoscsoport kételkedik abban, hogy Peking levegője megfelelő minőségű lenne, mivel a kínaiak visszatartják a korábban elvégzett légszennyezettségi vizsgálat részleteit.

Kapcsolódó linkek


olimpia.lap.hu
sport.lap.hu

A kínai hatóságok augusztusban, a 2008-as olimpia alatt is alkalmazandó „szennyezéscsökkentő” intézkedések során elvégzett mérései azt mutatták, hogy a főváros levegőjének károsanyag-tartalma a megszokott értékekhez képest 15-20 százalékkal alacsonyabb lett.

A közölt adatokat azonban kétkedve fogadta Ken Fitch sportorvos és csapata. Az ausztrálok úgy vélekednek, hogy a szmog akár az olimpikonok teljesítményét is befolyásolhatja majd az ötkarikás játékok alatt.
„Hitetlenkedve állunk a légszennyezettség kínaiak által közölt nagymértékű csökkenésének bejelentése előtt. Mindenképpen szükségünk lenne a részadatok ismeretére, hogy teljesen megnyugodhassunk” – nyilatkozta Fitch doktor hétfőn, egy olimpiával kapcsolatos orvosi és egészségügyi fórumon, Sydney-ben.

„Remélem, a jövő hétre, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság orvosi tanácsa összeül a kínai szervezőkkel Monacóban, már birtokában leszünk a részletezett pekingi kimutatásoknak” – tette hozzá az orvos, aki 1972 óta dolgozik az Ausztrál Olimpiai Bizottságnak.

Szerinte az ázsiai ország fővárosának szmogos levegője akár asztmás megbetegedéseket is előidézhet, emellett a nagyfokú légszennyezettség szívproblémákhoz vezethet, főleg a nagy állóképességet igénylő versenyszámok – mint amilyen a maratoni futás, a triatlon, az országúti kerékpározás vagy a gyaloglás – résztvevőinél. Elővigyázatosságból az Ausztrál Olimpiai Bizottság minden indulónak azt javasolja, minél később, lehetőleg a verseny előtt négy-öt nappal utazzon csak el Pekingbe.

Ezzel együtt a szakember bizakodik, hogy a kínaiak az ígért értékek alá tudják szorítani a légszennyezési mutatókat az ötkarikás játékok kezdetéig.
„Mindenkinek az indulók egészsége a legfontosabb, így meg vagyok győződve arról, hogy Kína nem fogja eljátszani a lehetőséget, amit az olimpia megrendezésével kapott. De azért nyomás alatt kell tartani az országot!” – nyomatékosította intelmeit az ausztrál szakember.

Pekingben – a házigazdák ígérete szerint – az olimpia előtt leállítják a gyárakat, és a gépjárművek nagy részét kitiltják a fővárosból. Jacques Rogge NOB-elnök korábban kijelentette: túl magas légszennyezettség esetén egyes versenyszámok halasztásával, végső esetben törlésével kell számolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik