Élet-Stílus

Egymilliárdból ünnepeljük jövőre a reneszánszot

Mintegy százötven program, köztük számos kiállítás, tudományos konferencia, gasztronómiai esemény várja az érdeklődőket a 2008. január 22-én, a magyar kultúra napján kezdődő Reneszánsz Év keretében országszerte.

A programsorozatot Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából rendezik meg. „Itt nem egy megemlékezésről, nem egy esemény felelevenítéséről lesz szó, hanem egy gondolkodás, egy mentalitás, egy életforma bemutatásáról” – mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden. Kiemelte: a Reneszánsz Év a megújulást, a változást és az ember állandó újjászületését állítja a középpontba.

Az egy éven át tartó eseménysorozat a gasztronómiától a tudományig, a gyermekprogramoktól az internetes honlapig olyan kínálatot vonultat fel, amelyben nagyon különböző társadalmi rétegek, különböző korú emberek is megtalálják az érdeklődésüknek megfelelő rendezvényt – hangsúlyozta Hiller István, aki úgy számolt: az eseményre fordítandó költségek egymilliárd forint alatt „nem állnak meg”.

66 múzeum kapcsolódik be

Thuróczy Zoltán, Reneszánsz Programiroda vezetője a sajtótájékoztatón azt közölte, hogy a megszokottól eltérő programok egyrészt visszatekintenek a reneszánsz hagyományokra, másrészt bemutatják a modern reneszánszot, azt, hogy mit jelent az újjászületés a modern ember számára.

A Reneszánsz Év programjait az Oktatási és Kulturális Minisztérium keretében működő iroda koordinálja. A rendezvények nem a fővárosra koncentrálnak, a vidéki és a határon túli közönséget is megszólítják – tette hozzá.

Az év eseményeiben jelenleg 66 múzeum és kiállítóhely vesz részt; 20 intézménnyel, 25 egyesülettel és szervezettel vették fel a kapcsolatot. Hét tárca is bekapcsolódik az eseménysorozatba.

Mediciek, Vitéz János, Mátyás

Az írásos összegzés szerint a kiállítások sorát a Szépművészeti Múzeum kezdi a Mediciek korát bemutató átfogó tárlattal. De bekapcsolódik a programokba egyebek mellett az Országos Széchényi Könyvtár Lux Pannoniae; Vitéz János és a magyarországi humanizmus kezdetei című kiállításával.


Egymilliárdból ünnepeljük jövőre a reneszánszot 1


A Mátyás király trónra jutása után Magyarországon meghonosodott reneszánsz képzőművészet emlékeit mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria tárlata, a Budapesti Történeti Múzeumban pedig Mátyás király udvarát állítják a középpontba. Az itáliai reneszánsz majolikaművészet emlékeit vonultatja fel az Iparművészeti Múzeum kiállítása.

Vidéken egyebek mellett az ozorai várkastélyban kiállítás, Gyulán reneszánsz karnevál, Diósgyőr várában Királynék Tavasza című rendezvény várja a közönséget. Az évben kiemelt szerep jut a tudományos programoknak is, köztük 2008 májusában a világ vezető kutatóinak részvételével nemzetközi konferenciát tartanak a reneszánsz koráról Magyarországon. Kolozsvárott Mátyás koráról és a Hunyadi családról rendeznek tudományos tanácskozást.

A keddi sajtótájékoztatóval egy időben indult el a programsorozat honlapja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik