Élet-Stílus

Magyarokkal rajtol a Premier League

Hiába erősítette meg jelentősen a keretét a Liverpool együttese, nagy meglepetést okozna, ha a szombaton kezdődő angol labdarúgó Premier League 2007/2008-as pontvadászata végén nem a címvédő Manchester United vagy a Chelsea sztárjai ünnepelhetnének.

Kapcsolódó linkek

angolfoci.lap.hu
sport.lap.hu

A nyári holtszezonban szinte minden klub nagybevásárlást tartott, a csapatok rekordösszegért frissítették fel kereteiket, s összesen 350 millió fontot költöttek új játékosokra. A költésben élen járt a két manchesteri alakulat. Sir Alex Fergusonék ugyan sok játékost nem hoztak az Old Traffordra, de Owen Hargreaves, Nani, Anderson és Tevez komoly játékerőt képvisel. A Cityhez nemrég új tulajdonos érkezett, aki a Sven-Göran Eriksson jókora összeget bocsátott a rendelkezésére. A kisebbik manchesteri alakulat ennek ellenére nem álmodozhat dobogós helyezésről.

A Liverpool már annál inkább. A liverpooli szurkolók nemcsak sikeres rajtban reménykednek, hanem egyértelműen azt várják, hogy kedvenceik hosszú idő után újra bajnoki címet szerezzenek. Ezt az elképzelést úgy tűnik, a vezetőség is osztotta és nyilván ezért szerződtette többek között a spanyol Fernando Torrest, akiért klubcsúcsot jelentő 36 millió eurót fizettek az Atlético Madridnak. A keret idáig is elképesztően erős volt, nem véletlen, hogy három éven belül két BL-döntőt játszottak, de a hazai bajnokságban a papírforma alapján simán nyerhető meccseket nem sikerült hozniuk.


Magyarokkal rajtol a Premier League 1

rRooney-ék a favoritok (MTI/EPA)


Kibabráltak a nézőkkel

Az angol pontvadászat idén a Eurosport2 láthatják az érdeklődök. A csatornát májusban a háztartások 3,3 százalékában lehetett csak fogni, és azóta a szolgáltatók közül csak a Fibernettel sikerült megegyezni.

A Chelsea nem költekezett

A bajnok MU például az elmúlt szezonban a 38. forduló alatt 21 ponttal gyűjtött többet, mint a Liverpool. Ez hét győzelem, és kétséges, hogy Torresszel sikerülhet az a különbséget kiegyenlíteni. A spanyol támadó mellett csak az Ajax-os Ryan Babel reménykedhet abban, hogy rendszeresen szerepel a csapatban. Bármennyire is szeretnénk, erre Németh Krisztiánnak és Simon Andrásnak még biztosan várnia kell. Ráadásul nem tudni, hogy Torres miképpen tud alkalmazkodni a szigetországi stílushoz. Volt már arra jó néhány példa, hogy ez nem mindig alakul zökkenőmentesen. Gondoljunk csak Sevcsenkóra…

Ezzel el is érkeztünk a MU mellett a bajnoki cím másik nagy esélyeséhez. A Chelsea tavaly elsősorban a kispad „rövidsége” miatt nem tudott sorozatban harmadszor is bajnoki arannyal kedveskedni a szurkolóinak. John Terry és Peter Cech hosszú ideig sérülés miatt nem állt Jose Mourinho rendelkezésére, és az év közben elhullajtott pontok a végelszámolásnál soknak bizonyultak a ritkán hibázó manchesteriekkel szemben. Az elmúlt évekhez képest egyelőre (az átigazolási szezon augusztus 31. tart) meglepően visszafogott volt a londoni klub. Mindössze egy játékos érkezett a Chelseahez, aki komoly erősítést jelent. Florent Malouda a felkészülési meccseken is megmutatta, hogy érdemes volt rá 13,5 millió fontot áldozni. Sidwell, Pizarro, Tal Ben Haim csak egy komoly sérüléshullám esetén kaphat helyet a kezdőben.

Az Arsenallal kapcsolatban talán a legnehezebb tippelni. Arsene Wenger fiatal csapata bárkit meg tud verni. Ezt tavaly is bebizonyították: a három nagy rivális ellen meglepően jól teljesítettek (a bajnok Manchester Unitedet például idegenben és hazai pályán is elverték), és olyan ellenfelek ellen botlottak, akik ellen nem illett volna (a korántsem acélos West Hamtől oda-vissza kikaptak). Thierry Henry-val ráadásul a klub emblematikus figurája és leggólveszélyesebb játékosa távozott Londonból.

Magyarok a legerősebb bajnokságban

Magyar játékosok is bekapcsolódnak a pontvadászatba a hétvégén. A bajnokság a Fülöp Mártont is foglalkoztató Sunderland és a Tottenham Hotspur összecsapásával indul szombaton kora délután. A magyar portásnak nem sok esélye van arra, hogy a kezdőben szerepeljen, miután a klubja kilencmillió fontért megvásárolta Craig Gordont, a skót válogatott hálóőrét. A szigetországban még egyetlen klub sem fizetett ennyit egy kapusért. A Sunderlandtől már az szép teljesítmény lenne, ha sikerülne egy évig meghosszabbítaniuk az élvonalbeli tagságot.

Máté Péter csapata, a Reading tavaly éppen csak lemaradt a nemzetközi szereplést jelentő helyekről. Az idény meglepetéscsapata a küszöbön álló szezonban nyilván javítani szeretne, de erre az angliai mezőny kiegyensúlyozottságát elnézve nem sok az esély. Máté tavaly egyetlen egy Premier League meccsen szerepelt, és idén sem számíthat sokkal többre.

És ott vannak még Stieber Zoltán is, aki az Aston Villánál vár a nagy lehetőségre. A magyar fiatalok közül amúgy neki van a legnagyobb sansza arra, hogy a szezon során bemutatkozzon a világ egyik legerősebb bajnokságában.

Átigazolási tábla (Eurosport)

Premier League, első forduló:
Szombat
Sunderland-Tottenham Hotspur 13:45 ó
Bolton Wanderers-Newcastle United 16
Derby County-Portsmouth 16
Everton-Wigan Athletic 16
Middlesbrough-Blackburn Rovers 16
West Ham United-Manchester City 16
Aston Villa-Liverpool 18:15

Vasárnap:
Arsenal-Fulham 13 ó
Chelsea-Birmingham City 14:30
Manchester United-Reading 17

Ajánlott videó

Olvasói sztorik