Élet-Stílus

Kisteleki: megérdemeljük az Eb-t!

Kisteleki István, a honi szövetség vezetőjeként a magyar-horvát pályázat egyik kulcsembere bizakodva utazik el a Cardiffba, ahol szerdán kihirdetik a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság helyszínét. Az FN-nek adott exkluzív interjújában az MLSZ-elnök elmondta, ha esetleg nem nyerünk, ő többet nem kandidálna. Most vagy soha!

– Nagyon izgul?

– Nem vagyok az a típus, de miért kellene izgulnom?

– Mert nagy tét. Sokak szerint csak az Eb-rendezés mentheti meg a halódó magyar labdarúgást.

– Én ezt nem így látom. A szövetségnek ugyanis precízen kidolgozott, dokumentált programja van, amely garantálja a labdarúgásunk fejlődését. Akármilyen döntés is szülessen szerdán, a magyar futball bizonyosan fejlődni fog, csak hát nem olyan ütemben, azaz nem olyan gyorsan , mintha mi kapnánk meg a kontinensviadal rendezési jogát.

– Ha mi nyerünk, eljön a Kánaán?

– Az emberek talán még nem is látják át igazán, hogy milyen hatalmas lehetőség előtt áll Magyarország, nem is elsősorban a futballunk. Csak meg kell kérdezni a nálunk jóval előrébb tartó németeket, mennyit segített, milyen óriási hasznot hozott nekik a világbajnokság megrendezése. Amennyiben megkapjuk az esélyt nagyon bízom ebben , az kapásból negyvenezer új munkahelyet jelentene, de a gazdasági és infrastrukturális fejlődésen, illetve a turizmus fellendülésén túl helyreállna az országunk nimbusza, és a megfelelő módon elhelyezkedhetünk Európában. Nincs ebben túlzás, ránk figyelne a világ.

– És lenne itt jó futball is?

– Azt persze nem állítom, hogy kedvező döntés esetén bármelyik magyar csapat majd jól elkalapálja a Manchester Unitedet, azt viszont igen, hogy minden egyes elemében és jelentős tempóban fejlődne a magyar labdarúgás, és nagyon sokat változna a körülményeit és megítélését tekintve is. Nem beszélve arról, hogy megújulnának a létesítmények, garantált lenne a kulturált szórakozás, emellett rengeteg ember, főleg gyerek kapna kedvet a sportághoz, és olyan befektetők látnának lehetőséget benne, akik most bizony messzire elkerülik.


Kisteleki: megérdemeljük az Eb-t! 1

Nagyot léphetne elõre a magyar futball (MTI)


Kisteleki: megérdemeljük az Eb-t! 2
– A döntéshozókat befolyásolhatja-e az a szikár tény, hogy a jelenlegi magyar labdarúgás – enyhén fogalmazva – nem tényező Európában?

– Ennek most nincs jelentősége. Az olaszok a világbajnoki cím védői, velük e téren nem is versenyezhetnénk. Az ötvenes-hatvanas években viszont még minket csodáltak, mi tanítottuk meg futballozni a világot. A pályázatunk arculatának kialakításakor tudatosan építettünk a dicső múltunkra, illetve a legendáinkra, Puskásra, Grosicsra, Buzánszkyra, és az Eb-rendezésen túl arra kérjük az esélyt, hogy a futballunk újra a régi fényében csilloghasson.

– Több helyütt elhangzott már, hogy a magyar-horvát Európa-bajnoki pályázat a legjobb, a legerősebb. Akkor hát behűthetjük a pezsgőt szerdára?

– Az előző két kandidálásunkat tekintve más szemlélettel készült a mostani pályázat Gyárfás Tamás vezetésével. Alaposan és keményen dolgoztunk, és többen is megerősítették, nagyon erős, a riválisainknál sokkal jobb anyagot teszünk le a döntéshozók elé, és erre az eredménytől függetlenül büszkék lehetünk. Ha pályázat minősége lesz a döntő, 2012-ben nálunk lesz az Eb, ugyanakkor merőben más szempontok mentén is megszülethet a helyszín kijelölése, például biztonsági, gazdasági helyzet, a labdarúgás milyensége, de még az európai szövetséghez tartozó szponzori kör befolyása is dönthet.


Kisteleki: megérdemeljük az Eb-t! 3

Az elnök és az egyik legenda: Kisteleki és Grosics (MTI)



– A pályázatunk lehet tökéletes, de szintén fontos annak menedzselése.

– Úgy gondolom, most ezen a téren sincs lemaradásunk. Megkerestünk, felhívtunk, meghívtunk mindenkit, illetve elutaztunk ahhoz, aki csak számít, beszéltünk velük, igyekeztünk meggyőzni őket. A cardiffi prezentáción ott lesz a magyar és a horvát miniszterelnök is, erősítve ezzel azt a szándékot, hogy igenis mi akarjuk rendezni a 2012-es a labdarúgó Európa-bajnokságot.

– Ebben a versenyben mellettünk még ketten méretettnek meg. Foglalkozzunk a riválisokkal is, elsőként a legkeményebbel, Olaszországgal.

– Nagyon erősek az olaszok, ők az országuk és a labdarúgásuk erejével igyekeznek elnyerni a 2012-es kontinensviadal rendezési jogát.

– Ukrajna és Lengyelország.

– Tulajdonképpen nekik is ugyanaz a stratégiájuk, mint a miénk, ők is azzal érvelnek, hogy Kelet-Európa még sohasem rendezett labdarúgó-világversenyt, és hozzánk hasonlóan bíznak az európai szövetség által hangoztatott felzárkóztatási szándékban, emellett oroszlánként harcoló vezetőjük van.

– Számíthat-e az, hogy az olaszoknak és lengyeleknek is vannak gondjaik?

– Egy biztos, nem hátrány, hogy nálunk a horvát szurkolók kisebb olaszországi incidensét leszámítva nem voltak balhék, míg a lengyel szövetséget egy időre felfüggsztették, Olaszországban pedig nagy méreteket öltött a futballbotrány, a minap például nyolc bírót tiltottak el a meccsek manipulálása miatt

– Mi már harmadszor próbálkozunk, és már kétszer kudarcot vallottunk. Kedvezőtlen esetben érdemes lenne-e újra megpályázni az Eb-rendezést?

– Az elnöki véleményem az, hogy nem, én legalábbis nem pályáznék még egyszer. Mondom is miért: annyi mindent beletettünk ebbe a pályázatba, annyit dolgoztunk, hogy ha ezek után sem kapjuk meg az Európa-bajnokságot, akkor nem lenne érdemes mindezt újrajátszani, ráadásul az egészet előlről kezdeni.

– Akkor most vagy soha?

– Ez a mostani kandidálás a pályázat milyensége és elfogadottsága okán már most sikertörténet. Persze benne van a pakliban, hogy nem kapjuk meg az Eb-t, de inkább arra gondolok, hogy győzünk. A hazaérkezésünk napjára kibéreltük a Hiltont, ünnepelni szeretnék ott és nem magyarázkodni, bár vereség esetén sem kellene, hiszen mindent elkövettünk a siker érdekében, ezért emelt fővel járhatunk. Világ életemben pozitív szemléletű voltam, ezért hiszem, sőt meggyőződésem, hogy nyerünk. Egyszerűen azért, mert megérdemeljük!


A magyar-horvát pályázat kampánydala (mlsz.hu).



Játsszon az FN BL-Tippjátékán. Az egyszerű tippelésen túl most ismerőseivel, barátaival saját csoportokat (ligákat) is létrehozhat, és értékes nyereményekkel is gazdagodhat.
Irány a Tippjáték!


Ajánlott videó

Olvasói sztorik