Élet-Stílus

Gyárfás: megjósolhatatlan az eredmény

Szerdán Cardiffban döntenek a 2012-es Európa-bajnokság helyszínéről. A magyar-horvát pályázat hazai vezetője, Gyárfás Tamás szerint a mi anyagunk a legerősebb, de ez csak elvileg sorsdöntő, valójában mellékes körülményeken múlik.

Rengeteg hír, nyilatkozat jelent meg az esélyekről. A FIFA elnökének a szavait is félreértelmezték. Ön hogy látja, hogy állunk?

Nekem már fogalmam sincs. Percenként érkeznek az újabb hírek, rengeteg vélemény látott napvilágot, engem is percenként hívnak. De ezekkel nem szabad foglalkozni, mert csak beleőrül az ember. Mi a pályázatra koncentrálunk. Azt merem vállalni, hogy a mi anyagunk erősebb, mint a vetélytársaké. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy a magyar labdarúgásnál – nem bántani akarom őket – erősebb az olasz, és a lengyelek illetve az ukránok, na meg a horvátok is előttünk járnak. A pályázatban elsők vagyunk, elszántságban, eltökéltségben úgyszintén, de vannak nyilvánvaló hátrányok.

A pályázati anyagnak mekkora szerepe van a döntésben?

Hivatalosan úgy lett meghirdetve, hogy a legjobb pályázat nyer. Tehát nem azt vizsgálják, ma kinek van több stadionja, hanem ki garantálja, hogy 2012-ben optimális feltételeket biztosít.

Hogy a háttérben mi történik, az más kérdés. A magyaroknak nincsen az UEFA-ban végrehajtó bizottsági tagjuk. Maga a bizottság 14 tagból áll, ebből 12 szavaz, az olasz és az ukrán a érdekeltsége miatt nem voksolhat. De ahogy szoktam mondani, együtt reggeliznek, ebédelnek és vacsoráznak. Én az európai úszószövetség hasonló bizottságának vagyok a tagja, és jó páran jártak már nálam, ismerem a családjaikat, van kontaktus.

Na most ha úgymond szólok a havernak, hogy ez nekünk nagyon fontos, de a pályázat nem olyan szép, és legközelebb neki lesz valami fontos, és akkor majd én szavazok rájuk. Nem tudni mi zajlik a kulisszák mögött. Hogy ezek aztán milyen súllyal esnek a latba, az egy pszichodráma. Ki se akarom találni, félek attól, hogy ez is lehet tényező.

Mi szólhat mellettünk?

A pályázat a követelményeknek maximálisan eleget tett. Megrajzoltuk, tervezőkkel alátámasztottuk, garanciával biztosítottuk, hogy felépülnek a stadionok. Az olaszok csak annyit mondanak, hogy már kész, ki kell nézni az ablakon.

Az UEFA-nak, mint sportszervezetnek arra kellene törekednie, hogy fejlődjön a sportág. Az olaszok ha kapnak most egy újabb támaszt, akkor még jobbak lesznek, ha mi kapunk, akkor elindulunk felfelé. Ha az a célja a szövetségnek, hogy nőjön a különbség a toppon lévő és az elmaradottak között, akkor az olaszok nyernek, de úgy gondolom, hogy a gyengeségünk lehet az erényünk.

Rutinos pályázónak számít, tavaly Ön hozta el Magyarországra az úszó Európa-bajnokságot, decemberben pedig rövidpályás úszó Eb-t. Mi a siker titka?

Én csak a munkában hiszek. Úgymond cserben is hagytam az úszóimat, hiszen nem utaztam ki velük a világbajnokságra, de Melbourne-ből nem lehet intézni az ügyeket, de ez csak egy példa. Még sok feladat van hátra. Úgy dolgozzunk, hogy az adott napon mutatott teljesítményen múlik a pályázat sikere, nem dőlünk hátra. Ez volt az úszó Eb-knél is. Más kérdés, nem lebecsülve az úszást, hogy itt összevethetetlenül több a munka. Sokkal komolyabb sportrendezvényről, több pénzről van szó. Ez más nagyságrend.

Tizenkét bizottsági tag szavazatán múlik minden. Velük nyilván számtalan alkalommal találkozott már.

A sportvezető sajátja a futballban, az úszásban és a vízilabdában egyaránt, hogy hunyorog. Egy biztató fejbólintás kíséretében hunyorít, de ennek nem lehet hinni. A vb-tagokat a szövetségek vezetői választották meg, tehát a magyar szervezet is részt vett a kiválasztásukban. Ötvenhárom tagországa van az UEFA-nak, öten érdekeltek, akiknek persze vannak barátaik. Soha nem fogjuk megtudni, hogy ezek a hunyorítások mit is jelentenek, hiszen a szavazás titkos.

Több mint háromszázan tájékoztattak már arról, hogy épp akivel beszéltek, az velünk van. Még azt se mondom, hogy ez hazugság. Benne van a sportban, hogy soha nem fogod megtudni, ki van veled illetve ellened. Olyan ez a szavazás, mint maga az élet: tele van egyezségekkel. Csak magunkban bízhatunk és az elvégzett munkában.

Játsszon az FN BL-Tippjátékán. Az egyszerű tippelésen túl most ismerőseivel, barátaival saját csoportokat (ligákat) is létrehozhat, és értékes nyereményekkel is gazdagodhat.
Irány a Tippjáték!


Ajánlott videó

Olvasói sztorik