Élet-Stílus

Majdnem Doors-koncert lesz Budapesten

Július 7-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon koncertezik a legendás Doors billentyűse és gitárosa által létrehozott zenekar. Jim Morrison 1971-es halála óta többször próbáltak összeállni a zenészek, eddig nem nagy sikerrel. Most a zenekar 40. évfordulójára összehozták a Riders On The Storm projektet.

Jim Morrison 1971-ben, Párizsban halt meg. Halálának körülményeiről az óta is misztikus legendák és ellentmondásos hírek keringenek. Mindenki tudja, hogy Jim Morrison pótolhatatlan, de ez az este mégis megpróbál a legautentikusabb személyek bevonásával – a The Doors zeneszerzőivel és zenészeivel – emléket állítani ennek a legendának.

40 éves évforduló

A 2007-ben van a The Doors alapításának 40. évfordulója, mivel a kaliforniai Venice Beach-i zenekar első lemeze 1967-ben jelent meg. 2007. februárjában a zenekar elnyerte a Grammy életmű-díját valamint csillagot kapott a Hollywood hírességek sétányán. A Doors alapító tagjai Ray Manzarek és Robby Krieger választotta ki a Fuel ex-énekesét Brett Scallionst, hogy a Riders On The Storm című projektjük frontembere legyen.

„Brett a fedélzeten van már, és nagyon örülünk, hogy csatlakozott hozzánk. Fantasztikus hangja van, és nagyon karizmatikus egyéniség” – mondja a billentyűs Manzarek. “Jim Morrisont sohasem lehetett helyettesíteni, de ez a projekt másról szól – magyarázza Krieger. “Arról, hogy tested adjunk annak a munkának, amit Jimmel végeztünk.”

A Doors a ’60-as évek egyik legjelentősebb és talán legkultikusabb zenekara volt. A zenekar 5 éves pályafutása alatt nem jutott el Magyarországra és Európában is csak pár koncertet adott Skandináviában, a Benelux államokban, Angliában és Németországban.

Doors – Morrison nélkül

A Doors Morrison halála után egy darabig folytatta a zenélést. Eleinte megpróbálták Morrison-t más énekessel helyettesíteni, Krieger és Manzarek átvette a vokált és két albumot is megjelentettek. 1971 Other Voices és 1972 Full Circle. Other Voices jó kritikákat kapott ugyan, de sikeres nem volt. Emiatt sokat kritizálták őket és kereskedelmi szempontból sem érte meg a lemez. Az ezután következő Full Circle megjelenése után a zenekar feloszlott, érezve hogy Morrison nélkül már nem az igazi.

1991-ben Oliver Stone megjelentette filmjét, a The Doors-t Val Kilmer-rel a főszerepben, aki Morrison-t játszotta (a filmben John Densmore, a Doors dobosa is megjelent). Amíg sokakat lenyűgözött Kilmer játéka, a filmben sok tévedés volt és a zenekar tagjai később kinyilvánították elégedetlenségüket Stone-nak, aki sokszor irányíthatatlan őrültként ábrázolta Morrison-t a filmben.

A dobos beszólt

2002-ben Manzarek és Krieger újraalakította a The Doors-t The Doors 21st Century néven. Morrison helyét egy angol énekes, Ian Astbury vette át, aki korábban a The Cult együttes énekese volt. Angelo Barbera Krieger zenekarából lett a basszusgitáros. Az első koncertjükön bejelentették, hogy John Densmore nem lép fel – betegség miatt nem tudott játszani.

Később Densmore többször is kijelentette, hogy őt meg sem hívták az együttesbe. 2003 februárjában felszólítást hozott korábbi társainak, ami azt tartalmazta, hogy nem használhatják majd a The Doors nevet. Ezt bíróságon megtámadták és májusban elvetették, azonban Manzarek többször is kijelentette nyilvánosan, hogy Densmore meghívója az új zenekarba még mindig érvényes. Mindezek mellett Morrison és Courson családja is csatlakozott Densmore-hoz próbálva megakadályozni Manzarek-et és Krieger-t a The Doors név használatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik