Élet-Stílus

Schumacher nyert és visszavonul

Michael Schumacher nyerte a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság tizenötödik futamát, az Olasz Nagydíjat. A verseny végeztével a Ferrari közleményben tudatta, hogy a szezon végén a hétszeres világbajnok visszavonul.

Reakciók

Franz Beckenbauer:
“Mindig óriási veszteség, ha egy korszakos egyéniség búcsúzik a sport világától. Michael az autósport történetének legnagyobb alakja.”
Mario Theissen:
“Drámai befejezése egy nagyon sikeres, időnként kevésbé eredményes pályafutásnak.
Norbert Haug:
“Bár mindig ellenfelek voltunk és többször kerültünk ki mi vesztesen a Michael elleni versenyből, mégis sajnálom, hogy befejezi. Egyedülálló pályafutása volt, kíváncsi vagyok, mikor jelennek meg az első találgatások az esetleges visszatéréséről.”
Felipe Massa:
“Két évig még a Ferrari versenyzője maradok. Szomorú vagyok, Michael volt a legképzettebb pilóta, akivel eddig találkoztam. Biztos vagyok benne, hogy nem szakad meg a kapcsolata a csapatunkkal és valamilyen formában a jövőben is segíteni fogja a munkánkat.”
Willi Weber, Michael Schumacher menedzsere:
“Nehéz döntés volt, de ahogy korábban már oly sokszor, biztos vagyok benne, hogy Michael ezúttal is jó megoldást választott. Nem szakad meg kapcsolatunk a Ferrarival, év végén bejelentjük, milyen módon folytatódik az együttműködésünk.”
Jean Todt:
“Nagyon nehéz bármit is mondani, fantasztikus ember és kiváló autóversenyző búcsúzik a csapattól. Michael a továbbiakban is a Ferrari-család tagja marad.

Teljesen nyílt a világbajnokság, miután Michael Schumacher tíz, Fernando Alonso viszont nulla pontot szerzett a 2006-os Olasz Nagydíjon.

Két éve szinte hiba nélkül üzemeltek a Renault versenyautói és amikor a leginkább kellett volna, akkor mondott csődöt a technika. Fernando Alonso versenyautójának motorja tíz körrel az Olasz Nagydíj vége előtt felrobbant. Pedig a spanyol világbajnok fantasztikus versenyt futott, tizedik helyről indulva a rajtnál két helyet javított, majd a pályán megelőzte Jenson Buttont. Azután a második tankolás során nem csak Felipe Massát, de a vele egyszerre a boxba érkező Robert Kubicát is megelőzte, ezzel pedig feljött a harmadik helyre. Itt érte őt a vég.

Kubica parádézott

Ezzel szemben Michael Schumacher végig üldözte Kimi Raikkönent, majd az első tankolásoknál két körrel tovább maradt a pályán és ez elég volt arra, hogy a finn elé álljon vissza. A Ferrari német versenyzője megnyerte a monzai versenyt, megszerezve pályafutása 90. győzelmét. Ennél azonban számára sokkal fontosabb, hogy 10 ponttal csökkentette lemaradását Alonsóval szemben, azaz immár csak két pont a hátránya. Ennek ledolgozására pedig van három versenye. Ki gondolta volna ezt az év elején.

Kiemelkedően jó versenyt futottak a BMW-k, különösen a harmadik versenyét futó Robert Kubica, aki a rajtnál nem csak Felipe Massát, de csapattársát, Nick Heidfeldet is megelőzte. Harmadik helyét pedig a verseny végéig megőrizte. A másik pilótájuk Nick Heidfeld csak egy pontot szerzett, de ez is nagyszerű, miután egy boxutca áthajtásos büntetést is kapott, mert az első kerékcseréjénél túl gyorsan hajtott.

Kimi átül Schumi helyére

Jól ment Giancarlo Fisichella is, aki a kilencedik helyről a negyedik helyig jutott, őt az egy kerékcserés taktika segítette. Bár a Ferrari átvette a vezetést a konstruktőri bajnokságba, ennek köszönhetően, a Renault lemaradása csak három pont.

A Ferrari csapatvezetői bejelentették, hogy a következő szezontól a McLaren-Mercedes finn pilótája, Kimi Räikkönen veszi át a visszavonuló Michael Schumacher helyét. Räikkönen 2009-ig írt alá. A másik pilóta a brazil Felipe Massa lesz, aki 2008-ig hosszabbította meg megállapodását.

Schumacher nyilatkozata

“Nagyon különleges nap volt ez. Nagyon sok vita folyt, ami jövőmet illette. Azt gondolom mindenkinek, minden motorsport rajongónak joga van megtudni, hogy mi is történik. Ez lesz az utolsó Monzai versenyem. Úgy döntöttem a csapattal együtt, hogy az év végén visszavonulok. Rendkívüli időszak volt az, amit a motorsporttól kaptam.

Nagyon köszönöm szurkolóimnak és nagyon köszönöm a családomnak, édesapámnak, az elhunyt édesanyámnak, a feleségemnek és gyerekeimnek, akik mindig támogattak, hiszen nélkülük nem sikerülhetett volna. De egy szép napon mindennek vége szakad és ez az idei év végén jön el. Azért most jelentem be, mert így sportszerű, mert így Felipének, még van ideje döntenie a jövőjéről.

Egyszer eljön az a pillanat, amikor az embernek ilyen lépést is meg kell tennie. Több mint 30 évet töltöttem az autósportban, minden pillanatát nagyon élveztem. Sokat gondolkoztam és az eszemre hallgatva hoztam meg elhatározásomat. Feltettem magamban a kérdést, hogy van-e elég fizikai és lelki erőm még egyszer harcba indulni a világbajnoki címért. Miután a válasz nem volt egyértelmű igen, eldőlt, hogy nem folytatom. Maradhattam volna még egy-két évig, elérhettem volna sok 8-10. helyet, de ez nem az én világom.”

A 2006-os Olasz Nagydíj végeredménye:
1. M.Schumacher Ferrari B 1h14’51″975 245.814 Km/h
2. Räikkönen McLaren Mercedes M + 0’08″880 245.329 Km/h
3. Kubica BMW Sauber M + 0’26″440 244.376 Km/h
4. Fisichella Renault M + 0’32″020 244.075 Km/h
5. Button Honda M + 0’32″650 244.041 Km/h
6. Barrichello Honda M + 0’42″460 243.513 Km/h
7. Trulli Toyota B + 0’44″680 243.393 Km/h
8. Heidfeld BMW Sauber M + 0’45″380 243.356 Km/h
9. Massa Ferrari B + 0’45″990 243.323 Km/h
10. Webber Williams Cosworth B + 1’12″690 241.900 Km/h
11. Klien RedBull Ferrari M +1 kör
12. Coulthard RedBull Ferrari M +1 kör
13. Speed Toro Rosso Cosw. M +1 kör
14. Liuzzi Toro Rosso Cosw. M +1 kör
15. R.Schumacher Toyota B +1 kör
16. Sato S. Aguri F1 Honda B +2 kör
17. Albers Midland Toyota B +2 kör

Kiestek:
18. Monteiro Midland Toyota B +9 kör
19. Alonso Renault M 10 kör
20. De la Rosa McLaren Mercedes M +33 kör
21. Yamamoto S. Aguri F1 Honda B +35 kör
22. Rosberg Williams Cosworth B +44 kör

Ajánlott videó

Olvasói sztorik