Élet-Stílus

Megnyitott a Mesterségek Ünnepe

A hímzés és a viselet lesz a fő témája az idén huszadik alkalommal megrendezett Mesterségek Ünnepének. A népművészek hagyományos találkozójának a budai Vár történelmi környezete ad otthont augusztus 17–20-ig.

A rendezvény négy napján a kézműves mesterek működő műhelyekben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, a közönséget is bevonva az alkotás folyamatába. A látogatók megismerkedhetnek a fafaragó, gyékényszövő, kovács, fazekas, hangszerkészítő, szövő, hímző, kékfestő, csipkeverő, nemezkészítő, szíjgyártó, kerékgyártó, kádár, kosárfonó, tojásfestő, mézeskalács-készítő mesterségekkel. A népművészeti hagyományok egyszerű elemeit a gyerekek is kipróbálhatják.

A mesterségbemutatók mellett a kézművesek népművészeti kirakodóvásáron kínálják eladásra portékáikat. Kiosztják az Év mestere, az Év ifjú mestere, a Király Zsiga és az Aranykoszorú díjakat.

A színpadokon olyan hagyományőrző magyar és külföldi énekesek, táncosok és zenekarok lépnek fel, mint a Csík Zenekar, a Makám Együttes, a folk jazzt játszó Navrang, a Szalóki Ági Quintett valamint Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band.

Egész nap vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, esténként pedig táncház szórakoztatja a közönséget. Augusztus 20-án délután a mesterek felvonulásával és a Mátyás-templom előtti ünnepélyes kenyérszenteléssel köszöntjük Szent István Ünnepét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik