Élet-Stílus

Lajkó Félix és Rúzsa Magdi az Örömkoncerten

Lajkó Félix és zenésztársai várják az érdeklődőket augusztus 19-én az Országház előtt tartandó ingyenes ünnepi koncertre.

Az idén negyedik alkalommal megrendezett Örömkoncert célja, hogy a sokféle nemzetiséget összeforrasztó Magyarország zenei sokszínűségét megmutassa – fogalmazott Horn Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára hétfőn Budapesten, és Németh Vladimír művészeti vezető bejelentette: a főszereplő Lajkó Félix lesz.

Horn Gábor közölte: a budapesti Kossuth téren a 125 éves Országház főbejárata elé épül a közel 100 négyzetméteres színpad, s így az épület hátteréül is szolgál a mindenki számára ingyenes másfél órás koncertnek.

Németh Vladimír művészeti vezető a programot ismertetve elmondta: az eseményen Lajkó Félix vendégeivel együtt mutatja meg kiapadhatatlan stílusgazdagságát. Szólóban, jelenlegi triójával, valamint meghívott vendégzenészekkel hallhatja, láthatja őt a közönség.

Lajkó Félix vendége lesz a múltjában fontos szerepet játszó zenészek sokasága, így a magyar jazz egyik legsokoldalúbb szaxofonosa, Dresch Mihály. Néhány dal erejéig együtt szerepel a színpadon Boban és Marko Markovic zenekarával, akikkel teljesen egyedi hangzásvilágot szólaltat meg. Az érdeklődők megismerhetik a fiatal zenész citerajátékát, továbbá hallhatják őt Rúzsa Magdival, a Megasztár idei győztesével. A koncerten kizárólag Lajkó Félix szerzeményei csendülnek fel.

A ma már Magyarországon és Európában egyaránt ismert fenomén a vajdasági topolyán született 1974-ben, s középiskolás korában érkezett Budapestre, ahol egyből a Dresch kvartettnél kezdett. A sokak által zseninek tekintett fiatalember muzsikája népzenei ihletésű, s megtalálható benne a klasszikus zene, a magyar és kelet-európai népzene, a dzsessz és a blues motívumai, de még az úgynevezett cigányzene elemei is. Koncertjein többnyire improvizál. Emellett zeneszerző: számos film zenéjét jegyezte már. Jancsó Miklós kisfilmet készített róla. Lajkó Félix számtalan fesztivál visszatérő szereplője, briliáns hegedűjátékával a világ számtalan nagyvárosának közönségét bűvölte el, sok lemezzel örvendeztette már meg híveit, s számos díj birtokosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik