Élet-Stílus

Beindult a Völgy

A finanszírozás kálváriáinak megjárása után mégis teljes üzemmódban startolt pénteken a Művészetek Völgye.

Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorapáti, Pula és Öcs ötven helyszínen, ezer programmal, és háromezer fellépővel várja a fesztiválozókat, július 28-tól augusztus 6-ig.

Márta István fesztiváligazgató elmondása szerint igyekeznek minden programot megtartani, reményeik szerint marad forrás az utolsó napokra is, bár a szponzorokkal való tárgyalások még mindig nem fejeződtek be. A rendezvény minden évben finanszírozási problémákkal küzd, ennek ellenére egyre nagyobb látogatottságnak örvend, idén 200 ezer hazai és külföldi látogatót várnak.

Nagykorú lett a fesztivál

Tizennyolcadik éve kerül megrendezésre a minden szempontból rendhagyó és különleges eseménysorozat. A Művészetek Völgye bemutatja a kultúra műfajbeli sokszínűségét és felvonultatja képviselőinek színe-javát: lesznek klasszikus-, zenés-, tánc-és utcaszínházi előadások; könyvbemutatók és irodalmi estek; egyházi, régi-, népzenei, világzenei és jazz-koncertek, táncházak; filmvetítések az alkotók részvételével, Völgyhíradó minden nap, erdei séták. Lesz országos fazekas-és keramikus találkozót, környezet-és természetvédelmi programokat.

A Művészetek Völgye programjainak készítésekor, összeállításakor, szerkesztésekor a sokszínűség, és a különlegesség mellett mindig fontos szerepet játszik a minőség. Mint a múltban, most is az egyik legfőbb törekvése a szervezőknek, hogy a fesztivál sose ismételje önmagát, legyen min „meglepődnie”, legyen mire „rácsodálkoznia” a nézőknek, a törzsvendégeknek éppúgy, mint az először felénk járónak.

Mobilfilmfesztivál, Krétakör Űrbázis

Az idei programkínálat egyik legérdekesebb újdonsága a mobiltelefon filmfesztivál lesz, melyen bárki részt vehet egy 20 megabyte-os felvétellel. Ezen felül lesz Örökség Völgy elnevezésű programsorozat, Taliándörögd határán épül fel a Krétakör Űrbázis, ahol a csoport többek közt előadja legújabb, „A csillagász álma” című előadását. Az újdonságok közt lesznek az idén Zsidó tematikájú programok; a Színház- és Filmművészeti Egyetem növendékeinek előadásai Kapolcson; Cimbora gyerekprogramok középkori illetve reneszánsz játszóházzal és labirintussal; Zenemalom a kapolcsi Malomszigeten szintén gyerekeknek; a Mozart és Bartók évadra való tekintettel zongoraestek; és az „Élhetőbb Faluért” kulturális fesztivállánc.

Világ- és népzenei falu

Öcs ad otthont a világ- és népzenei falunak, ahol a volt béketábor országai szinte mind képviselik magukat és népzenéjüket, de sok romazenész és nem utolsósorban magyar népzenész is fellép majd. A Muzsikás együttes komlpex programmal, több fellépéssel is képviselteti magát. A népzenei falut kiegészíti egy ínyencség is, a három napos Csángó Fesztivál, amire Moldvából és Gyimesből érkeznek táncosok, zenészek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik